Hallitus päättää pienpanimoiden etämyynnin kohtalosta vielä toukokuussa

Eenmmistö kansanedustajista on allekirjoittanut lakialoitteen, jossa esitetään, että etämyynti sallittaisiin pienpanimoille väliaikaisesti vuoden loppuun asti. -Koivisto Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA

STT

Hallituksen on määrä päättää vielä tässä kuussa pienpanimoiden etämyynnin kohtalosta. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) kertoi asiasta keskiviikkona Twitterissä sen jälkeen, kun hallituspuolueiden puheenjohtajat, eli viisikko, olivat keskustelleet mahdollisuuksista sallia pienpanimoiden oluiden etämyynti.

Taustalla oli STT:n tietojen mukaan viisikon poliittisten avustajien yhteinen ja yksimielinen suositus, jonka mukaan pienpanimoiden itse valmistamien, enintään 5,5 prosenttia alkoholia sisältävien juomien etämyynti tulisi sallia väliaikaisesti.

Enintään 5,5-prosenttisia juomia myydään jo nyt ruokakaupoissa, joten etämyynnistä ei pitäisi tulla vaikeuksia Alkon monopolille, joka hallitusohjelmassakin halutaan turvata.

Eduskuntaryhmien on määrä keskustella yksityiskohdista ensi viikolla. Alkoholilain muuttaminen ei tiettävästi kuitenkaan ole helppoa edes väliaikaisesti, vaikka poliittista tahtoakin olisi.

Pääministeripuolue SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman viestitti STT:lle pitävänsä tärkeänä, että hallitus käy huolellisesti läpi eri keinot, joilla alan ahdinkoa voidaan helpottaa. Hän ei ottanut kantaa etämyynnin sallimisen puolesta tai vastaan.

Vasemmistoliiton Jari Myllykosken tekemän lakialoitteen asiasta on allekirjoittanut enemmistö eli 110 kansanedustajaa, ja joukossa on edustajia kaikista hallituspuolueista sekä kokoomuksesta ja perussuomalaisista. Lakialoitteessa sallittaisiin pienpanimoiden itse valmistamien juomien etämyynti vuoden loppuun asti.

"Pienpanimot tuoneet elinvoimaa etenkin maaseudulle"

Hallituspuolueista vasemmistoliitto, vihreät ja keskusta ovat kannattaneet selkeimmin pienpanimoiden etämyynnin sallimista. Myös RKP:n eduskuntaryhmästä viestitettiin ryhmän kannattavan tilapäistä järjestelyä.

Ryhmän mukaan kysymys on oikeudellisesti monimutkainen, mutta ala on kärsinyt suuresti epidemiatilanteesta, minkä vuoksi on kohtuullista pohtia eri tilapäisjärjestelyjä alan tukemiseksi. Alkon monopoliasemaa ei pidä vaarantaa, RKP:n eduskuntaryhmä huomauttaa.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki viestitti STT:lle ryhmän edistäneen pienpanimoiden asiaa jo pitkään ja odottavan nyt nopeaa ratkaisua.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kertoo kannattavansa korkeintaan 5,5 prosenttia alkoholia sisältävän oluen etämyyntiä pienpanimoille.

– Kyse on suomalaisen elintarvikealan vahvistamisesta. Pienpanimot ovat tuoneet uusia työpaikkoja ja elinvoimaa etenkin maaseudulle. Koko pienpanimojen ala uhkaa kaatua koronaan rajoitusten vuoksi, sillä niillä ei ole nyt juuri jakelukanavia, Kurvinen viestitti STT:lle.

Kurvisen mielestä kyse on myös suomalaisten yritysten tasa-arvosta ulkomaisiin verrattuna.

– Nyt voi tilata postitse olutta ulkomailta, muttei Suomesta. Samoin jotkut panimot ovat siirtyneet esimerkiksi Viroon, jotta voivat myydä postitse olutta etänä.

Hän ei usko pienpanimojen etämyynnin aiheuttavan lisää alkoholihaittoja muun muassa siksi, että etämyynnillä myytävä olut on niin paljon kalliimpaa kuin lähikaupan olut.

