Kiina ei poikkeuksellisesti aseta taloudelle kasvutavoitetta – virus on saatu kuriin, mutta pandemia iskee talouteen rajusti

Kiinan pääministeri Li Keqiang käveli puheensa jälkeen takaisin paikalleen presidentti Xi Jinpingin viereen kansankongressin kokouksessa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Kiina ei aseta tänä vuonna poikkeuksellisesti lainkaan talouden kasvutavoitetta, maan pääministeri Li Keqiang kertoi perjantaina.

Li puhui Kiinan kansankongressin 10-päiväisen kokouksen avajaisiksi. Hänen mukaansa Kiinan hallitus keskittyy tavoitteiden asettamisen sijaan työllisyyden vakauttamiseen ja elintason turvaamiseen koronaviruspandemian aiheuttaman epävarmuuden keskellä.

Li kertoi hallinnon laskevan liikkeelle 3,75 biljoonan juanin (481 miljardin euron) arvosta valtion velkakirjoja. Tavoitteena on saada investoinnit infrastruktuuriin uudelleen käyntiin.

Pääministerin mukaan Kiinan alijäämän odotetaan kasvavan tänä vuonna 3,6 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Koronaviruspandemia lähti viime vuoden lopulla liikkeelle Kiinasta, mutta maa on saanut viruksen kuriin tiukkojen rajoitustoimien avulla. Pandemian vaikutukset Kiinan talouteen ovat silti rajut, sillä koronavirus on painanut maailmantalouden syvään taantumaan.

Kiinan talouskasvu pysähtyi jo ensimmäisellä vuosineljänneksellä rajoitustoimien seurauksena, ja länsimaiden ajautuminen taantumaan tuntuu Kiinan taloudessakin vielä pitkään.

"Epidemia ei ole vielä tullut päätökseen"

Kasvutavoitteet ovat perinteisesti antaneet suuntaa sille, kuinka paljon Kiinan hallitus aikoo investoida talouskasvuun.

Ennen pandemiaa Kiinan oli ennakoitu asettavan tälle vuodelle kuuden prosentin kasvutavoitteen, mikä olisi täyttänyt maan hallinnon keskeisen tavoitteen tuplata bruttokansantuote vuodesta 2010 vuoteen 2020. Koronavirus kuitenkin muutti tilanteen täysin.

Li sanoi Kiinan olevan erittäin tietoinen maan kohtaamista taloudellisista vaikeuksista.

Pääministeri totesi Kiinan yltäneen merkittäviin strategisiin saavutuksiin koronaviruksen torjumisessa, vaikka virusta ei ole vielä täysin kukistettu.

– Epidemia ei tällä hetkellä ole vielä tullut päätökseen, ja meillä on valtavia tehtäviä kehityksen edistämisessä, Li sanoi puheessaan.

Kiinassa on todettu Worldometer -tilastosivuston mukaan vajaat 83 000 koronavirustartuntaa ja vahvistettu reilut 4 600 koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Miljoonaa asukasta kohden kuolemia on kolme, kun Suomessa vastaava luku on 55. Viime viikkoina Kiinassa on todettu päivittäin vain kourallinen uusia tartuntoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 3. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 4. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 5. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 8. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 9. Padasjoen maastopalopaikalla sammutettiin torstai-iltana vielä kytöpesäkkeitä
 10. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 11. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 12. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 13. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 14. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 15. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.