YK varoittaa pandemian varjossa kytevästä mielenterveyskriisistä

Guterres moitti valtioita mielenterveyspalveluiden laiminlyönnistä viime vuosikymmeninä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Koronaviruspandemiaa saattaa seurata globaali mielenterveyskriisi, varoitti YK torstaina. Järjestön mukaan pandemiasta aiheutuvia mielenterveyden häiriötä tulisi alkaa hoitaa pikimmiten.

Viime kuukausien aikana maailman valtiot ovat keskittyneet erityisesti viruksen leviämisen hidastamiseen erilaisin rajoituksin. Tilanteesta ja rajoituksista on aiheutunut ihmisille suurta henkistä painetta.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres muistutti, että kun virustilanne joskus saadaan hallintaan, ihmisten ahdistuneisuus ja masennus pysyvät. Hän myös moitti valtioita mielenterveyspalveluiden laiminlyönnistä viime vuosikymmeninä.

Koronavirus lähti leviämään Kiinassa viime vuoden lopulla. Siihen on toistaiseksi kuollut maailmassa noin 300 000 ihmistä. Tartuntoja on todettu yli 4,3 miljoonaa.

YK:n mukaan olisi suositeltavaa, että valtiot huomioisivat koronavirustoimissaan myös psykososiaalisen tuen tarpeen sekä nopean pääsyn mielenterveyspalveluihin.

Palveluiden resursoinnissa olisi järjestön mukaan parantamisen varaa, sillä valtiot käyttävät mielenterveyspalveluihin keskimäärin vain pari prosenttia julkisen terveydenhuollon budjeteistaan.

Pelkoa sairastumisesta ja elannon menetyksestä

Mielenterveyden häiriöitä ovat voineet aiheuttaa esimerkiksi pelko omasta tai läheisten sairastumisesta, työn ja elannon menetys sekä liikkumisrajoitusten aiheuttama etäisyys läheisistä, YK listaa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mielenterveystyötä johtava Devora Kestel muistutti lisäksi, että monille terveydenhuollon työntekijöille tilanne ollut erityisen kuormittava. Kestel viittasi kanadalaistutkimukseen, jonka mukaan lähes puolet terveydenhuollossa työskentelevistä kertoi tarvitsevansa psykologista tukea.

– Tiedämme, että nykyiseen tilanteeseen liittyvä pelko, epävarmuus ja taloudellinen sekasorto voi aiheuttaa psyykkistä kuormitusta, Kestel kommentoi viruspandemian vaikutuksia yleisesti.

Kestel eritteli myös eri-ikäisten ihmisten psykologista kuormaa. Hänen mukaansa koulujen sulkeminen on voinut aiheuttaa lapsille ahdistuksen ja epävarmuuden kokemuksia, kun taas esimerkiksi vanhoja tai sairaita ihmisiä voi painaa pelko virustartunnasta ja sen seurauksista.

Sekä naisiin että lapsiin kohdistuu kohonnut kotiväkivallan uhka, kun ihmisten on pakko viettää paljon aikaa kotona.

Mielenterveyden häiriöistä jo aiemmin kärsineiden ihmisten hoitosuhteet puolestaan ovat voineet katketa pandemiarajoitusten takia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden konserttitalon tornista löytyi kosteutta – Lahden kaupungilta painavat terveiset rakennuttajalle
 2. Puihin kiinnitetyt runotaulut olivat pitkään ehdolla Heinolan runoviikon ainoaksi ohjelmanumeroksi – luvassa perinteistä ohjelmaa ja vierailevia esiintyjiä
 3. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 4. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 5. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 6. 12 000 uutta alokasta aloittaa varusmiespalveluksen - lue yön uutiskooste
 7. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 8. Pääkirjoitus: Konserttitalon ruma ongelma ei ole ratkeamassa hetkeen
 9. Satu Äijälän Esalainen: Hauskojen tanssivideoiden TikTokista on kehkeytynyt poliittinen vaikuttaja, joka nolasi Trumpinkin
 10. "Viimeinen laadunvarmistus" jää yhä useammin tekemättä – Ruumiinavausten määrä on romahtanut ja asiantuntijat ovat osin eri linjoilla muutoksen syistä
 11. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 12. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 13. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 14. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 15. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.