Uusi laskelma arvioi jopa 147 000 ihmisen kuolevan Yhdysvalloissa koronavirukseen elokuuhun mennessä

Yhdysvalloissa on todettu eniten koronavirustartuntoja maailmassa, jo yli 1,4 miljoonaa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvalloissa koronavirukseen kuolleiden määrä saattaa nousta jopa 147 000:een elokuun alkupäiviin mennessä, kertoo tuore laskelma. Mallinnuksesta uutisoi muun muassa uutiskanava CNN . Kuolleita on nyt yhteensä noin 82 000.

Laskelma on tehty Washingtonin yliopistossa toimivassa instituutissa. Uudessa mallinnuksessa kuolleiden määrä on noussut entisestään viikonloppuna julkaistuun laskelmaan verrattuna. Tuolloin kuolemia oli laskelmassa vielä noin 10 000 vähemmän.

Tutkijoiden mukaan syynä ennustettujen kuolemien määrän kasvuun on se, että monissa osavaltioissa on alettu löysätä liikkumisrajoituksia ja avata kauppoja. Kun ihmiset liikkuvat enemmän, virus pääsee leviämään hallitsemattomammin.

Kun mallinnuksia alettiin tehdä, tutkijat olettivat maan osavaltioiden noudattavan niin kutsua Uuden-Seelannin mallia, jossa rajoituksia puretaan vasta kun tartuntaluvut laskevat hyvin alas.

– Meillä ei toimita niin. Meillä kiihdytetään kohti rajoitusten purkua, instituutin johtaja Christopher Murray kuvaili.

– Uskomme, että luvut nousevat, ellemme ala nähdä hyötyjä siitä, että ihmiset ovat varovaisia ja käyttävät kasvosuojia. Myös testaus-, jäljitys- ja eristyskapasiteetin pitäisi nousta ennakoimaamme nopeammin, Murray jatkoi.

Yhdysvalloissa on todettu eniten koronavirustartuntoja maailmassa, jo yli 1,4 miljoonaa. Toukokuussa on todettu yleisesti noin 20 000–30 000 uutta virustartuntaa päivässä, kertoo tilastosivusto Worldometer .

Kriisiryhmän kolmikko palasi karanteenista

Maan korkeimmassa johdossa presidentti Donald Trumpin ja varapresidentti Mike Pencen on määrä välttää toistensa seuraa ainakin muutaman päivän ajan. Viime viikolla kahdella Valkoisen talon henkilökuntaan kuuluvalla ihmisellä todettiin koronavirustartunta. Toinen tartunnan saaneista on Pencen tiedottaja.

Aloite presidenttien turvavälistä tuli Penceltä.

– Kyseessä on varapresidentin oma päätös. Myös se, kuinka kauan tätä kestää, on varapresidentin päätettävissä, Valkoisen talon tiedottaja Kayleigh McEnany sanoi medialle tiistaina.

Aiemmin on kerrottu, että sekä presidentti että varapresidentti testataan viruksen varalta päivittäin. Trump kertoi Pencen negatiivisesta testituloksesta viimeksi maanantaina.

Valkoisen talon koronatartuntojen vuoksi useita pandemian vastaisen ydinryhmän asiantuntijoita kertoi viime viikolla jättäytyvänsä karanteeniin ja etätöihin mahdollisen altistuksen vuoksi.

Tiistaina tautikeskus CDC:n johtaja Robert Redfield, Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston päällikkö Stephen Hahn sekä Kansallisen allergia- ja tartuntatautiviraston johtaja Anthony Fauci kertoivat kuitenkin osallistuvansa tarvittaessa Valkoisen talon kokouksiin, kertoo muun muassa Guardian .

Kolmikkoon sovelletaan kriittisten alojen työntekijöihin liittyvää ohjeistusta, jonka mukaan he palaavat töihin kasvosuojat kasvoillaan ja huolehtivat noin parin metrin etäisyydestä muihin. Kaikkia myös tarkkaillaan oireiden varalta.

