Eri maat aukovat ovia koronaviruspandemian varjossa, tosin vielä vain raolleen

Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut, ettei uusi koronavirus välttämättä häviä koskaan. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Italiassa ja Ranskassa kansa pääsee tänään pitkästä aikaa rannoille, kun koronaviruksen vuoksi asetettuja rajoituksia on alettu hellittää. Saksassa jalkapallofanit odottavat innolla jalkapallon Bundesliigan otteluiden alkamista myöhemmin tänään.

Monet maat ovat alkaneet avautua asteittain siitä huolimatta, että pandemian toista aaltoa pelätään edelleen.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on arvellut, että rokote koronavirusta vastaan voisi olla saatavilla vuoden loppuun mennessä. Monet asiantuntijat pitävät aikataulua liian tiukkana, ja eurooppalaiset tutkijat ovat arvelleet, että rokotteen kehittäminen vie ainakin vuoden.

Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut, ettei uusi koronavirus välttämättä häviä koskaan. Rokotekokeiluja on meneillään monissa maissa, mutta odottavan aika on käynyt paikoin liian pitkäksi. Noin kaksi kuukautta kestäneiden karanteenitoimien jälkeen muun muassa rajoja ja rantoja on jälleen avattu.

Saksassa Bundesliiga alkaa jälleen pyöriä, tosin ilman yleisöä ja ankarien terveysturvatoimien kanssa. Bayern Münchenin päävalmentaja Hansi Flick onkin huomauttanut, että koko maailma katsoo nyt Saksaa.

– Jos me voimme varmistaa, että kausi jatkuu, se on signaali kaikille muille liigoille, hän on todennut.

Italian rannoille ilmestyy päivänvarjoja

Venäjä on niin ikään edistänyt suunnitelmiaan rajoitusten höllentämisestä, vaikka maassa ilmoitettiin eilen yli 10 000 tartunnasta vuorokaudessa. Maan jalkapalloliigan on määrä jatkaa pelejä ensi kuussa. Tuhansille ihmisille tehdään vasta-ainetesti, jolla pyritään selvittämään, onko testatulla jo ollut virustartunta.

Slovenia puolestaan avasi perjantaina rajansa, vaikka maassa on edelleen todettu uusia tartuntoja. Liettua, Latvia ja Viro ovat luoneet oman "matkakuplan", jonka sisällä terveet kansalaiset ja asukkaat saavat matkustaa vapaasti, jos he eivät ole olleet ulkomailla kahteen viikkoon tai altistuneet koronavirukselle.

Ranskassa viranomaiset ovat vedonneet kansalaisten itsehillintään rajoitusten hellittäessä. Poliisin on kerrottu edelleen keskeyttävän kaikki suuret kokoontumiset.

Rajoituksia poistamalla ja lieventämällä maat pyrkivät vähentämään koronaviruspandemian taloushaittoja. Kesä on Euroopassa alkamaisillaan, ja matkailuala pyrkii pelastamaan sen, mikä pelastettavissa on.

Kriisistä kovasti kärsineen Italian rannoille on alkanut ilmestyä päivänvarjoja, ja Itävallassa on avattu ravintoloita ja perinteisiä wieniläiskahviloita. Irlannissa rajoituksia hellitetään lähipäivinä, mutta uudet tulijat määrätään edelleen kahden viikon karanteeniin. Niin ikään Australian Sydneyssä baarit ja ravintolat avasivat taas ovensa asiakkaille perjantaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 2. Ensimmäinen Salpausselkä geoparkin infopiste avattiin Vääksyyn – muihin alueen kuntiin infopisteitä tulee viimeistään ensi kesänä
 3. Lahden eteläinen kehätie etenee: Luhdantaustankatu avataan ajoneuvoliikenteelle torstaina
 4. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 5. Useita pyörävarkaita jäi kiinni Lahdessa – yksi yritti pyöräillä karkuun
 6. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 7. MV-oikeudenkäynnissä syytetyn Johan Bäckmanin tuomio lieveni selvästi – Janitskinin tuomioon hovi ei ottanut kantaa
 8. Iäkäs pyöräilijä kaatui jouduttuaan väistämään autoa Heinolassa – poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja
 9. Kutsumaton vieras räpiköi savupiipussa Hollolassa – nokkaisi vielä pelastajaa mennessään
 10. Taksimatkustajalta puuttuivat Lahdessa rahat, mutta monenlaista epäilyttävää oli mukana
 11. Poliisi pysäytti katsastamattoman auton Asikkalassa, kuskin kunnossa sanomista
 12. Tilauskirjat: Korona iski ilmailualan pintakäsittelylaitoksiin erikoistuneen lahtelaisen Galvatekin liiketoimintaan kovaa – miljoonien tilaukset lykkääntyivät, mutta katse on jo käännetty valoisaan tulevaisuuteen
 13. Kadonnut 22-vuotias nainen löytyi kunnossa
 14. Heinolan Alkoon kesätöitä hakemaan marssinut Ulla Mäkinen istuu nykyään pöydän toisella puolella – "Haastatteluissa arvostan positiivisia ja iloisia hakijoita"
 15. Eläinsuojeluneuvoja Sallamaari Simpanen auttaa pulassa olevia eläimiä kellonaikaa katsomatta – "Välillä joku sanoo, että pitäisi antaa luonnon hoitaa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.