Teinipojan epäillään huijanneen naapuriltaan yli 28 000 euroa – tarina kommandopipoisista kiristäjistä paljastui keksityksi

Kiristys jatkui poliisin mukaan yli kuukauden, jonka aikana mies toimitti pojalle useissa erissä yhteensä yli 28 000 euroa. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

16-vuotiaan pojan epäillään huijanneen nelikymppiseltä naapuriltaan yli 28 000 euroa tekaistulla tarinalla jengirikollisista. Helsingin poliisin nuorisoryhmä tutkii tapausta epäiltynä törkeänä kiristyksenä.

Tapahtumaketju sai poliisin mukaan alkunsa, kun mies löysi viime keväänä taloyhtiön varastosta aseen näköisen esineen, jonka hän toimitti poliisille. Kyse ei kuitenkaan ollut toimivasta aseesta.

Tänä vuonna alkuvuodesta mies tapasi nakkikioskilla joukon poikia, joista yksi oli naapurin poika. Mies oli humalassa eikä poliisin mukaan muista, mistä kioskilla keskusteltiin.

Mies kertoi poliisille kuulleensa pian tapaamisen jälkeen, kuinka naapurin pojan parvekkeella puhuttiin hänen löytämästään "aseesta" ja siitä, kuinka mieheltä lähtisi henki, jos piti paikkansa, että hän vei "aseen" poliisille.

Poliisin mukaan mies oli mennyt naapuriin sopiakseen asian. Ovelle tullut naapurin poika oli vaikuttanut ensin hämmästyneeltä, mutta luvannut sitten "kysellä tyypeiltä", keiden kanssa mies oli puhunut nakkikioskilla aseesta. Myöhemmin poika lähetti miehelle tekstiviestin ja kertoi, että jos jengirikolliset saisivat sekä pojalta että mieheltä 200 euroa, asia olisi sovittu. Mies lupautui maksamaan sekä omansa että pojan osuuden.

Rahoja kätköihin rappukäytävään ja puukasoihin

Kiristys jatkui poliisin mukaan yli kuukauden, jonka aikana mies toimitti pojalle useissa erissä yhteensä yli 28 000 euroa. Hän jätti rahat erilaisiin piilopaikkoihin, esimerkiksi taloyhtiön rappukäytävään ja puukasojen rakoihin. Mies uskoi, että sekä häntä että poikaa kiristettiin, vaikka kaikki yhteydenpito väitettyihin kiristäjiin tapahtui pojan kautta.

Lopulta mies koki tilanteen niin uhkaavaksi, että muutti hotelliin ja ilmoitti asiasta poliisille. Poliisi otti kiinni ja pidätti pojan.

Poika kertoi ensin kuulusteluissa tarinoita postiluukusta tulleista kiristyslapuista ja kommandopipoisista miehistä, jotka ottivat hänet auton kyytiin. Pojan puhelimesta löytyi kuitenkin video, jossa hän istui sohvalla ja heitteli seteleitä ilmaan. Lopulta hän myönsi keksineensä uhkaustarinan ja käyttäneensä naapurilta saamansa rahat itse. Rahat kuluivat esimerkiksi vaatteisiin, taksilla ajeluun ja nettipelaamiseen.

Poliisi takavarikoi pojan asunnosta muun muassa vaatteita, peliohjaimen ja noin viisi euroa rahaa sekä muutaman gramman marihuanaa. Poliisin mukaan poika talletti helmi-maaliskuun aikana pelitililleen noin 20 000 euroa ja sieltä oli nostettu noin 10 000 euroa.

Tapauksen tutkinta on poliisin mukaan loppusuoralla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Kuvataiteilija Matti Koskela piti omia yksityisnäyttelyitä ja opetti jopa laskettelua – hänet muistetaan Lahdessa muun muassa näistä julkisista teoksista
 3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 4. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 5. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 6. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 7. Lahden torilla kokeillaan valvottua pyöräparkkia – "Erittäin hyvä idea"
 8. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 9. Jalkapannasta ei ole säilöönoton korvikkeeksi, sanovat virkamiehet – "Jos henkilö leikkaa sen pois ja heittää järven pohjaan, siinähän se oli"
 10. Lahden Seurahuone otti ensimmäisenä suomalaishotellina käyttöön katalyysipinnoituksen – tavoitteena torjua koronavirusta ja muita mikrobeja
 11. Perhosia havaittu tänä kesänä tavallista vähemmän
 12. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 13. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia
 14. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 15. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.