Unkari suivaantui arvostelusta, kutsui pohjoismaiset lähettiläät puhutteluun

Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto syyttää Pohjoismaita valheiden ja valeuutisten levittämisestä. AFP / LEHTIKUVA

STT–TT

Unkari kutsui pohjoismaiset suurlähettiläät Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista puhutteluun maanantaina, kirjoittaa maan ulkoministeri Peter Szijjarto Facebookissa .

Demokraatin mukaan Suomen Unkarin-suurlähettiläs Markku Virri oli mukana puhuttelussa.

Syynä on pohjoismaisten ulkoministerien yhdessä Euroopan neuvostolle lähettämä kirje, jossa tuodaan esiin maiden huoli koronakriisin varjolla käyttöön otetuista poikkeustoimista.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) oli ehtinyt olla jo yhteydessä Markku Virriin puhuttelun jälkeen, Demokraatti kertoo.

– Suurlähettilään mukaan keskustelu oli asiallinen. Unkari oli ollut pahoillaan, että heitä on kritisoitu Pohjoismaiden toimesta Euroopan neuvostolle lähteneessä kirjeessä, Haavisto sanoo.

Kirjeen otsikkona on: Oikeusvaltioperiaatteen on oltava etusijalla hätätilassakin.

Aloitteen kirjeestä teki Tanska, ja se lähetettiin viime viikolla. Myös Suomen ulkoministeri Haavisto on allekirjoittanut kirjeen.

Szijjarto kirjoittaa Facebookissa, että Unkari on tuhatvuotinen kansakunta, joka osaa itse päättää siitä, mitä se haluaa ja mitä ei. Samalla hän syyttää pohjoismaita valheiden ja valeuutisten levittämisestä.

Euroopan neuvosto reagoi kyseenalaiseen lainsäädäntöön

Hoitaakseen koronavirusepidemiaa Unkarin pääministeri Viktor Orban on saanut maansa parlamentilta liki rajoittamattomat valtaoikeudet. Orban on kuitenkin pyrkinyt vakuuttamaan Euroopan neuvostoa, ettei tällaisia oikeuksia ole, ja parlamentti voi poistaa poikkeuslain.

Haavisto kertoi Demokraatille, että Suomen kannalta tärkeä viesti Unkarille on se, ja sen suurlähettiläskin on tuonut esille Unkarin valtiosihteerille, että Euroopan neuvosto reagoi tehtäessä ihmisoikeuksien tai oikeusvaltioperiaatteen kannalta kyseenalaista lainsäädäntöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 2. Lahtelainen hienopuuseppä innostaa ihmisiä nikkaroimaan – "Itse tehtyjen tavaroiden esittelystä innostuu paljon enemmän kuin rahalla ostetuista"
 3. Lahden eteläinen kehätie etenee: Luhdantaustankatu avataan ajoneuvoliikenteelle torstaina
 4. Ensimmäinen Salpausselkä geoparkin infopiste avattiin Vääksyyn – muihin alueen kuntiin infopisteitä tulee viimeistään ensi kesänä
 5. Myyjä remontoi talonsa "uuteen kukoistukseen" ilman lupia ja purki muun muassa kantavan väliseinän – ostaja haastoi myöhemmin käräjille
 6. Lukijalta: Yhteisyrityksen myötä hoitoon pääsy paranee
 7. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 8. Useita pyörävarkaita jäi kiinni Lahdessa – yksi yritti pyöräillä karkuun
 9. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 10. Hovioikeus hylkäsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin syytteen Ylen toimittajan vainoamisesta – yllytys törkeään kunnianloukkaukseen pysyi
 11. Iäkäs pyöräilijä kaatui jouduttuaan väistämään autoa Heinolassa – poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja
 12. Kutsumaton vieras räpiköi savupiipussa Hollolassa – nokkaisi vielä pelastajaa mennessään
 13. Taksimatkustajalta puuttuivat Lahdessa rahat, mutta monenlaista epäilyttävää oli mukana
 14. Poliisi pysäytti katsastamattoman auton Asikkalassa, kuskin kunnossa sanomista
 15. Tilauskirjat: Korona iski ilmailualan pintakäsittelylaitoksiin erikoistuneen lahtelaisen Galvatekin liiketoimintaan kovaa – miljoonien tilaukset lykkääntyivät, mutta katse on jo käännetty valoisaan tulevaisuuteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.