Volkswagen-konserni joutuu lunastamaan peukaloidut dieselit takaisin Saksassa – koko ostohintaa ei tarvitse korvata

Dieseljupakka on piinannut Volkswagen-konsernia jo vuodesta 2015 lähtien. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Saksan korkein oikeus linjaa, että Volkswagen -konsernin ei tarvitse korvata koko ostohintaa auton ostajalle, jolle oli myyty päästömanipuloitu dieselauto.

Karlsruhen tuomioistuin katsoi, että auton ostaneella Herbert Gilbertillä oli oikeus palauttaa vuosimallin 2014 Volkswagen Sharan -mallinen auto, mutta hänen on hyväksyttävä alennettu hinta korvauksena.

VW määrättiin alemmassa oikeusasteessa maksamaan Gilbertille 25 616 euroa, joka on 6 000 euroa vähemmän kuin ostohinta. Oikeus katsoi, että korvauksessa täytyy ottaa huomioon ajokin arvon aleneminen sen iän myötä.

Sekä Gilbert että Volkswagen olivat valittaneet tästä päätöksestä. Gilbert vaati koko ostohintaa takaisin ja Volkswagen torjui korvausperusteet.

Volkswagen on aiemmin päässyt sopuratkaisuun 235 000 saksalaisen autonostajan kanssa ja luvannut maksaa heille 750 miljoonaa euroa korvauksina. Korvaukset jäivät selvästi pienemmiksi kuin ne, mitä yhtiö maksaa vahingonkorvauksina ja sakkoina Yhdysvalloissa. Saksassa on ratkaisematta vielä noin 60 000 korvausvaatimusta.

Volkswagen ilmoitti pyrkivänsä ratkaisuun näistä tapauksista lähiaikoina.

Kaikkiaan skandaali on tullut maksamaan saksalaiselle autojätille tähän mennessä noin 30 miljardia euroa.

11 miljoonaa peukaloitua autoa

Dieseljupakka on piinannut Volkswagen-konsernia jo vuodesta 2015, kun yhtiö kärähti dieselmoottorien päästömittaustulosten peukaloinnista. Manipuloituja dieselautoja myytiin kaikkiaan noin 11 miljoonaa ympäri maailman. Autoihin asennettu ohjelmisto sai niiden päästöt näyttämään mittaustilanteessa todellista pienemmiltä.

Saksalaismedioissa on arvioitu, että Volkswagen on halunnut pitkittää kiistojen oikeuskäsittelyä, jotta korvaukset jäisivät autojen ikääntyessä pienemmiksi. Volkswagen on kiistänyt syytökset.

Saksassa on vielä vireillä Volkswagenin osakkeenomistajien vaatimus, että yhtiön pitäisi korvata omistajille dieseljupakan aiheuttama arvonalennus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa DVV:n rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 2. Pääkirjoitus: Syksyä kohti SDP:n gallupjohdolla
 3. Markus Pirttijoen Esalainen: Parempi kokeilla uutta kuin olla paikallaan
 4. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut."
 5. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 6. Lenkille pääsee aina, mutta koronakesä on koetellut kilpapyöräilijöidenkin motivaatiota – "Johonkin lätkään verrattuna on kuitenkin ihan hyvä tilanne"
 7. "Vuokatin vaaraa ja Kolin nousua on sauvottu ylös ja alas" – Tero Seppälä kapuaa askel askeleelta kohti maailman kärkeä
 8. Paikallispubin kellarista se lähti –  Pienimuotoisesta olutharrastuksesta on kasvanut 25 vuodessa bisnes, joka tuottaa 1,8 miljoonaa litraa olutta vuodessa
 9. Jymyn Joonas Kumpulainen juoksi 14-vuotiaiden Suomen mestariksi
 10. Lahden Ahkeralla neljän mestaruuden päivä 16- ja 17-vuotiaiden SM-kisoissa Pedersöressä
 11. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 12. Mailaveikot kruisaili lohkovoittoon
 13. 17-vuotiaan vastikään saama ajokortti lähti hyllylle Hollolassa
 14. Radio Voiman podcast: Etkö muista uniasi? – lue luovan uniohjaajan vinkit unien muistamiseen
 15. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.