Yhdysvallat asetti porttikiellon Brasiliasta tuleville

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro antoi vuosi sitten Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpille (kuvassa) Brasilian pelipaidan. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvallat asettaa matkustuskiellon Brasiliasta tuleville torjuakseen koronaviruksen leviämistä. Ulkomaiden kansalaiset, jotka ovat olleet Brasiliassa 14 vuorokauden sisällä, eivät enää pääse Yhdysvaltoihin.

– Tämä toimi auttaa varmistamaan, ettei Brasiliassa olleista ulkomaiden kansalaisista tule uusien tartuntojen lähdettä maassamme, sanoi Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Kayleigh McEnany.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto kielsi matkustamisen Euroopan Schengen-alueen maista kuten Suomesta jo maaliskuussa. Maan matkustusrajoitukset ovat kuitenkin olleet paljon löysemmät kuin esimerkiksi monilla Euroopan ja Aasian mailla tai Australialla ja Uudella-Seelannilla.

Brasilia nousi päättyneellä viikolla koko maailman kakkoseksi vahvistettujen koronavirustartuntojen määrässä. Maassa on Worldometer-sivuston mukaan todettu yli 365 000 koronatartuntaa, ja virukseen liittyviä kuolemia on kirjattu yli 22 000. Brasilian edellä vahvistettujen tartuntojen määrässä on enää Yhdysvallat, jossa on todettu yli 1,6 miljoonaa tartuntaa ja kirjattu yli 99 000 koronakuolemaa.

Brasilian luvut voivat todellisuudessa olla vielä selvästi korkeammat, sillä maan testausjärjestelmä on puutteellinen. Brasiliassa on tehty väkilukuun nähden testejä alle kymmenesosa Yhdysvaltoihin nähden.

Maailman terveysjärjestö WHO sanoikin viikonloppuna, että Etelä-Amerikasta on tullut koronaviruspandemian uusi keskus.

Brasilian terveydenhoito kovilla

Kun useimmissa Euroopan maissa tartuntojen määrä on ollut laskussa viime viikkoina, ovat Brasiliassa niin tartuntojen kuin kuolemienkin päiväluvut kasvaneet. Brasilian terveydenhoitojärjestelmä ei ole Euroopan tasolla, ja etenkin viruksen pahiten kurittamassa Sao Paulossa sairaalat ovat ylikuormittuneet pahasti.

Brasiliassa koronatilannetta on leimannut myös kiistely presidentti Jair Bolsonaron hallituksen ja monien osavaltioiden hallitusten välillä. Bolsonaro on vaatinut purkamaan rajoituksia, jotka hänen mielestään tuhoavat taloutta, mutta osavaltiot ovat halunneet pitää niistä kiinni. Bolsonaro on Trumpin liittolainen, ja myös Trump on arvostelut rajoitustoimia Yhdysvalloissa.

Bolsonaro nähtiin jälleen sunnuntaina rikkomassa rajoitussääntöjä, kun hän osallistui mielenosoitukseen, heitti kasvomaskin pois, kätteli ja syleili muita sekä jopa nosti nuoren pojan hartioilleen. Lippua heiluttelevat mielenosoittajat huutelivat presidentille tukeaan ja kutsuivat tätä legendaksi.

Miljoonaa asukasta kohden Brasiliassa on tilastoitu Worldometer -tilastosivun mukaan 107 koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kun Yhdysvalloissa vastaava luku on 300 ja Suomessa 55.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronan aiheuttamat hoitojonot ovat pisimmät Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä – "Jonojen purkamisessa menee käsitykseni mukaan aikaa ensi kevääseen"
 2. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 3. Lahtelainen hienopuuseppä innostaa ihmisiä nikkaroimaan – "Itse tehtyjen tavaroiden esittelystä innostuu paljon enemmän kuin rahalla ostetuista"
 4. Lahden eteläinen kehätie etenee: Luhdantaustankatu avataan ajoneuvoliikenteelle torstaina
 5. Ensimmäinen Salpausselkä geoparkin infopiste avattiin Vääksyyn – muihin alueen kuntiin infopisteitä tulee viimeistään ensi kesänä
 6. Myyjä remontoi talonsa "uuteen kukoistukseen" ilman lupia ja purki muun muassa kantavan väliseinän – ostaja haastoi myöhemmin käräjille
 7. Lukijalta: Yhteisyrityksen myötä hoitoon pääsy paranee
 8. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 9. Useita pyörävarkaita jäi kiinni Lahdessa – yksi yritti pyöräillä karkuun
 10. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 11. Hovioikeus hylkäsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin syytteen Ylen toimittajan vainoamisesta – yllytys törkeään kunnianloukkaukseen pysyi
 12. Iäkäs pyöräilijä kaatui jouduttuaan väistämään autoa Heinolassa – poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja
 13. Kutsumaton vieras räpiköi savupiipussa Hollolassa – nokkaisi vielä pelastajaa mennessään
 14. Taksimatkustajalta puuttuivat Lahdessa rahat, mutta monenlaista epäilyttävää oli mukana
 15. Poliisi pysäytti katsastamattoman auton Asikkalassa, kuskin kunnossa sanomista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.