WHO: Desinfiointiaineen suihkuttaminen kaduille voi olla haitallista – myöskään ihmisten suihkimista ei suositella

Kaduille ja jalankulkijoiden päälle ruiskutettiin desinfiointiainetta Nepalin Kathmandussa toukokuun alussa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Katujen suihkuttaminen desinfiointiaineella voi olla haitallista terveydelle, varoittaa Maailman terveysjärjestö WHO.

Ulkotilojen suihkuttamisen tai sumuttamisen ei uskota tuhoavan koronavirusta tai muita taudinaiheuttajia, sillä pinnoilla oleva lika mitätöi desinfiointiaineen vaikutuksen. Vaikka pinnoilla ei olisikaan orgaanista ainetta, ei suihkuttaminen peitä pintoja tehokkaasti riittävän pitkäksi aikaa, että se tuhoaisi virukset. Sen sijaan desinfiointiaine voi aiheuttaa terveyshaittoja.

Katujen ei myöskään uskota olevan keskeisiä paikkoja viruksen leviämisen kannalta. Virus tarttuu tehokkaimmin sisätiloissa pitkäkestoisten kontaktien aikana.

Katuja ja muita julkisia paikkoja on suihkutettu desinfiointiaineella ympäri maailman koronaviruspandemian aikana.

Seurauksena esimerkiksi ihon ärtymistä ja suolistovaivoja

WHO painottaa myös, ettei ihmisten suihkuttamista desinfiointiaineella suositella missään olosuhteissa.

– Tämä voi olla fyysisesti ja psykologisesti haitallista eikä se vähennä tartunnan saaneen ihmisen kykyä levittää virusta pisaroiden tai kosketuksen kautta, WHO:n ohjeessa sanottiin.

Kloorin tai muiden myrkyllisten aineiden suihkuttaminen voi aiheuttaa muun muassa silmien ja ihon ärtymistä tai suolistovaivoja.

WHO:n mukaan pintojen systemaattinen suihkuttaminen tai sumuttaminen desinfiointiaineilla sisätiloissakaan ei kannata. Tutkimusten mukaan aineesta ei juuri ole hyötyä suoran suihkutusalueen ulkopuolella.

– Jos desinfiointiaineita käytetään, niitä pitäisi levittää liinalla tai rätillä joka on kastettu desinfiointiaineeseen.

Sars-CoV-2-viruksen tiedetään selviävän erilaisilla pinnoilla jopa päivien ajan. Tarkkoja aikoja on kuitenkin vaikea arvioida, sillä tutkimukset viruksen selviämisestä pinnoilla on tehty valvotuissa laboratorio-oloissa, jotka eivät aina vastaa tosielämän olosuhteita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronan aiheuttamat hoitojonot ovat pisimmät Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä – "Jonojen purkamisessa menee käsitykseni mukaan aikaa ensi kevääseen"
 2. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 3. Lahtelainen hienopuuseppä innostaa ihmisiä nikkaroimaan – "Itse tehtyjen tavaroiden esittelystä innostuu paljon enemmän kuin rahalla ostetuista"
 4. Lahden eteläinen kehätie etenee: Luhdantaustankatu avataan ajoneuvoliikenteelle torstaina
 5. Ensimmäinen Salpausselkä geoparkin infopiste avattiin Vääksyyn – muihin alueen kuntiin infopisteitä tulee viimeistään ensi kesänä
 6. Myyjä remontoi talonsa "uuteen kukoistukseen" ilman lupia ja purki muun muassa kantavan väliseinän – ostaja haastoi myöhemmin käräjille
 7. Lukijalta: Yhteisyrityksen myötä hoitoon pääsy paranee
 8. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 9. Useita pyörävarkaita jäi kiinni Lahdessa – yksi yritti pyöräillä karkuun
 10. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 11. Hovioikeus hylkäsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin syytteen Ylen toimittajan vainoamisesta – yllytys törkeään kunnianloukkaukseen pysyi
 12. Iäkäs pyöräilijä kaatui jouduttuaan väistämään autoa Heinolassa – poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja
 13. Kutsumaton vieras räpiköi savupiipussa Hollolassa – nokkaisi vielä pelastajaa mennessään
 14. Taksimatkustajalta puuttuivat Lahdessa rahat, mutta monenlaista epäilyttävää oli mukana
 15. Poliisi pysäytti katsastamattoman auton Asikkalassa, kuskin kunnossa sanomista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.