Yle: Näyttelijä Ritva Valkama on kuollut

Näyttelijä Ritva Valkama hyvästeli estradit 13. huhtikuuta 2013 Helsingin kaupunginteatterissa. Valkama nähtiin viimeistä kertaa näyttämöllä Kari Hotakaisen romaanista dramatisoidussa näytelmässä Ihmisen osa. -KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

STT

Näyttelijä Ritva Valkama on kuollut 87-vuotiaana, uutisoi Yle . Ylen mukaan hän kuoli perjantaina Helsingissä pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana.

Pitkän uransa aikana Valkama nähtiin niin teatterissa kuin televisiossa. Hänet tunnettiin erinomaisena koomikkona, mutta hän loisti myös klassisissa ja moderneissa näytelmissä.

Valkama jäi eläkkeelle vuonna 1994, mutta ilahdutti katsojia senkin jälkeen lukuisissa rooleissa. Hän esiintyi muun muassa Helsingin kaupunginteatterissa useita vuosia esitetyssä Neil Hardwickin ohjaamassa Kvartetti-näytelmässä. Näytelmä tuli teatterin ohjelmistoon vuonna 2002.

– Hei hei Ritva. Pohjaton kiitos. Loved you, Valkaman kanssa muissakin projekteissa yhteistyötä tehnyt Hardwick kirjoitti Facebookissa .

Hardwick jakoi myös kuvan Kvartetin alkuperäiskokoonpanosta. Kuvassa oli hänen ja Valkaman lisäksi suomalaisia ykkösrivin näyttelijöitä: Kyllikki Forssell, Lasse Pöysti ja Pentti Siimes.

– Sitten ei ollut enää ketään. (Viimeinen elossa), Hardwick kirjoitti englanniksi viitaten siihen, että kaikki muut kuvassa olevat ovat kuolleet.

Illan siimeksessä viihteen valkamaan

Valkama kohosi koko tv-kansan suosikiksi 1970-luvun lopulla MTV:n viihdesarjassa Parempi myöhään, jota hän juonsi Siimeksen kanssa. Ohjelmaa seurasi enimmillään 2,7 miljoonaa suomalaista lauantai-iltaisin.

Parempi myöhään -sarjassa Valkama ja Siimes näyttelivät koomikkoparina lukuisissa sketseissä, joista bravuuriksi nousi Aku ja Iines -musiikkisketsi. Kaksikko esitti Ankka-kostyymeissä pikkuoravaäänin playbackina Grease-elokuvan käännöshitin Sinut haluan vain. Näyttelijöillä oli tukalat oltavat hikoiluttavissa vetimissä, mutta riemukas esitys oli täysosuma.

Valkama kertoi STT:n toimittajan Jukka Annalan Toopelivisio-kirjassa vuonna 2006, kuinka pysyvän muistijäljen esitys oli jättänyt katsojiin, vaikka esityksestä oli kulunut jo yli neljännesvuosisata.

– Ei siitä kovin kauan ole, kun joku kysyi, että vieläkö sitä tulis, että sinä ja Siimes tekisitte sitä Iines ja Aku Ankkaa. Joskus tulee sellainen tunne, ettei me muuta olla tehtykään, Valkama kertoi huvittuneena kirjassa.

Valkama kertoi lähes hihkuneensa saadessaan Hardwickin ja Seppo Ahdin käsikirjoitukset luettavakseen.

– Sketsit olivat epäsuomalaisen iskeviä ja nasevia. Ja sitten tekstin rytmi oli semmoista, josta oli helppo saada hauskaa, Valkama kertoo kirjassa.

MTV mainosti sarjaa sloganilla "Illan siimeksessä johdatamme teidät viihteen valkamaan". Yhteisessä tv-työssä esitetyn luontevan sanailun takia Valkamaa ja Siimestä erehdyttiin luulemaan aviopariksikin.

Siivoojaäiti salapoliisina

Valkama näytteli Hardwickin jännärisarjassa Musta tuntuu (MTV, 1985) suojelupoliisin etsivän siivoojaäitiä, joka teki vaivihkaa omin päin rikostutkimuksia työpaikallaan patologian laitoksella.

Valkama kertoi Toopelivisio-kirjassa (2006), että kammosi patologian laitoksen kuvausmiljöötä mustan huumorin rikossarjassa, mutta rakasti rooliaan. Hän luonnehti siivooja-salapoliisi Lilli Nygrenin roolia yhdeksi suosikkitöistään.

– Voi että kun mä nautin siitä! Se oli ihana! Valkama kertoi.

Supo-etsivää Hardwickin sarjassa näytellyt Taneli Mäkelä kertoo kirjassa ihailleensa, miten tarkasti Valkama teki televisioroolinsa ja kuinka tämä osasi ajoittaa tarvittavan katseen tai pienen eleen sekunnin murto-osaan.

Valkama valmistui teatterikoulusta vuonna 1956. Vuonna 1985 hänet nimitettiin Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professoriksi. Hän kuitenkin luopui professuuristaan kesken viisivuotiskauden, kun koulussa kuohui. Hän toimi kuitenkin näyttelijäntyön lehtorina vielä 1990-luvun alussa.

Valkamalle myönnettiin teatteritaiteen valtionpalkinto vuonna 2000.

Valkama oli naimisissa näyttelijä Pertti Palon (k. 2010) kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ohisalo tukisi myös Lahden joukkoliikennettä
 2. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 3. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junaliikenne poikki Lahdesta Riihimäelle
 4. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 5. Pääkirjoitus: Korona ja vasemmistoliitto haastavat hävittäjähankkeen
 6. Hanna Myyrän Esalainen: Virtuaalitoteutukset eivät korvaa elävää elämää
 7. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 8. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 9. FC Lahti palaa treeniviheriölle koko joukkueen voimin – harjoitusottelut käyntiin jo lauantaina Espoossa
 10. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 11. Historia: Opetustaulujen kuvat auttoivat oppimaan, kun oppikirjat sisälsivät vain tekstiä – Itä-Hämeen opisto esittelee Hartolan ja Sysmän koulujen opetuskuvia
 12. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 13. Kirkkoihin ja jumalanpalveluksiin pääsee taas yli 50 henkilöä – katso Lahden kirkkojen osallistujarajoitukset
 14. Lahdessa Uudenmaankadun alittava Kyöstilän alikulkukäytävä suljetaan korjaustöiden takia
 15. HS: Al-Holin leirin suomalaisia tulossa Suomeen tänään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.