New Yorkin pörssi aikoo taas avata ovensa meklareille, tosin tiukoin varotoimin

New Yorkin pörssissä ei viime viikkoina ole ollut väkeä. AFP / LEHTIKUVA

STT

Yhdysvalloissa New Yorkin pörssi aikoo avata pörssisalin ovet meklareille jälleen toukokuun viimeisellä viikolla. Pörssirakennus Wall Streetilla on ollut koronaviruskriisin vuoksi suljettuna maaliskuusta lähtien. Kauppaa on käyty etänä.

Välittäjien paluuseen liittyy kuitenkin tiukkoja varotoimia, pörssin johtaja Stacey Cunningham kertoi vieraskynäkirjoituksessaan Wall Street Journalissa .

Rakennukseen esimerkiksi päästetään aiempaa vähemmän ihmisiä kerrallaan. Kaikilta odotetaan kasvosuojien käyttöä ja turvavälien noudattamista. Ennen rakennukseen pääsyä tulijoilta mitataan lämpö. Julkisen liikenteen käyttäjillä ei rakennukseen ole asiaa.

Cunningham kirjoitti toivovansa, että pörssin räätälöimät varotoimet auttavat myös muita tiheästi asutuilla alueilla toimivia yrityksiä suunnittelemaan omaa avautumistaan. Vaikka riskiä viruksen tarttumisesta voi alentaa, sitä ei voi täysin poistaa, Cunningham painotti.

– (Varotoimiamme) helpotetaan, kun tilanne kaupungissa paranee. Niitä voidaan myös tiukentaa, mikäli tilanne vaatii, hän kirjoitti.

New York on yksi pahiten viruskriisissä kärsineistä alueista Yhdysvalloissa.

Aasian pörssipäivässä matalapainetta

Torstaina Wall Street sulkeutui noususuuntaisena kahden tappiopäivän jälkeen. Kurssinousua selitti erityisesti rahoitusalan osakkeiden kallistuminen.

Dow Jones -indeksi nousi 1,6 prosenttia, laajapohjainen S&P 500 puolestaan 1,2 prosenttia. Teollisuuspainotteinen Nasdaq kipusi 0,9 prosenttia.

Aasiassa pörssit avautuivat perjantaina laskutunnelmissa. Maailmanmarkkinoilla viikkoa ovat synkistäneet esimerkiksi huolet tartuntojen uudesta leviämisaallosta eri puolilla Aasia sekä Yhdysvaltojen ja Kiinan jälleen kiristyneet suhteet.

Hongkongissa Hang Seng -indeksi kävi 0,5 prosenttia miinuksella. Tokion Nikkei puolestaan kävi 0,3 prosentin laskussa ja Shanghain yleisindeksi 0,2 prosentin laskussa.

Lähteenä myös AFP

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden konserttitalon tornista löytyi kosteutta – Lahden kaupungilta painavat terveiset rakennuttajalle
 2. Puihin kiinnitetyt runotaulut olivat pitkään ehdolla Heinolan runoviikon ainoaksi ohjelmanumeroksi – luvassa perinteistä ohjelmaa ja vierailevia esiintyjiä
 3. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 4. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 5. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 6. 12 000 uutta alokasta aloittaa varusmiespalveluksen - lue yön uutiskooste
 7. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 8. Pääkirjoitus: Konserttitalon ruma ongelma ei ole ratkeamassa hetkeen
 9. Satu Äijälän Esalainen: Hauskojen tanssivideoiden TikTokista on kehkeytynyt poliittinen vaikuttaja, joka nolasi Trumpinkin
 10. "Viimeinen laadunvarmistus" jää yhä useammin tekemättä – Ruumiinavausten määrä on romahtanut ja asiantuntijat ovat osin eri linjoilla muutoksen syistä
 11. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 12. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 13. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 14. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 15. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.