Useat kaupungit raivaavat ravintoloille tilaa laajentaa terassejaan – tukee yritysten toipumista koronakevään katastrofista

Helsingin kaupunki linjasi viime viikolla, että kaupunki toimii kevennetyillä lupamenettelyillä ja nopeutetuilla aikatauluilla terassiasiassa. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

STT

Ravintolayritykset ottavat ilolla vastaan mahdollisuuden, että terassien laajentamisesta tehdään aiempaa helpompaa.

Helsingin kaupunki linjasi viime viikolla, että kaupunki toimii kevennetyillä lupamenettelyillä ja nopeutetuilla aikatauluilla terassiasiassa. Keskeinen osa suunnitelmaa on mahdollisuus rakentaa terassi- ja palvelualue Senaatintorille.

STT:n kiertokyselyssä useat muut kaupungit ovat miettineet samaa. Päätöksiä on luvassa tällä viikolla ainakin Tampereella ja Turussa.

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi pitää Helsingin ratkaisua erittäin hyvänä. Hänen mukaansa terassien merkitys on iso ravintoloille.

– Isot terassit voisivat pelastaa paljon, jos sää olisi vielä suotuisa. Erittäin suurella ilolla tervehdin näitä päätöksiä, joilla ollaan helpottamassa terassien laajennuksia. Lappi sanoo.

Hän toivoo, että mahdollisimman moni kaupunki seuraa Helsingin esimerkkiä.

Helsingin kaupunki vapauttaa ravintolaterassit niihin liittyvistä maksuista kesäkuun ajaksi. Lappi sanoo, että tämä edesauttaa lomautetun henkilökunnan palauttamista töihin.

Tampereella ja Turussa päätöksiä on tulossa pian

Tampereen kaupungin kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki kertoo, että kaupunki pohti jo ennen hallituksen viimeviikkoista päätöstä sallia ravintoloiden avaaminen, miten mahdollistetaan ihmisten viihtyisä kulkeminen kaupungilla.

Heinämäen mukaan terassit ovat osa pakettia, miten kaupunki voi tulla yrittäjiä vastaan erilaisia notkeita malleja vahvistamalla, Heinämäki sanoo.

Tampereen kaupunki tiedottaa tällä viikolla paketista, joka sisältää ravintolayrittäjien ahdingon helpottamista.

Turussa on määrä kokoustaa maanantai-iltana, miten kaupunki voi helpottaa terassien lupaprosesseja ja terassivuokria, kertoo hankepäällikkö Kirsi Eronen.

Hänen mukaansa samassa yhteydessä käydään läpi myös puistojen, torien ja katujen käyttö.

Jyväskylässä ravintola-alan yrittäjiltä on tullut kyselyjä terassien laajentamiseksi, kertoo viestintäjohtaja Helinä Mäenpää.

– Jyväskylän kaupunki on jo selvittänyt asiaa ja asioiden tarkempi selvittely jatkuu. Kaupunki suhtautuu asiaan myönteisesti ja pyrkii myös nopeuttamaan lupaprosesseja. Jokainen tapaus kuitenkin arvioidaan tapauskohtaisesti, Mäenpää kertoo sähköpostitse.

Laajentamisprosessi samanlainen kuin tähänkin saakka

Kuopion apulaiskaupunginjohtajan Jari Kyllösen mukaan kaupunki suhtautuu terassien laajentamiseen myönteisesti, mutta kaikki hakemukset käsitellään tapauskohtaisesti.

– Automaattista helpotusta ei ole, vaan terassin laajentamisprosessi on samanlainen kuin tähänkin asti, Kyllönen sanoo.

Hän kertoo, ettei painetta laajennuksiin ole näkyvissä. Kuopio ei ole perinyt terassivuokria siltä ajalta, kun ravintolat ovat olleet kiinni, mutta kesäkuusta eteenpäin ei huojennuksia ole mietitty.

