Koronakriisi alkaa muuntua poliittiseksi kriisiksi Espanjassa – vähemmistöhallituksen toimia vastaan protestoidaan laajalti

Italia on pahiten koronaviruksesta kärsineitä maita maailmassa. Eilen ihmisiä kuljeskeli kaduilla aurinkoisessa Milanossa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Espanjassa koronavirusrajoitukset ja hallituksen epidemiatoimet ovat alkaneet herättää kapinahenkeä kansalaisissa. Useissa kaupungeissa tavaksi on tullut osoittaa mieltä ilta-aikaan äänekkäästi kattiloita kolistaen ja vapauksia peräänkuuluttaen.

Pääministeri Pedro Sanchezin vähemmistöhallitus on Euroopassa poikkeuksellisessa tilanteessa, sillä sen kannatuksessa koronakriisi ei ole näkynyt. Sen sijaan sen on ollut vaikea saada tukea esittämilleen toimille. Matkustusrajoituksien jatkoa koskenut esitys keräsi nipin napin enemmistön tuen keskiviikkona.

Sanchezin asemaa onkin kuvattu nyrkkeilyksi kahdessa kehässä: toisessa on vastassa viruspandemia, toisessa poliittinen oppositio. Närkästystä ovat lisänneet pääministerin jälkikäteen paljastuneet pienpuolueiden kanssa tehdyt lehmänkaupat, joilla on pyritty varmistamaan tarvittava tuki tärkeissä äänestyksissä.

Äärioikeistolainen Vox-puolue on avoimesti osoittanut tukeaan pääministerin eroa vaativille mielenosoittajille. Se aikoo myös järjestää oman automielenosoituksensa lauantaina, jolloin suurten autosaattueiden on määrä ilmaista mieltä useissa Espanjan kaupungeissa.

Espanja on yksi eteläisen Euroopan maista, joissa koronavirustilanne on ollut poikkeuksellisen paha. Virukseen liittyviä kuolemia on lähes 28 000. Miljoonaa asukasta kohti on kuollut lähes 600 ihmistä.

Italiassa koronavirukseen liittyviä kuolemia saattaa olla jopa 19 000 ilmoitettua enemmän

Italiassa koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia saattaa olla lähes 19 000 enemmän kuin on aiemmin ilmoitettu, arvioi maan keskeinen sosiaaliturvalaitos INPS.

Italia on yksi pahiten koronaviruksesta kärsineistä maista maailmassa. Virallisten lukujen mukaan maassa on ollut koronavirukseen liittyviä kuolemia noin 32 500.

INPS vertaili tilastoitujen kuolemien määrää eri vuosilta. Tämän vuoden maalis-huhtikuussa Italiassa oli tilastoitu lähes 47 000 kuolemaa enemmän kuin yleensä samalla aikavälillä viiden viime vuoden aikana. Kuitenkin vain noin 28 000 kuoleman oli kerrottu liittyvän koronavirukseen.

Laitoksen mukaan on syytä olettaa, että myös muut keskiarvomääristä poikkeavat noin 19 000 kuolemaa liittyvät suurelta osin epidemiaan. Kaikki kuolemat eivät välttämättä selity suoraan koronavirustartunnalla, vaan esimerkiksi sillä, että epidemian aikana ihmiset eivät ole aina saaneet hoitoa muihin sairauksiin. Osa maan sairaaloista ylikuormittui epidemian pahimpina viikkoina.

Selvityksen perusteella "ylimääräisistä" noin 19 000 kuolemasta valtaosa oli tilastoitu maan pohjoisosassa, johon epidemia osui erityisen rajusti.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan noin 60 miljoonan asukkaan Italiassa kuolemien määrä suhteessa väestön kokoon on yksi maailman synkimpiä. Miljoonaa asukasta kohden Italiassa on kuollut virukseen liittyen 537 ihmistä.

Suomessa vastaava suhdeluku oli perjantaiaamuna 55.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 3. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 4. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 5. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 8. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 9. Padasjoen maastopalopaikalla sammutettiin torstai-iltana vielä kytöpesäkkeitä
 10. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 11. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 12. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 13. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 14. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 15. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.