Berliinin kansainvälinen lentokenttä Tegel saattaa sulkeutua kesäkuussa lopullisesti

Kenttä rakennettiin entiselle sotaharjoitusalueelle ennätysajassa. Sen rakentaminen kesti vain 90 päivää. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Saksan pääkaupungin Berliinin kansainvälinen lentokenttä Tegel saattaa sulkeutua kesäkuun puolivälissä lopullisesti, kaupungin hallinto kertoo. Kenttä suljetaan koronaviruksen vuoksi.

Kaupungin hallinnon lehdistöedustaja Eva Henkel kertoi uutistoimisto AFP:lle, että kentän toiminta lopetetaan väliaikaisesti, mutta sitä on mahdollista jatkaa tarvittaessa. Hän ei kuitenkaan osannut kertoa, tuleeko näin tapahtumaan.

Alueella toimivia lentokenttiä hallinoiva yhtymä äänesti, että Tegel suljetaan kahdeksi kuukaudeksi pandemiatilanteen aiheuttaman vähäisen kysynnän vuoksi.

Viranomaiset ovat ilmaisseet aiemmin epäilyjä siitä, lentäisikö poikkeuksellisen lähellä keskusta-aluetta sijaitsevalta Tegeliltä enää yhtään lentoja kesäkuun jälkeen.

Berliini on suunnitellut vihkivänsä aivan kaupungin rajojen ulkopuolella sijaitsevan uuden lentokentän käyttöön lokakuussa lähes vuosikymmenen mittaisen viivytyksen jälkeen. BER-nimeä kantavan uuden kansainvälisen lentokentän on määrä aueta lokakuun 31. päivänä.

"Aiempia liikennemääriä ei enää tavoiteta"

Uudenkarhean BER-lentokentän rakennushanke on ollut kaupungille oikea murheenkryyni. Suunnitelmat lentokentälle tehtiin jo 1990-luvulla. Rakennustyöt aloitettiin lopulta vuonna 2006. Sittemmin kaupungin lentokenttäunelmia ovat viivyttäneet muun muassa rakenteelliset ongelmat ja korruptio.

Uuden lentokentän oli alun perin tarkoitus avautua vuonna 2011, mutta avajaisia on lykätty useaan otteeseen muun muassa paloturvallisuusongelmien vuoksi.

Uuden lentokentän on tarkoitus korvata tällä hetkellä Berliinissä toimivat Schönefeldin ja Tegelin kentät. Näistä Tegel on ollut alun perin määrä sulkea marraskuussa.

– Sen aiempia liikennemääriä ei varmastikaan tavoiteta enää, Henkel kertoi.

Henkelin mukaan päätökset Tegelin lentokentän mahdollisesta uudelleen avaamisesta tulisi tehdä lentojen kysyntään pohjautuvien tietojen perusteella.

Saksalaisen Tagesspiegel -lehden mukaan tällä hetkellä Berliinin kahden lentokentän kautta kulkee ainoastaan 2 000 ihmistä päivässä. Ennen koronakriisiä vastaava määrä oli 100 000 matkustajan luokkaa.

Lehden mukaan Tegelin kautta kulki viime vuonna yli 24 miljoonaa matkustajaa ja se oli Saksan neljänneksi vilkkain kenttä Frankfurtin, Münchenin ja Düsseldorfin jälkeen. Schönefeldin läpi sen sijaan kulki 11 miljoonaa matkustajaa.

Tegel rakennettiin ennätysajassa

Lentokenttiä hallinnoivan Flughafen Berlin Brandenburg -ryhmän toimitusjohtaja Engelbert Lütke-Daldrup sanoi aiemmin tässä kuussa, että Tegelin uudelleen avaaminen olisi perusteltua, jos päivittäisten matkustajien määrä nousisi 50 000:een.

– Mutta en ole suoraan sanoen optimistinen, että meillä olisi tulevien muutaman kuukauden aikana 50 000 matkustajaa päivässä, hän sanoi.

Aiempina vuosina Tegel on ollut usein ääriään myöten täynnä, kun Berliinin suosio matkailijoiden keskuudessa kasvoi kasvamistaan. Lentokentän pääterminaalin väenpaljoutta on jouduttu hallinnoimaan väliaikaisten rakennusten avulla.

Tegelin verkkosivujen mukaan kentän rakentamisesta päätettiin noin kuukausi neuvostosaarron alkamisen jälkeen. Liittoutuneiden hallinnoimaan Länsi-Berliiniin päätettiin rakentaa uusi lentokenttä avustamaan ilmasiltaoperaatioissa. Kenttä päätettiin sijoittaa Länsi-Berliinin ranskalaiseen osaan.

Kenttä rakennettiin entiselle sotaharjoitusalueelle ennätysajassa. Sen rakentaminen kesti vain 90 päivää. Tuohon aikaan Tegelin kiitorata oli pisin Euroopassa, 2 428 metriä. Ensimmäinen lentokone laskeutui kentälle 5 marraskuuta 1948.

Tegeliä käytettiin ilmasiltaoperaatioissa kaupungin eteläosassa sijaitsevan Tempelhofin lentokentän tukena. Ilmasillan avulla Neuvostoliiton hallinnoiman Itä-Saksan keskellä sijainneeseen Länsi-Berliiniin saatiin tuotua ruokaa ja muita tarvikkeita.

Tempelhof suljettiin vuonna 2008. Siitä on sittemmin tehty julkinen puisto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 2. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan
 3. Kello 10 se avautui: Innokkaimmat tulivat jo eilen Kimolan kanavalle – Ari Vilamaa oli yksi ensimmäisistä sululla, yleisöä on kerääntynyt paikalle satamäärin ja veneitäkin on liikkeellä, katso kuvat
 4. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan
 5. Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta
 6. Tähtihetket jäivät vähiin, Lahti ja Honka tasasivat pisteet
 7. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 8. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 9. Hämeen poliisi jatkaa Lahden Liipolan väkivaltaisen ryöstön selvittämistä – alueen valvontakameroiden omistajia pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin
 10. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 11. LAB ja LUT avaavat kampuksensa kahden viikon päästä, syksyllä käytössä sekä lähi- että etäopetusta
 12. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, Etelä-Savossa uusi tartunta noin kahteen kuukauteen
 13. Katinkullan perustajan Seppo Juurikon, 73, miljoonavelat vanhenivat vasta kuusi vuotta sitten – "En omista edes vaatteita, jotka minulla on ylläni"
 14. Kolme henkilöautoa paloi lunastuskuntoon Heinolassa
 15. Lahden Sykkeen Alko remontoidaan, myymälä suljettuna valtaosan elokuusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.