Bangladeshin rohingyapakolaisten keskuudesta löytynyt ensimmäinen koronatartunta – leireillä asuu miljoona ihmistä

Rohingyat ovat paenneet sankoin joukoin Myanmarista Bangladeshiin. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Koronavirus vaikuttaa levinneen Bangladeshissa pakolaisleireille, joissa asuu lähes miljoona rohingya-muslimia. Paikallisten viranomaisten mukaan leirillä asuvalla miehellä todettiin torstaina koronavirustartunta. Lisäksi tartunta on todettu yhdellä leirin lähellä asuvalla miehellä.

Asiantuntijat ovat pidempään varoitelleet, että koronavirusepidemia saattaa puhjeta maan kaakkoisosassa Cox's Bazarin alueen leireillä. Ihmiset asuvat leireillä teltoissa ja bambumajoissa. Hygienia on hyvin puutteellista.

Tartunnan saaneiden kontakteja kartoitetaan nyt ripeästi karanteenitoimien aloittamiseksi, Maailman terveysjärjestö WHO:n tiedottaja Catalin Bercaru sanoi uutistoimisto AFP:lle. Paikallisviranomaisten mukaan testausta ja viruksen leviämistä ehkäiseviä toimia on tarkoitus lisätä.

Pahimmillaan leireillä voi viruksen takia kuolla tuhansia ihmisiä, arvioi Pelastakaa Lapset -järjestön terveystyötä Bangladeshissa johtava Shamim Jahan lausunnossa. Jahan kutsui Cox's Bazaria maailmaan laajimmaksi pakolaisalueeksi. Leireillä ei hänen mukaansa ole mahdollisuuksia esimerkiksi tehohoitoon.

Vuonna 2017 satoja tuhansia rohingyoita pakeni Myanmarissa kohtaamaansa väkivaltaa naapurimaahan Bangladeshiin. Myanmariin on kohdistunut syytöksiä uskonnollisen vähemmistön kansanmurhasta.

Internetin puute antaa tilaa huhuille

Cox's Bazariin asetettiin tiukat liikkumiskiellot ja sulkutoimet huhtikuun alussa sen jälkeen kun alueella oli todettu useampia virustartuntoja. Pakolaisleirien asukkaat mukaan lukien alueella on noin 3,4 miljoonaa ihmistä.

Liikkumiskiellot ovat koskeneet myös pakolaisleirien liikennettä. Avustusjärjestöt ovat joutuneet niiden seurauksena ajamaan alas ison osan toiminnoistaan leireillä.

Lisäksi leirin asukkailta puuttuu pääsy internetiin. Avustusjärjestöjen mukaan syyskuussa asetettu rajoitus on lisännyt väärien tietojen leviämistä.

Pakolaisjärjestö Refugees Internationalin edustaja Daniel Sullivan piti ensimmäistä leirillä todettua koronavirustartuntaa "painajaismaisen ennusteen toteutumisena".

– Leireillä liikkuu huhupuheita, joiden mukaan tartunta olisi aina tappava tai että uskovaiset olisivat virukselta turvassa. Avoin tiedonsaanti on oleellisen tärkeää, kun kerrotaan hygienian merkityksestä tai jäljitetään viruksen leviämistä, Sullivan sanoi.

Tartuntamäärät nousseet viime päivinä

Noin 164 miljoonan asukkaan Bangladeshissa on aiemmin todettu noin 19 000 koronavirustartuntaa. Lähes 300 ihmisen kerrotaan kuolleen viruksen seurauksena.

Koko maan sulkutoimet aloitettiin maaliskuun lopulla. Niistä huolimatta tartuntamäärät ovat nousseet viime päivinä nopeasti.

Sekä päivittäisten kuolemien että tartuntojen määrät nousivat keskiviikkona ylimmilleen tähän asti. Kuolemia raportoitiin tuolloin 19 ja tartuntoja noin 1 160, kertoo tilastosivusto Worldometer .

Väkilukuun suhteutettuna Bangladeshissa miljoonaa asukasta kohden virustartunnan on saanut 115 ihmistä ja kuollut kaksi. Suomessa vastaavat suhdeluvut olivat perjantaiaamuna 1 109 tartunnan saanutta ja 52 kuollutta miljoonaa asukasta kohden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Kuvataiteilija Matti Koskela piti omia yksityisnäyttelyitä ja opetti jopa laskettelua – hänet muistetaan Lahdessa muun muassa näistä julkisista teoksista
 3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 4. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 5. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 6. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 7. Lahden torilla kokeillaan valvottua pyöräparkkia – "Erittäin hyvä idea"
 8. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 9. Jalkapannasta ei ole säilöönoton korvikkeeksi, sanovat virkamiehet – "Jos henkilö leikkaa sen pois ja heittää järven pohjaan, siinähän se oli"
 10. Lahden Seurahuone otti ensimmäisenä suomalaishotellina käyttöön katalyysipinnoituksen – tavoitteena torjua koronavirusta ja muita mikrobeja
 11. Perhosia havaittu tänä kesänä tavallista vähemmän
 12. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 13. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia
 14. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 15. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.