Euroopan pörssien lasku tasaantui – Hongkongin turvallisuuslaki säikäytti ne aamulla turvalleen

Itä-Aasian pörssit lähtivät yleisesti laskuun perjantaina. AFP / LEHTIKUVA

STT

Euroopan pörssikurssit ovat tasaantuneet aamun alkushokin jälkeen. Aasian pörssien johdattelemina ne lähtivät yleisesti laskuun, kun Kiina aloitti tänään Hongkongin erityishallintoaluetta koskevan turvallisuuslain käsittelyn.

Lontoon FTSE 100 oli iltapäivällä enää 0,8 prosentin laskussa. Frankfurtissa laskua on 0,4 prosenttia ja Pariisissa 0,3 prosenttia.

Helsingissä OMXH oli avauduttuaan lähes kahden prosentin laskussa mutta oli puoli neljän jälkeen enää 0,4 prosentin laskussa.

Hongkongin keskeinen indeksi Hang Seng laski tänään peräti 5,6 prosenttia. Tokion Nikkei-indeksi sulkeutui selvästi maltillisemmassa 0,8 prosentin laskussa, mutta Shanghaissa, Soulissa ja Taipeissa nähtiin yli prosentin pudotus.

Hongkongin hallintojohtaja vannoi yhteistyöhalua

Hongkongin erityishallintoaluetta koskeva lakiesitys kieltäisi muun muassa vallankumouksellisen liikehdinnän, ulkomaisen vaikuttamisen ja terrorismin erityishallintoalueella. Kiinan parlamentti aloitti turvallisuuslain käsittelyn kansankongressin kaksoiskokouksessa, joka on maan politiikan vuosittainen suurtapahtuma.

Hongkongin erityishallintoalueen oli määrä säätää laista itse, joten lain siirtyminen Kiinan kansankongressin pöydälle on merkittävä käänne.

Vuonna 1997 Britannian hallinnasta Kiinalle siirtyneessä Hongkongissa on nähty toistuvasti mielenosoituksia demokratian ja kansalaisvapauksien puolesta. Viimeisin mielenosoitusten aalto käynnistyi viime kesänä luovutuslakia koskevasta esityksestä.

– Mellakointi kaduilla ja kiinteistöjen putoavat arvot voivat olla Hongkongin kasautuvista huolista vähäisimpiä, kun tämä autoritaarinen turvallisuussuunnitelma varmasti kyseenalaistaa Hongkongin aseman kansainvälisenä pankkikeskuksena, AxiCorpin analyytikko Stephen Innes sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam vannoi, että kaupungin johto aikoo toimia yhteistyössä Kiinan hallinnon kanssa turvallisuuslain käyttöönottamisessa.

Lausunnossaan hän sanoo, että Hongkongin hallinto aikoo viimeistellä Kiinan parlamentin aloittaman turvallisuuslain valmistelun niin pian kuin mahdollista ja täten kantaa vastuunsa kansallisen turvallisuuden takaamiseksi.

Jännitteitä myös Kiinan ja Yhdysvaltain välille

Yhdysvaltain ulkoministeriö kritisoi Kiinan aietta tuoreeltaan ja sanoi, että sekä Yhdysvallat että kansainvälinen yhteisö tulee tuomitsemaan sen jyrkästi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on aiemmin varoittanut Kiinaa seuraamuksista, jos se säätää turvallisuuslain. Yhdysvaltain kongressi sääti jo viime vuoden lopulla lain, joka veisi Hongkongilta sen edulliset kauppasuhteet Yhdysvaltojen kanssa, jos alueen ei enää katsota olevan autonominen.

Hongkongissa päämajaansa pitävän, valtio-omisteisen Everbright Sun Hung Kain edustaja Kenny Wen arvioi, että turvallisuuslaki voi johtaa uusiin protesteihin ja sitä kautta laajempiin vaikutuksiin.

– Paikalliset jännitteet voivat laukaista Kiinan ja Yhdysvaltain välisiä jännitteitä, mikä olisi paljon rasittavampi markkinoiden mielialalle ja makrotaloudelle, Wen sanoi AFP:lle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Tätä on kyllä odotettu kiihkeästi" – moni tuli Lahden torin terasseille suoraan töistä
 2. Vääksyyn avattiin pieni jäätelötehdas – Ahvenaisen pariskunta valmistaa nyt jäätelöt kahvilaansa itse
 3. Näin paljon kaupunginorkesteria johtava Dalia Stasevska tienaa Lahdessa aluksi
 4. Vain Tönnön koulu sai armon Orimattilan kaupunginhallituksessa – kolmen kyläkoulun lakkautus valtuustoon
 5. "Kuin liikkuvaan maaliin tähtäisi", sanoo Asikkalan talousjohtaja Aapo Pispa talouden sopeuttamistoimista – kunta tähtää ylijäämäiseen talousarvioon
 6. Pääkirjoitus: Yllättävä paluu al-Holin leiriltä
 7. 1.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei ilmi uusia koronatartuntoja viikkoon
 8. Sokerista on vaikea päästä kokonaan eroon – Tutkijan mielestä sokerittomuuteen ei edes pidä pyrkiä: "Ruoka ei saa olla mautonta eikä tylsää"
 9. Seurakuntien tulos romahtanut liki 20 miljoonalla alkuvuonna: "Tässä on poikkeuksellinen tilanne käsillä"
 10. Lahden keskustan suosituissa ravintoloissa oli lounasaikaan vilinää – "Oli selvää, että tänään pitää päästä ravintolaan"
 11. Korona ei ole säikäyttänyt ulkomaille tutkinto-opiskelijoiksi mieliviä – määrä on kaksinkertaistunut 2000-luvulla
 12. Lahden Launeen Prisman tulipalon syy selvisi
 13. USU-gallup: Intoa kotimaanmatkailuun riittää epidemiasta huolimatta – "Toivottavasti tällainen mieliala jatkuu"
 14. Päivi Piiraisen Esalainen: Kivat reissukohteet löytyvät ihan läheltä
 15. Hyvinvointiyhtymän hallitus hylkäsi yksimielisesti oikaisuvaatimukset Iitin yöpäivystyksestä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.