Oulussa ei ole vielä tullut yhtään lupahakemusta terassien laajentamiseksi tänä keväänä, kertoo Oulun kaupungin rakennusvalvonnan johtaja Pekka Seppälä. Hänen mukaansa kaupunki suhtautuu myönteisesti terassien laajennuksiin, mikäli tontilla on tilaa ja laajennus on turvallista toteuttaa.

– Fiksusti tehtynä olemme mukana yrittäjien ja yleisten alueiden edustajien kanssa. Luonnollisesti katsomme tapauskohtaisesti luvitustarpeen ja luvan myöntämisen edellytykset, Seppälä kertoo sähköpostitse.

Ryntäystä uusien terassien perustamiseksi ei ole tullut

Lappeenrannan kaupungin elinvoimasta ja kaupunkikehityksestä vastaava toimialajohtaja Pasi Leimi kertoo sähköpostitse, ettei ryntäystä uusien terassien perustamiseksi ole tullut. Muutamat terassit ovat laajentumassa.

– Varsinaisia päätöksiä lupamenettelyjen helpottamiseksi ei ole tehty.

Joensuun kaupunkiympäristöjohtajan Ari Varosen mukaan lupamenettely terassien suhteen on melko kevyt jo tällä hetkellä. Ravintolat eivät ainakaan vielä ole esittäneet toiveita terassien laajentamisesta.

– Mikäli olemassa olevilta ravintoloilta tulee toiveita, niin tällöin selvitämme mahdollisuudet laajentamiseen, Varonen sanoo viestissään.

Terassiravintoloilla on iso kannattavuusaste

Ravintolat ovat erittäin tyytyväisiä Helsingin avaukseen terassitoiminnan helpottamiseksi.

– On upea nähdä, miten Helsingissä löytyy johtajuutta ja kykyä auttaa yrittäjiä, kertoo ravintolaketju NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström.

Noin 250:tä ravintolaa pyörittävällä pörssiyhtiöllä on Suomen lisäksi 40 ravintolaa Norjassa ja Tanskassa.

– Terassiravintoilla on iso kannattavuusaste, koska terasseilla myydään korkean katteen juomia enemmän, Vikström sanoo.

Myös SOK :n matkailu- ja ravitsemiskaupan johtaja Harri Ojanperä pitää Helsingin kaupungin avausta viisaana. Hänen mukaansa Helsinki on paljon vartijana, kun ajattelee koko Suomen käynnistämistä.

– Suomalaisilla on selkeästi halua käyttää kesällä kotimaan palveluja, jos niitä on saatavissa. On erinomainen asia, että kaupungit heräävät tähän ja edesauttavat omilla toimillaan koko toimialan ja yhteiskunnan käynnistämistä, Ojanperä arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa DVV:n rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 2. Pääkirjoitus: Syksyä kohti SDP:n gallupjohdolla
 3. Markus Pirttijoen Esalainen: Parempi kokeilla uutta kuin olla paikallaan
 4. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut."
 5. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 6. Lenkille pääsee aina, mutta koronakesä on koetellut kilpapyöräilijöidenkin motivaatiota – "Johonkin lätkään verrattuna on kuitenkin ihan hyvä tilanne"
 7. "Vuokatin vaaraa ja Kolin nousua on sauvottu ylös ja alas" – Tero Seppälä kapuaa askel askeleelta kohti maailman kärkeä
 8. Paikallispubin kellarista se lähti –  Pienimuotoisesta olutharrastuksesta on kasvanut 25 vuodessa bisnes, joka tuottaa 1,8 miljoonaa litraa olutta vuodessa
 9. Jymyn Joonas Kumpulainen juoksi 14-vuotiaiden Suomen mestariksi
 10. Lahden Ahkeralla neljän mestaruuden päivä 16- ja 17-vuotiaiden SM-kisoissa Pedersöressä
 11. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 12. Mailaveikot kruisaili lohkovoittoon
 13. 17-vuotiaan vastikään saama ajokortti lähti hyllylle Hollolassa
 14. Radio Voiman podcast: Etkö muista uniasi? – lue luovan uniohjaajan vinkit unien muistamiseen
 15. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.