Berliinin kansainvälinen lentokenttä Tegel saattaa sulkeutua kesäkuussa lopullisesti

Kenttä rakennettiin entiselle sotaharjoitusalueelle ennätysajassa. Sen rakentaminen kesti vain 90 päivää. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Saksan pääkaupungin Berliinin kansainvälinen lentokenttä Tegel saattaa sulkeutua kesäkuun puolivälissä lopullisesti, kaupungin hallinto kertoo. Kenttä suljetaan koronaviruksen vuoksi.

Kaupungin hallinnon lehdistöedustaja Eva Henkel kertoi uutistoimisto AFP:lle, että kentän toiminta lopetetaan väliaikaisesti, mutta sitä on mahdollista jatkaa tarvittaessa. Hän ei kuitenkaan osannut kertoa, tuleeko näin tapahtumaan.

Alueella toimivia lentokenttiä hallinoiva yhtymä äänesti, että Tegel suljetaan kahdeksi kuukaudeksi pandemiatilanteen aiheuttaman vähäisen kysynnän vuoksi.

Viranomaiset ovat ilmaisseet aiemmin epäilyjä siitä, lentäisikö poikkeuksellisen lähellä keskusta-aluetta sijaitsevalta Tegeliltä enää yhtään lentoja kesäkuun jälkeen.

Berliini on suunnitellut vihkivänsä aivan kaupungin rajojen ulkopuolella sijaitsevan uuden lentokentän käyttöön lokakuussa lähes vuosikymmenen mittaisen viivytyksen jälkeen. BER-nimeä kantavan uuden kansainvälisen lentokentän on määrä aueta lokakuun 31. päivänä.

"Aiempia liikennemääriä ei enää tavoiteta"

Uudenkarhean BER-lentokentän rakennushanke on ollut kaupungille oikea murheenkryyni. Suunnitelmat lentokentälle tehtiin jo 1990-luvulla. Rakennustyöt aloitettiin lopulta vuonna 2006. Sittemmin kaupungin lentokenttäunelmia ovat viivyttäneet muun muassa rakenteelliset ongelmat ja korruptio.

Uuden lentokentän oli alun perin tarkoitus avautua vuonna 2011, mutta avajaisia on lykätty useaan otteeseen muun muassa paloturvallisuusongelmien vuoksi.

Uuden lentokentän on tarkoitus korvata tällä hetkellä Berliinissä toimivat Schönefeldin ja Tegelin kentät. Näistä Tegel on ollut alun perin määrä sulkea marraskuussa.

– Sen aiempia liikennemääriä ei varmastikaan tavoiteta enää, Henkel kertoi.

Henkelin mukaan päätökset Tegelin lentokentän mahdollisesta uudelleen avaamisesta tulisi tehdä lentojen kysyntään pohjautuvien tietojen perusteella.

Saksalaisen Tagesspiegel -lehden mukaan tällä hetkellä Berliinin kahden lentokentän kautta kulkee ainoastaan 2 000 ihmistä päivässä. Ennen koronakriisiä vastaava määrä oli 100 000 matkustajan luokkaa.

Lehden mukaan Tegelin kautta kulki viime vuonna yli 24 miljoonaa matkustajaa ja se oli Saksan neljänneksi vilkkain kenttä Frankfurtin, Münchenin ja Düsseldorfin jälkeen. Schönefeldin läpi sen sijaan kulki 11 miljoonaa matkustajaa.

Tegel rakennettiin ennätysajassa

Lentokenttiä hallinnoivan Flughafen Berlin Brandenburg -ryhmän toimitusjohtaja Engelbert Lütke-Daldrup sanoi aiemmin tässä kuussa, että Tegelin uudelleen avaaminen olisi perusteltua, jos päivittäisten matkustajien määrä nousisi 50 000:een.

– Mutta en ole suoraan sanoen optimistinen, että meillä olisi tulevien muutaman kuukauden aikana 50 000 matkustajaa päivässä, hän sanoi.

Aiempina vuosina Tegel on ollut usein ääriään myöten täynnä, kun Berliinin suosio matkailijoiden keskuudessa kasvoi kasvamistaan. Lentokentän pääterminaalin väenpaljoutta on jouduttu hallinnoimaan väliaikaisten rakennusten avulla.

Tegelin verkkosivujen mukaan kentän rakentamisesta päätettiin noin kuukausi neuvostosaarron alkamisen jälkeen. Liittoutuneiden hallinnoimaan Länsi-Berliiniin päätettiin rakentaa uusi lentokenttä avustamaan ilmasiltaoperaatioissa. Kenttä päätettiin sijoittaa Länsi-Berliinin ranskalaiseen osaan.

Kenttä rakennettiin entiselle sotaharjoitusalueelle ennätysajassa. Sen rakentaminen kesti vain 90 päivää. Tuohon aikaan Tegelin kiitorata oli pisin Euroopassa, 2 428 metriä. Ensimmäinen lentokone laskeutui kentälle 5 marraskuuta 1948.

Tegeliä käytettiin ilmasiltaoperaatioissa kaupungin eteläosassa sijaitsevan Tempelhofin lentokentän tukena. Ilmasillan avulla Neuvostoliiton hallinnoiman Itä-Saksan keskellä sijainneeseen Länsi-Berliiniin saatiin tuotua ruokaa ja muita tarvikkeita.

Tempelhof suljettiin vuonna 2008. Siitä on sittemmin tehty julkinen puisto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ohisalo tukisi myös Lahden joukkoliikennettä
 2. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 3. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junaliikenne poikki Lahdesta Riihimäelle
 4. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 5. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 6. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 7. FC Lahti palaa treeniviheriölle koko joukkueen voimin – harjoitusottelut käyntiin jo lauantaina Espoossa
 8. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 9. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 10. Kirkkoihin ja jumalanpalveluksiin pääsee taas yli 50 henkilöä – katso Lahden kirkkojen osallistujarajoitukset
 11. Lahdessa Uudenmaankadun alittava Kyöstilän alikulkukäytävä suljetaan korjaustöiden takia
 12. HS: Al-Holin leirin suomalaisia tulossa Suomeen tänään
 13. Bloggaaja Mika Markkanen suunnittelee retkensä tarkasti Excelissä ja toivoo, että suon tuoksun saisi vangittua dödöpurkkiin – blogista löytyy mainintoja myös Päijät-Hämeen luontoreiteistä
 14. SpaceX:n miehistöalus telakoitui kansainväliselle avaruusasemalle
 15. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.