USA esti YK-äänestyksen koronaviruksesta WHO-viittauksen vuoksi, Kiina haluaa kansainvälisen selvityksen viruskriisin hoidosta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on arvostellut WHO:ta kovin sanoin ja keskeyttänyt järjestön rahoittamisen. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvallat on estänyt YK:n turvallisuusneuvostoa äänestämästä päätöslauselmasta, joka vaatisi maailmanlaajuista vihamielisyyksien lopettamista konfliktialueilla, jotta valtiot voisivat keskittyä koronaviruksen vastaiseen taisteluun. Diplomaattilähteet kertoivat perjantaina, että päätöslauselman teksti ei kelvannut Yhdysvalloille, koska siinä viitattiin epäsuorasti Maailman terveysjärjestöön WHO:hon.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on arvostellut WHO:ta kovin sanoin ja keskeyttänyt järjestön rahoittamisen. Trumpin mukaan WHO on hoitanut koronaviruksen aiheuttamaa terveyskriisiä huonosti.

Todennäköisesti Trump yrittää WHO:ta syyttelemällä kääntää amerikkalaisten katseet pois siitä, miten huonosti hän itse on vastannut kriisiin. Trumpin viestit koronaviruksesta ovat olleet ristiriitaisia ja usein vähätteleviä. Pahimmillaan hänen ohjeensa ovat olleet hengenvaarallisia.

Päätöslauselmaa oli valmisteltu maaliskuusta asti.

Kiina kannattaa WHO-tutkintaa kriisitoimista

Kiina kannattaa kansainvälisen tutkimusryhmän perustamista arvioimaan koronaviruspandemian vastaisia toimia maailmassa. Maan ulkoministeriön tiedottajan mukaan tutkimus pitäisi toteuttaa Maailman terveysjärjestö WHO:n johdolla ja sen pitäisi olla avoin ja läpinäkyvä.

Ulkoministeriön edustajan Hua Chunyingin mukaan tutkimus voidaan kuitenkin tehdä vasta sen jälkeen, kun koronaviruspandemia on ohi.

Kiinaa on syytetty epidemian puhkeamisen peittelystä sen alkuvaiheessa ja haluttomuudesta myötävaikuttaa tutkimuksiin taudin alkuperästä.

Kiina on aikaisemmin kieltäytynyt vastaavista tutkimuksista ja syyttänyt varsinkin Yhdysvaltoja yrityksistä politisoida pandemia. Yhdysvallat on sanonut epäilevänsä, että virus on peräisin tutkimuslaboratoriosta Kiinan Wuhanista. Kiina on järjestelmällisesti kiistänyt väitteet.

Australia poistaa lähes kaikki rajoitukset

Australian hallitus julkisti perjantaina suunnitelman, jonka myötä liki kaikki koronaviruspandemian vuoksi annetut rajoitukset poistetaan maasta heinäkuun loppuun mennessä.

Suunnitelma on kolmivaiheinen: ensimmäisessä vaiheessa sallitaan kymmenen hengen kokoontumiset, toisessa 20 hengen kokoontumiset ja viimeisessä, heinäkuussa alkavassa vaiheessa sadan henkilön kokoontumiset. Samalla kaikki yritykset avautuvat vähitellen.

Australian koronaviruksen vastainen taistelu on ollut menestyksekästä. Maassa on todettu vajaat 7 000 tartuntaa, ja viruksen seurauksena on kuollut 97 ihmistä. Väkilukuun suhteutettuna maassa on kuollut 4 ihmistä miljoonaa asukasta kohti. Suomessa vastaava luku oli perjantaina 47.

Taloudellinen hinta on kuitenkin ollut kova: hallituksen lukujen mukaan yli miljoona ihmistä on jäänyt työttömäksi, ja rajoitusten seurauksena taloudesta katoaa joka viikko tappioina liki 2,5 miljardia dollaria.

Etelä-Afrikka vapauttaa vankeja

Etelä-Afrikka päätti perjantaina päästää yli kymmenen prosenttia maan vangeista ehdonalaiseen hillitäkseen uuden koronaviruksen leviämistä vankiloissa. Maan vankiloissa jo yli 170 vankia tai vankilan henkilökuntaan kuuluvaa on antanut positiivisen tuloksen koronavirustestissä.

Maan yli 150 000 vangista vapaalle jalalle päästetään vajaat 20 000. He kaikki ovat matalan riskin vankeja. Esimerkiksi elinkautisvangit ja seksuaalirikoksista tuomitut jatkavat lusimista kiven sisässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 2. Lahtelainen hienopuuseppä innostaa ihmisiä nikkaroimaan – "Itse tehtyjen tavaroiden esittelystä innostuu paljon enemmän kuin rahalla ostetuista"
 3. Ensimmäinen Salpausselkä geoparkin infopiste avattiin Vääksyyn – muihin alueen kuntiin infopisteitä tulee viimeistään ensi kesänä
 4. Lahden eteläinen kehätie etenee: Luhdantaustankatu avataan ajoneuvoliikenteelle torstaina
 5. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 6. Useita pyörävarkaita jäi kiinni Lahdessa – yksi yritti pyöräillä karkuun
 7. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 8. MV-oikeudenkäynnissä syytetyn Johan Bäckmanin tuomio lieveni selvästi – Janitskinin tuomioon hovi ei ottanut kantaa
 9. Iäkäs pyöräilijä kaatui jouduttuaan väistämään autoa Heinolassa – poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja
 10. Kutsumaton vieras räpiköi savupiipussa Hollolassa – nokkaisi vielä pelastajaa mennessään
 11. Taksimatkustajalta puuttuivat Lahdessa rahat, mutta monenlaista epäilyttävää oli mukana
 12. Poliisi pysäytti katsastamattoman auton Asikkalassa, kuskin kunnossa sanomista
 13. Tilauskirjat: Korona iski ilmailualan pintakäsittelylaitoksiin erikoistuneen lahtelaisen Galvatekin liiketoimintaan kovaa – miljoonien tilaukset lykkääntyivät, mutta katse on jo käännetty valoisaan tulevaisuuteen
 14. Kadonnut 22-vuotias nainen löytyi kunnossa
 15. Heinolan Alkoon kesätöitä hakemaan marssinut Ulla Mäkinen istuu nykyään pöydän toisella puolella – "Haastatteluissa arvostan positiivisia ja iloisia hakijoita"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.