Viinin ulosmyynti ravintoloista ei tiettävästi ollut esillä

Kurvinen on jo aiemmin kertonut kannattavansa henkilökohtaisesti myös ravintoloiden oikeutta myydä viiniä ulos ruuan kanssa, mutta tämä kysymys jakaa hänen mukaansa keskustan eduskuntaryhmää.

– Haluamme turvata Alkon monopolin ja tämä pitää asiassa huomioida. Henkilökohtaisesti kannatan ravintoloiden koronarajoitusten ajaksi kokeilua, että ravintola voisi myydä ulos viiniä. Valtiolle "ilmaisia" ravintoloiden tukitoimia kannattaa miettiä, ja tässä olisi sellainen.

STT:n tietojen mukaan viinin ulosmyynti ei ole ollut esillä viisikon keskustelussa.

Vihreät kannattaa sekä väliaikaista pienpanimoiden etämyyntiä että ravintoloiden väliaikaista mahdollisuutta myydä ruuan kanssa viiniä ulos, kertoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari. Hänen mukaansa vihreät haluaa pienpanimoiden selviävän tämän kriisin yli.

– Lainsäädäntö suomalaisia käsityöläispanimoita kohtaan on hankala. Verkosta ei voi tilata kotiin juomia kotimaisista pienpanimoista, mutta ulkomaisista panimoista tilauksia voi tehdä. Monet panimot ovat joutuneet jo lomauttamaan henkilökuntaansa

Vihreät uskoo Karin mukaan myös, että ulosmyyntioikeuden maltillinen laajentaminen viiniin voisi auttaa osaa ravintoloista selviämään kriisin yli.

– Samalla on tärkeä pitää mielessä myös alkoholinkäyttöön liittyvät haitat.

Myös RKP:n eduskuntaryhmä kannattaa viinin ulosmyyntiä. Sen mukaan koronakriisi on iskenyt poikkeuksellinen kovaa ravintola-alaan, ja viinin ulosmyynnin mahdollistaminen tilapäisesti voisi olla kustannustehokas kokeilu ravintola-alan auttamiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 2. Lahtelainen hienopuuseppä innostaa ihmisiä nikkaroimaan – "Itse tehtyjen tavaroiden esittelystä innostuu paljon enemmän kuin rahalla ostetuista"
 3. Lahden eteläinen kehätie etenee: Luhdantaustankatu avataan ajoneuvoliikenteelle torstaina
 4. Ensimmäinen Salpausselkä geoparkin infopiste avattiin Vääksyyn – muihin alueen kuntiin infopisteitä tulee viimeistään ensi kesänä
 5. Myyjä remontoi talonsa "uuteen kukoistukseen" ilman lupia ja purki muun muassa kantavan väliseinän – ostaja haastoi myöhemmin käräjille
 6. Lukijalta: Yhteisyrityksen myötä hoitoon pääsy paranee
 7. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 8. Useita pyörävarkaita jäi kiinni Lahdessa – yksi yritti pyöräillä karkuun
 9. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 10. Hovioikeus hylkäsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin syytteen Ylen toimittajan vainoamisesta – yllytys törkeään kunnianloukkaukseen pysyi
 11. Iäkäs pyöräilijä kaatui jouduttuaan väistämään autoa Heinolassa – poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja
 12. Kutsumaton vieras räpiköi savupiipussa Hollolassa – nokkaisi vielä pelastajaa mennessään
 13. Taksimatkustajalta puuttuivat Lahdessa rahat, mutta monenlaista epäilyttävää oli mukana
 14. Poliisi pysäytti katsastamattoman auton Asikkalassa, kuskin kunnossa sanomista
 15. Tilauskirjat: Korona iski ilmailualan pintakäsittelylaitoksiin erikoistuneen lahtelaisen Galvatekin liiketoimintaan kovaa – miljoonien tilaukset lykkääntyivät, mutta katse on jo käännetty valoisaan tulevaisuuteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.