Taiwanin presidentti: Kiinan täytyy hyväksyä rinnakkaiselo demokraattisen Taiwanin kanssa

Taiwanin istuva presidentti Tsai Ing-wen (vas.) keräsi tammikuussa pidetyissä vaaleissa äänistä 57 prosenttia. AFP / LEHTIKUVA

STT

Taiwanin presidentin Tsai Ing-wenin toisen virkakauden alku keskiviikkona kirvoitti Pekingistä tuttuja muistutuksia yhden Kiinan politiikasta ja varoituksia sekaantumisesta maan sisäisiin asioihin. Oman osansa arvostelusta sai myös Yhdysvallat.

Tammikuussa presidentinvaalit voittanut Tsai sanoi virkaanastujaispuheessaan, että Kiinan ja Taiwanin täytyy löytyy keinot rauhanomaiseen rinnakkaiseloon ja vastakkainasettelun välttämiseen. Samalla hän torjui Taiwanin osalta Pekingin vallanpitäjien ajatuksen yhden maan ja kahden järjestelmän mallista Hongkongin tapaan.

Tsai tarjosi jälleen Kiinan presidentille Xi Jinpingille neuvotteluja suhteiden parantamiseksi. Asiantuntijoiden mukaan puhe oli jopa sovinnollinen, mutta Kiinan johdossa oltiin asiasta eri mieltä. Hallituksen mukaan Kiina ei salli "separatistisia" pyrkimyksiä ja on valmis puolustamaan maan alueellista yhtenäisyyttä.

Kiina pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan ja on sanonut olevansa valmis valtaamaan sen tarvittaessa vaikka voimatoimin.

Kiinan sisällissodan hävinneet kansallismieliset pakenivat saarelle vuonna 1949. Käytännössä Taiwan, eli Kiinan tasavalta, on ollut jo vuosikymmeniä itsenäinen valtio, vaikka pääosa muista maista ei tunnusta sen asemaa virallisesti.

Kiinalle ulkovaltojen suhtautuminen Taiwaniin on herkkä paikka, mikä tuli todistetuksi jälleen. Pekingissä hermostuttiin Yhdysvalloille, kun maan ulkoministeri Mike Pompeo onnitteli Tsaita ja kehui tätä "rohkeudesta ja viisaudesta" demokraattisen maansa johtamisessa.

Koronakin johti Taiwan-kiistelyyn

Kiinan ulkoministeriö vastasi olevansa äärimmäisen närkästynyt Pompeon kommentista. Puolustusministeriöstä muistutettiin Kiinan armeijalla olevan kykyä ja tahtoa torjua ulkomaiden ja taiwanilaisten separatistien juonet.

– Tämä on hyvin väärin ja hyvin vaarallista, ministeriö kommentoi Pompeon viestiä.

Yhdysvaltain Kiina-linja on tukevasti kaksijakoinen: maalla on diplomaattisuhteet vain Kiinan kansantasavallan kanssa Pekingiin, mutta samalla maa on sitoutunut toimittamaan aseita Taiwanille sen puolustuskyvyn turvaamiseksi.

Presidentin virkakauden vaihtumisen lisäksi Taiwanin tilanne on noussut esiin ja sanailun kohteeksi myös koronapandemian myötä. Saarivaltiota on pidetty yhtenä hyvistä esimerkeistä taudin torjunnassa, sillä maassa on rekisteröity vain seitsemän koronaviruksen liitettyä kuolemantapausta.

Hyvästä menestyksestä huolimatta Taiwania ei ole kelpuutettu edes tarkkailijajäseneksi Maailman terveysjärjestöön WHO:hon, jollainen se lyhyen aikaa oli ennen Tsain valintaa ensimmäistä kertaa presidentiksi vuonna 2016.

WHO:n päättävä kokous siirsi alkuviikosta päätöksen Taiwanin mahdollisesta tarkkailijan roolista tehtäväksi myöhemmin tänä vuonna. Kiina vastustaa muutosta kiivaasti, kun taas Yhdysvaltojen mukaan Taiwanin sulkeminen ulkopuolelle vahingoittaa entisestään terveysjärjestön uskottavuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 2. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 3. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 4. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 5. Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa
 6. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 7. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 8. Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 9. Pääkirjoitus: Ajamisen verotus saa kannatusta – hankintaveroa haluttaisiin alentaa
 10. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille
 11. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 12. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 13. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 14. Lahden torilla kokeillaan valvottua pyöräparkkia – "Erittäin hyvä idea"
 15. Lahden Seurahuone otti ensimmäisenä suomalaishotellina käyttöön katalyysipinnoituksen – tavoitteena torjua koronavirusta ja muita mikrobeja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.