Japanikin aukeaa hiljalleen rajoitusten keskeltä – poikkeustila päättyi maanantaina

Japanin pääministeri Shinzo Abe julisti maanantaina poikkeustilan päättyneeksi. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Japani on monien muiden maiden tavoin asteittain jälleen avautumassa tiukkojen koronavirusrajoitusten hellittäessä. Maan pääministeri Shinzo Abe julisti maanantaina poikkeustilan päättyneeksi.

Maailman kolmanneksi suurimmassa taloudessa uusien tartuntojen määrä on saatu merkittävästi hidastumaan. Verrattuna esimerkiksi Yhdysvaltoihin, Venäjään, Brasiliaan ja Euroopassa pahiten kärsineisiin maihin Japani on päässyt pandemiasta suhteellisen vähällä. Worldometer-sivuston mukaan tapauksia on Japanissa raportoitu reilut 16 500 ja koronavirukseen liittyviä kuolemia on tiedossa 820. Miljoonaa asukasta kohti luvut ovat 131 ja 6.

Tilanne kuitenkin vaikutti vielä huhtikuun alussa olevan karkaamassa käsistä, joten pääministeri julisti tuolloin poikkeustilan ensin osalle alueista ja myöhemmin koko maahan. Vaikka yrityksiä ja kouluja pyydettiin sulkemaan ja ihmisiä pysymään kotona, säännöt olivat monia muita maita höllemmät eikä niiden rikkomisesta jaettu varsinaisia rangaistuksia.

Kansalaiset olivat kuitenkin kuuliaisia, eli Tokion normaalisti täpötäydet kadut ovat olleet hyvin hiljaisia.

Monia selittäviä tekijöitä

Japanin suhteellisen matalille tartuntaluvuille ei ole ilmennyt yhtä selittävää tekijää. Syiden nimeämisestä onkin tullut ihmisille suorastaan harrastus sosiaalisessa mediassa. Ehdotuksia ovat olleet esimerkiksi korkea hygieniataso, hyvä yleisterveys, kenkien riisuminen sisätiloissa, kumartaminen kättelyn tai poskisuukon sijaan ja laajalle levinnyt suojamaskien käyttö.

Japani on saanut osakseen arvostelua verrattain vähäisestä testaamisesta. Testejä on tehty Worldometerin mukaan noin 270 000, mikä on G7-maista vähiten asukasta kohti.

Japanin viranomaiset ovat kuitenkin vakuutelleet, ettei massatestaaminen koskaan kuulunutkaan maan strategiaan. Tartuntatapausten määrä pysyi riittävän alhaisena, jotta maa pystyi tehokkaaseen kontaktien jäljittämiseen.

Viime viikkoina Japanikin on lisännyt testaamista, sillä viranomaiset ovat varoitelleet mahdollisen toisen aallon olevan niin laaja, ettei jäljittäminen välttämättä enää onnistu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa DVV:n rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 2. Kuntalaiset sanovat kyselyssä kuntaliitoksille selkeästi "ei" – suopeus kuntatalouden tasapainottamistoimia kohtaan kasvussa
 3. Pääkirjoitus: Syksyä kohti SDP:n gallupjohdolla
 4. Markus Pirttijoen Esalainen: Parempi kokeilla uutta kuin olla paikallaan
 5. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut."
 6. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 7. Lenkille pääsee aina, mutta koronakesä on koetellut kilpapyöräilijöidenkin motivaatiota – "Johonkin lätkään verrattuna on kuitenkin ihan hyvä tilanne"
 8. "Vuokatin vaaraa ja Kolin nousua on sauvottu ylös ja alas" – Tero Seppälä kapuaa askel askeleelta kohti maailman kärkeä
 9. Paikallispubin kellarista se lähti –  Pienimuotoisesta olutharrastuksesta on kasvanut 25 vuodessa bisnes, joka tuottaa 1,8 miljoonaa litraa olutta vuodessa
 10. Jymyn Joonas Kumpulainen juoksi 14-vuotiaiden Suomen mestariksi
 11. Lahden Ahkeralla neljän mestaruuden päivä 16- ja 17-vuotiaiden SM-kisoissa Pedersöressä
 12. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 13. Mailaveikot kruisaili lohkovoittoon
 14. 17-vuotiaan vastikään saama ajokortti lähti hyllylle Hollolassa
 15. Radio Voiman podcast: Etkö muista uniasi? – lue luovan uniohjaajan vinkit unien muistamiseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.