Valtaosa oppilaista palasi lähiopetukseen koulujen avauduttua

Oppilaat odottivat sisäänpääsyä turvavälijonossa Jokiniemen koulun pihalla Vantaalla 14. toukokuuta. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

STT

Noin 88 prosenttia perusopetuksen oppilaista palasi lähiopetukseen, kun koulut avautuivat 14. toukokuuta. Tieto perustuu kunnille suunnattuun kyselyyn, jonka tekivät aluehallintovirastot (avi) sekä opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM).

Kyselyssä kartoitettiin lähiopetuksen osallistujamääriä perusopetuksessa kaikilta luokka-asteilta (1–9) sekä varhaiskasvatuksessa.

Kyselyn perusteella peruskoulun lähiopetukseen osallistumisessa oli maakunnallista vaihtelua. Eniten lähiopetukseen osallistuttiin Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Satakunnassa ja Uudellamaalla. Näillä alueilla opetukseen osallistui yli 90 prosenttia oppilaista.

Vähiten lähiopetukseen osallistuttiin Etelä-Karjalassa, jossa osallistumisprosentti oli 66.

– Lähiopetukseen palaaminen näyttää kunnissa sujuneen varsin hyvin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat antaneet ohjeet turvalliseen kouluun palamiseen. Kouluissa lähiopetukseen siirtyminen on vaatinut työtä, suunnittelua ja järjestelyitä, opetusneuvos Heli Nederström OKM:stä sanoo.

Varhaiskasvatukseen osallistui 56 prosenttia lapsista

Myös valmistavaan opetukseen osallistui valtakunnallisesti keskimäärin 88 prosenttia oppilaista. Maakuntien välillä oli lähiopetuksessa suurta vaihtelua ja tiedotteen mukaan vähiten valmistavaan opetukseen osallistuttiin perusopetuksen tavoin Etelä-Karjalassa, jossa opetukseen osallistui 25 prosenttia oppilaista.

Varhaiskasvatukseen osallistui koko maassa 56 prosenttia lapsista verrattuna normaalitilanteeseen.

Avin ja OKM:n kyselyn pohjalta ei ole saatavilla kaikkia kuntia kattavaa tietoa luvattomista poissaoloista. Nederstöm muistuttaa, että opetuksen järjestäjän on seurattava perusopetukseen osallistuvan oppilaan poissaoloja ja ilmoittaa luvattomista poissaoloista oppilaan huoltajalle.

– Huoltajan on huolehdittava siitä, että oppivelvollisuus tulee suoritettua. Luvattomiin poissaoloihin tulee puuttua koulujen normaalien käytäntöjen mukaisesti, Nederström sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa DVV:n rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 2. Kuntalaiset sanovat kyselyssä kuntaliitoksille selkeästi "ei" – suopeus kuntatalouden tasapainottamistoimia kohtaan kasvussa
 3. Pääkirjoitus: Syksyä kohti SDP:n gallupjohdolla
 4. Markus Pirttijoen Esalainen: Parempi kokeilla uutta kuin olla paikallaan
 5. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut."
 6. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 7. Lenkille pääsee aina, mutta koronakesä on koetellut kilpapyöräilijöidenkin motivaatiota – "Johonkin lätkään verrattuna on kuitenkin ihan hyvä tilanne"
 8. "Vuokatin vaaraa ja Kolin nousua on sauvottu ylös ja alas" – Tero Seppälä kapuaa askel askeleelta kohti maailman kärkeä
 9. Paikallispubin kellarista se lähti –  Pienimuotoisesta olutharrastuksesta on kasvanut 25 vuodessa bisnes, joka tuottaa 1,8 miljoonaa litraa olutta vuodessa
 10. Jymyn Joonas Kumpulainen juoksi 14-vuotiaiden Suomen mestariksi
 11. Lahden Ahkeralla neljän mestaruuden päivä 16- ja 17-vuotiaiden SM-kisoissa Pedersöressä
 12. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 13. Mailaveikot kruisaili lohkovoittoon
 14. 17-vuotiaan vastikään saama ajokortti lähti hyllylle Hollolassa
 15. Radio Voiman podcast: Etkö muista uniasi? – lue luovan uniohjaajan vinkit unien muistamiseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.