Peruskoulujen oppilaat palaavat lähiopetukseen erityisjärjestelyin – oppitunteja ulkona ja seurakuntien väistötiloissa

Jokieniemen koulussa Vantaalla valmistaudutiin keskiviikkona torstaina alkavaan koulujen lähiopetukseen. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

STT

Peruskouluissa ja varhaiskasvatuksessa palataan tänään lähiopetukseen. Kuntia on ohjeistettu huolehtimaan esimerkiksi koulujen hygieniasta ja väljyydestä. Opetusryhmät on kehotettu pitämään erillään toisistaan, eikä yhteisiä kokoontumisia järjestetä.

Kouluissa on ryhdytty erityisjärjestelyihin ohjeiden noudattamiseksi. Oppitunteja järjestetään myös ulkona, välitunteja porrastetaan ja ruokatunteja pidetään luokissa. Esimerkiksi Helsingissä koulutiloiksi otetaan myös seurakuntien tiloja riittävän väljyyden takaamiseksi.

Peruskoulujen oppilaat ovat olleet etäopetuksessa maaliskuun puolivälistä lähtien. Päiväkodit on pidetty auki, mutta hallitus on suositellut lasten kotihoitoa mahdollisuuksien mukaan.

Myös 1.–3. luokkien oppilaat ovat saaneet tarvittaessa lähiopetusta, mutta hallitus on suositellut heillekin etäopetusta.

Lähiopetuksen rajoittaminen ja etäopetukseen siirtyminen ovat perustuneet terveysviranomaisten arvioon toimen välttämättömyydestä, jotta koronaviruksen leviämistä voitaisiin ehkäistä. Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan etäopetusta ei voida jatkaa, koska terveysviranomaisten mukaan valmiuslain edellyttämää välttämätöntä perustetta sille ei enää ole.

Lähiopetukseen palaamista kevätlukukauden päätteeksi on perusteltu myös sillä, että nyt opeteltavia varotoimia todennäköisesti jatketaan myös syksyllä. Niiden oppiminen jo nyt helpottaa syyslukukauden aloittamista.

Tartuntojen kanssa toimittaisiin kuten alkuvuonna

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan lasten ja koulujen rooli koronavirustartuntojen levittäjinä vaikuttaa kansainvälisten tutkimusten perusteella olevan pieni.

– Lapsilla kouluissa tapahtuvat tartunnat ovat mahdollisia, mutta tartuntaketjujen syntyminen kouluissa on varsin harvinaista, sanoi lasten infektiolääkäri Otto Helve aiemmin tällä viikolla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Jos kouluissa ilmenee koronavirustapauksia, tartuntaketjut pyritään jäljittämään paikallisesti, ja kunnan vastaava tartuntaviranomainen voi sulkea koulun osittain tai kokonaan sekä asettaa altistuneen karanteeniin.

– Jatkossa Suomessa toimitaan koulujen osalta toisin sanoen samalla tavalla kuin miten toimittiin tämän vuoden alussa ennen kuin etäopetukseen siirryttiin valmiuslain nojalla, opetusministeri Andersson sanoi samaisessa tiedotustilaisuudessa.

Sulkupäätös on Anderssonin mukaan mahdollista tehdä hyvin nopeasti, jopa yhden päivän aikana.

Itä-Savo: Savonlinna suosittelee lasten pysyvän poissa koulusta, jos lapset ovat käyneet Uudellamaalla tai Kemissä

Savonlinnan kaupunki suosittelee, että pääkaupunkiseudulla tai Kemi–Tornion alueella käyneet lapset eivät osallistu peruskoulujen lähiopetukseen tai varhaiskasvatukseen kahteen viikkoon matkalta palaamisen jälkeen, kertoo Itä-Savo.

Kaupunginjohtaja Janne Laine kertoo Itä-Savolle sähköpostitse, että suosituksen tarkoituksena on muun muassa vähentää koronatartunnan riskiä koulukuljetuksissa.

Suosituksen on antanut kaupungin valmiusjohtoryhmä.

Itä-Savo lisäksi kertoo, että Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosterin vs. johtajaylilääkäri Jaana Luukkosen mukaan Sosteri ei ole osallistunut Savonlinnan kaupungin antaman suosituksen valmisteluun.

Luukkonen sanoo lehdelle, että Sosterin näkemys on, että suosituksella ei ole lääketieteellistä perustetta eikä suositus perustu tartuntatautilakiin eikä valtakunnallisiin suosituksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 2. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junaliikenne poikki Lahdesta Riihimäelle
 3. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 4. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 5. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 6. FC Lahti palaa treeniviheriölle koko joukkueen voimin – harjoitusottelut käyntiin jo lauantaina Espoossa
 7. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 8. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 9. Kirkkoihin ja jumalanpalveluksiin pääsee taas yli 50 henkilöä – katso Lahden kirkkojen osallistujarajoitukset
 10. Lahdessa Uudenmaankadun alittava Kyöstilän alikulkukäytävä suljetaan korjaustöiden takia
 11. HS: Al-Holin leirin suomalaisia tulossa Suomeen tänään
 12. Bloggaaja Mika Markkanen suunnittelee retkensä tarkasti Excelissä ja toivoo, että suon tuoksun saisi vangittua dödöpurkkiin – blogista löytyy mainintoja myös Päijät-Hämeen luontoreiteistä
 13. SpaceX:n miehistöalus telakoitui kansainväliselle avaruusasemalle
 14. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 15. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.