Koronavirusrajoitusten vaikutukset henkiseen hyvinvointiin ja toimeentuloon huolettavat nuoria – suurin osa pitää rajoituksia kuitenkin tarpeellisina

Moni uskoi myös kuluttavansa tulevaisuudessa vähemmän tavaraa ja palveluita, koska ovat huomanneet tulevansa toimeen vähemmällä. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

STT

Nuoret ovat huolissaan koronavirusrajoitusten vaikutuksesta heidän henkiseen hyvinvointiinsa ja toimeentuloonsa, selviää Jyväskylän yliopiston Digi Consumers -tutkimushankkeen tuoreesta tutkimuksesta . Huoli opinnoista sekä työurasta korostuivat tutkimuskyselyyn vastanneiden nuorten vastauksissa.

Nuorilla työttömyys oli yleisempää kuin muilla kyselyyn vastanneista. Lisäksi moni nuori oli menettänyt luvatun kesätyön koronavirukseen liittyvien syiden vuoksi.

Nuorten ohella moni pienituloinen kyselyyn vastannut kertoi talouteen liittyvistä huolistaan. Keskimäärin vastaajat olivat kuitenkin enemmän huolissaan Suomen kuin henkilökohtaisesta taloustilanteestaan.

Huhtikuussa tehtyyn tutkimukseen osallistui tuhat 18–65-vuotiasta suomalaista.

Moni uskoo kuluttavansa jatkossa vähemmän

Kaikista kyselytutkimukseen vastanneista vain noin kolmannes uskoi kulutuksensa palautuvan nopeasti ennalleen. Moni uskoi myös kuluttavansa tulevaisuudessa vähemmän tavaraa ja palveluita, koska ovat huomanneet tulevansa toimeen vähemmällä. Hyvätuloiset vastaajat olivat muita valmiimpia palauttamaan kulutuksensa koronavirusrajoituksia edeltävälle tasolle.

Tutkimuksen mukaan monet kaipasivat kivijalka- ja lähikauppoja ja kertoivat jatkossa aikovansa panostaa niissä käymiseen. Verkkokaupasta ostamisen ei nähty lisääntyvän ja useat vastaajat kertoivat aikovansa välttää erityisesti kiinalaisia verkkokauppoja jatkossa. Etenkin vanhemmat vastaajat aikoivat jatkossa välttää kiinalaisia tuotteita kokonaisuudessaan.

Suurin osa pitää rajoituksia tarpeellisina

Valtaosa kyselyyn vastanneista piti koronavirusrajoituksia tarpeellisina. Useat olivat sitä mieltä, että juhlien ja tilaisuuksien peruminen kesän ja jopa syksyn ajalta oli perusteltua.

Tutkimuksen mukaan miehet kokivat palvelujen aukiolo- ja liikkumisrajoitusten vuoksi haittoja naisia useammin. Naiset puolestaan olivat miehiä enemmän huolissaan lähes kaikesta koronavirukseen liittyvästä haitasta.

Vain harva tutkimukseen osallistunut oli sitä mieltä, että arkea rajoittavista määräyksistä ja liikkumisrajoituksista oli suurta haittaa. Liikkumis- ja matkustusrajoitukset haittasivat tutkimukseen vastanneita eniten Uudellamaalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 3. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 4. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 5. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 8. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 9. Padasjoen maastopalopaikalla sammutettiin torstai-iltana vielä kytöpesäkkeitä
 10. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 11. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 12. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 13. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 14. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 15. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.