Saksalaiset vaativat päästä Mallorcan-koteihinsa, mutta Espanja vastustelee

Mallorca on pitkään ollut yksi ulkomailla asuvien saksalaisten suosikkikohteista. Palma de Mallorcalla iloittiin viime viikolla Espanjan höllennettyä rajoituksia. AFP / LEHTIKUVA

STT

Mallorcalla lomakoteja omistavat saksalaiset ovat kovaäänisesti vaatineet päästä aurinkoiselle saarelle, mutta Espanjan viranomaiset eivät ole innostuneet ajatuksesta.

Sadat saksalaiset ovat viime viikkoina lähettäneet Espanjan Baleaarien paikallishallinnolle anovia ja joskus vihaisiakin kirjeitä, joissa pyydetään hallintoa sallimaan ulkomaalaisten kiinteistönomistajien pääsy kakkoskoteihinsa. Kampanjan aloitti Saksan kansalainen ja Mallorcan asukas Ralf Becker, jonka mielestä koronaviruspandemian vuoksi asetetut matkustusrajoitukset ovat täysin liioiteltuja.

– Turistien on pakko tulla Mallorcalle tänä vuonna, tai saaresta tulee köyhempi. Lähes kaikki täällä riippuu turismista, hän sanoi Der Spiegelille huhtikuun lopussa.

Vaatimuksia esittäneet saksalaiset ovat varoittaneet, että jos he eivät pääse kiinteistöjensä luokse, he saattavat harkita uudelleen saarelle tekemiään sijoituksia.

Mallorca on pitkään ollut yksi ulkomailla asuvien saksalaisten suosikkikohteista, ja saarta on jopa vitsikkäästi kuvailtu Saksan 17. osavaltioksi. Viime vuonna Mallorcalla vieraili noin 4,5 miljoonaa saksalaista.

Takeita paluusta ei ole, on vain toiveita

Espanjan hallitus ei vielä ole taipunut vaatimusten edessä, sillä se välttää liian vikkeliä liikkeitä. Koronaviruksen riepottelema maa on hiljalleen hellittänyt pandemian vuoksi asetettuja rajoituksia. Välttääkseen mahdollisen toisen aallon Espanja on kuitenkin rajoittanut lento- ja meriliikenteen vain maan kansalaisille ja vakituisille asukkaille sekä tiettyjen ammattiryhmien edustajille.

Kaikkien ulkomailta tulevien on oltava kahden viikon karanteenissa. Karanteenimääräyksen odotetaan jatkuvan koko poikkeustilan loppuun saakka, ja hallitus on ilmoittanut hakevansa poikkeustilalle jatkoa kesäkuun loppupuolelle asti.

Espanjan matkailuala on jo kärsinyt suuresti koronaviruspandemiasta. Baleaarien saarten aluejohtaja Francina Armengol sanoi muutama päivä sitten toimittajille, että ulkomaisten turistien paluuta saarelle pohditaan joka ikinen päivä. Hän totesi toivovansa, että osittainen ja hallittu turismi voisi alkaa uudelleen heinäkuussa.

– Valitettavasti en voi antaa mitään takeita, hän muistutti.

Lufthansan tytäryhtiö Eurowings aloitti aiemmin tässä kuussa uudelleen Palma de Mallorcan ja Düsseldorfin väliset lennot. Yhtiön mukaan lennot kuitenkin kulkevat alle kymmenesosalla tavanomaisesta kapasiteetista, ja matkustajat ovat joko asukkaita, liikematkustajia tai ihmisiä, joilla on pakottava tarve matkustaa.

Paikallispoliitikon mielestä lapsetkin ymmärtävät paremmin

Liberaalipuolue FDP:n Alexander Graf Lambsdorff on ilmaissut jakavansa kakkoskoteihinsa kaipaavien saksalaisten turhautuneisuuden epävarmuuteen.

– Niitä EU-kansalaisia, jotka ovat vuosien ajan maksaneet kiinteistöveroja Baleaareilla, pitäisi kohdella eri tavalla kuin turisteina vierailevia, hän sanoi.

Jotkut Mallorcan pitkäaikaiset saksalaisasukkaat ovat kuitenkin eri mieltä.

– Häpeän olla saksalainen lukiessani näitä kirjeitä. Mikä oikeus heillä on vaatia erityiskohtelua? lukija kirjoitti Mallorcalla julkaistavassa saksalaislehdessä.

Saksalainen Alice Weber, joka toimii paikallispolitiikassa Mallorcalla, on yhtä kriittinen. Hän sanoo netissä julkaistulla videolla, etteivät saaret ole mikään sijoittajien huvipuisto.

– Se, mikä on luksusfantasiaa sinulle, on koti monille lapsille, joiden on nyt pysyttävä sisällä mutta jotka, toisin kuin sinä, ymmärtävät, etteivät he juuri nyt voi mennä leikkikentälle, hän parjaa videolla.

---

Korjattu klo 10.20: Juttuun on täydennetty puuttuva sana. Viime vuonna Mallorcalla vieraili noin 4,5 miljoonaa saksalaista, ei 4,5 saksalaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – pitäisikö niistä saada nykyistä kovempi rangaistus?
 2. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 3. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 4. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 5. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 6. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 7. Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa
 8. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 9. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille
 10. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 11. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 12. Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 13. Näppis: Sataman peräkonttikirppis on oikein hyvä tapahtuma, mutta miksi kaupunki nostanut päivähinnan 25%?
 14. Pääkirjoitus: Ajamisen verotus saa kannatusta – hankintaveroa haluttaisiin alentaa
 15. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.