Lähes 1 900 uutta koronaviruskuolemaa

Yhdysvalloissa on tilastoitu lähes 1 900 uutta koronaviruskuolemaa vuorokaudessa, käy ilmi baltimorelaisen Johns Hopkinsin yliopiston koronaseurannasta. Luku kuvaa tilannetta maanantai-illasta tiistai-iltaan paikallista aikaa.

Sekä sunnuntaina että maanantaina maassa tilastoitiin alle tuhat uutta kuolemaa.

Yhdysvalloissa on raportoitu eniten koronaviruskuolemia koko maailmassa. Yliopiston sivun mukaan koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on maassa kuollut jo yli 82 000 ihmistä. Tilastosivusto Worldometerin mukaan kuolleita on noin tuhat enemmän.

Miljoonaa asukasta kohden maassa on kuollut koronaviruksen seurauksena 252 ihmistä. Tartunnan on saanut yli 4 250 ihmistä miljoonasta.

Suomessa vastaavat suhdeluvut olivat keskiviikkoaamuna miljoonaa asukasta kohden 50 kuollutta ja 1 083 tartunnan saanutta.

Afrikan viimeisessä koronavapaassa maassa havaittiin ensimmäinen tartunta

Viimeisessä Afrikan koronavapaassa valtiossa Lesothossa on todettu ensimmäinen koronavirustartunta. Se todettiin ihmisellä, joka oli osa 81 henkilön ryhmää, jotka olivat palanneet maahan viime viikolla Saudi-Arabiasta ja Lesothoa ympäröivästä Etelä-Afrikasta.

Lesothon viranomaisten mukaan potilas on ollut opiskelemassa Saudi-Arabiassa.

Lesotho sulki rajansa 29. maaliskuuta, koska yritti suojautua koronaviruksen leviämiseltä Etelä-Afrikasta. 6. toukokuuta Lesothon pääministeri Thomas Thabane ilmoitti höllentävänsä rajoituksia ja salli välttämättömien palveluiden sekä kauppojen avaavan ovensa.

Eniten koronavirustartuntoja Afrikassa on havaittu Etelä-Afrikassa, jossa tartuntoja on yli 11 000. Virukseen on kuollut Etelä-Afrikassa 206 ihmistä. Lähes 60 miljoonan asukkaan Etelä-Afrikassa on miljoonaa asukasta kohti kuollut kolme ihmistä koronavirukseen.

Etelä-Afrikan jälkeen toiseksi eniten tartuntoja Afrikassa on Egyptissä, jossa niitä on 10 431. Koronavirukseen on Egyptissä kuollut 556 ihmistä.

WHO:lta synkkä ennuste: Koronavirus ei ole ehkä katoamassa mihinkään

Maailman terveysjärjestö WHO:n terveyskatastrofeista vastaava johtaja Michael Ryan esitti synkän ennusteen keskiviikkona järjestön tiedotustilaisuudessa. Ryan nosti esiin vaihtoehdon, ettei koronavirus ole katoamassa mihinkään.

– Tämä on uusi virus ja siksi sen liikkeitä on vaikea ennustaa. Virus ei ehkä koskaan katoa, Ryan sanoi.

Ryan lisäsi, ettei toinen virus, hiv, ole myöskään kadonnut mihinkään.

Yli puolet ihmiskunnasta on joutunut erilaisten rajoitusten kohteeksi koronavirusepidemian aikana. WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoitti koko maailmaa pysyttelemään varuillaan mahdollisen toisen aallon varalta.

Ryan sanoi, että normaalitilanteeseen paluuseen on vielä hyvin pitkä matka. Hän kehotti valtioita pysymään linjakkaina omissa päätöksissään.

– On kummallista ajattelua, että rajoitukset toimisivat täydellisesti ja rajoitusten purku sujuisi hyvin. Molemmat ovat täynnä vaaroja, Ryan muistutti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 2. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 3. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. "Viimeinen laadunvarmistus" jää yhä useammin tekemättä – Ruumiinavausten määrä on romahtanut ja asiantuntijat ovat osin eri linjoilla muutoksen syistä
 6. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 7. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 8. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 9. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 10. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 11. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 12. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 13. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 14. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 15. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.