Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan

Presidentti Sauli Niinistön isännöimiä Kultaranta-keskusteluja voi seurata suorana lähetyksenä televisiosta. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Presidentti Sauli Niinistön isännöimiä perinteisiä Kultaranta-keskusteluita käytiin tänä vuonna poikkeuksellisissa olosuhteissa. Keskustelijat eivät olleet kokoontuneet Kultarantaan, vaan kohtasivat toisensa Ylen tiloissa Pasilassa turvaväleistä huolehtien.

Keskustelujen aiheena oli koronapandemian jälkeinen aika. Suorassa lähetyksessä pureuduttiin kysymyksiin siitä, kuinka koko maailma, Euroopan unioni ja kansalaiset sopeutuvat koronan mukanaan tuomiin muutoksiin.

Keskustelu huipentui Niinistön, pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen pohdintoihin siitä, miten maailma makaa akuutin kriisin jälkeen. Isoon rooliin keskustelussa nousi EU.

Kansalaiset saivat lähettää keskusteluihin omia kysymyksiään. Kansalaisia kiinnosti erityisesti EU:n selviytyminen kriisistä. Ranska ja Saksa ovat hiljattain ehdottaneet 500 miljardin euron elpymisrahastoa EU-budjetin yhteyteen talouden uudelleenkäynnistämiseksi. Jäsenmailla on ollut hyvin erilaisia näkemyksiä asiasta.

Niinistöltä, Marinilta ja Vanhaselta kysyttiin, mihin leiriin Suomi kuuluu. Marinin mukaan ei pidä keskittyä siihen, missä seurassa Suomi on.

– Suomi pyrkii olemaan ennen muuta rakentava yhteistyökykyinen toimija EU:ssa ja pitää tietenkin ymmärtää se, että kun puhutaan isoista kysymyksistä, jäsenmailla on erilaisia tulokulmia, ja jotta voimme löytää yhteisiä ratkaisuita, kaikkien pitää kyetä tulemaan vastaan, Marin sanoi.

Hänen mukaansa jäsenmailla pitää olla rakentavaa otetta, jotta asiat myös ratkeavat.

"EU:n tulevaisuuden ratkaisee se, miten se selviää kriisistä"

Vanhanen muistutti, että Suomi on aina pitänyt kiinni siitä, että unionin sisälle ei pääse syntymään ryhmittymiä. Hänen mukaansa on hyvä pohtia myös sitä, mikä on kansallisvaltion ja unionin välinen työnjako. Hänen mukaansa huoltovarmuuteen ja talouteen liittyvät kysymykset ovat esimerkkejä siitä, että molempia tarvitaan.

Niinistö on jo aikaisemmin nostanut esille huolensa Yhdysvaltojen ja Kiinan välien kiristymisestä. Vanhanen lisäsi, että jos unioni on toimintakykyinen, se kestää paljon paremmin Kiinan ja Yhdysvaltojen kiristyneen tilanteen.

Ennen Marinin, Niinistön ja Vanhasen yhteiskeskustelua paikalla oli myös EU-komissaari Jutta Urpilainen. Hän sanoi, että EU menee aina kriisien kautta eteenpäin.

– Jos katsoo taaksepäin, kriisi pakottaa jäsenvaltiot löytämään sen pienimmänkin yhteisen nimittäjän, jonka kautta se kompromissi rakentuu ja integraatiossa mennään eteenpäin.

Urpilaisen mukaan EU:n tulevaisuuden kannalta on ratkaisevaa, miten talouden elpyminen Euroopassa hoidetaan koronakriisissä.

– Jos pystymme ratkaisemaan sen yhteisesti, uskon, että se tulee vahvistamaan luottamusta ja sitä kautta yhtenäisyyttä Euroopan unionissa.

Urpilainen uskoo, että viime kädessä ratkaisevaa on, kokevatko kansalaiset, että EU tuo lisäarvoa heidän elämäänsä ja yhteiskuntien toimivuuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – pitäisikö niistä saada nykyistä kovempi rangaistus?
 2. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 3. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 4. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 5. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 6. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 7. Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa
 8. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 9. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille
 10. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 11. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 12. Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 13. Näppis: Sataman peräkonttikirppis on oikein hyvä tapahtuma, mutta miksi kaupunki nostanut päivähinnan 25%?
 14. Pääkirjoitus: Ajamisen verotus saa kannatusta – hankintaveroa haluttaisiin alentaa
 15. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.