Trump teki jälleen Kiinasta koronamaalitaulunsa, syyttää maata maailmanlaajuisesta joukkosurmasta

Alkuvuodesta Trump vielä vähätteli koronaviruksen vaikuttavuutta ja esitti, että Kiina on pystynyt hillitsemään leviämistä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on koronavirukseen liittyvissä julkituloissaan jälleen hyökännyt Kiinaa vastaan. Presidentti kirjoittaa Twitterissä , että Kiinaa ja sen kyvyttömyyttä on syyttäminen maailmanlaajuisesta joukkosurmasta.

Yhdysvalloissa on maailmassa eniten koronavirukseen liittyviä kuolemia, yli 93 000. Väkilukuun suhteutettuna tämä tarkoittaa, että miljoonaa ihmistä kohti on kuollut 283 ihmistä.

Alkuvuodesta Trump vielä vähätteli koronaviruksen vaikuttavuutta ja esitti, että Kiina on pystynyt hillitsemään leviämistä. Viruksen levittyä Yhdysvaltoihin Trumpin retoriikka on vaihtunut Kiinan toistuvaksi syyttelyksi.

– Joku kaheli Kiinassa julkaisi juuri lausunnon, jossa syytetään kaikkia muita paitsi Kiinaa viruksesta, joka on tappanut satojatuhansia ihmisiä. Selittäkää tälle tollolle, että Kiinan kyvyttömyys, eikä mikään muu, aiheutti tämän maailmanlaajuisen joukkosurman! kuului Trumpin viimeisin hyökkäys kokonaisuudessaan.

Trump on myös esittänyt, että virus ei olisikaan lähtöisin Kiinan Wuhanista sijaitsevalta villieläintorilta, vaan samassa miljoonakaupungissa sijaitsevasta laboratoriosta. Todisteita asiasta hän ei ole esittänyt.

Myös WHO Trumpin silmätikkuna

Trump on etsinyt tiuhaan syyllisiä Yhdysvaltojen koronakuolemiin maansa ulkopuolelta. Maailman terveysjärjestö WHO on Kiinan tapaan joutunut Trumpin silmätikuksi.

Presidentin mielestä WHO on "Kiinan sätkynukke", joka ei ole onnistunut tekemään tarpeeksi taistelussa covid-19-taudin leviämistä vastaan. Trump jopa esitti Yhdysvaltojen lopettavan WHO:n rahoituksen, jos se ei ryhdy toiminnassaan oleellisiin parannuksiin 30 päivän kuluessa.

WHO ilmoitti tiistaina myönnytyksenä Yhdysvalloille, että järjestön koronavirustoimet tutkitaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 3. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 4. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 5. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 8. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 9. Padasjoen maastopalopaikalla sammutettiin torstai-iltana vielä kytöpesäkkeitä
 10. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 11. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 12. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 13. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 14. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 15. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.