Virus leviää vinhasti Venäjällä, Ranskan koronaluvut pysyivät laskusuunnassa

Venäjällä on todettu jo lähes 190 000 koronatartuntaa. . AFP. / LEHTIKUVA

STT–AFP

Ranskassa on raportoitu vajaat 250 koronaviruksesta aiheutunutta kuolemaa vuorokauden sisällä. Samalla tehohoidossa olevien potilaiden määrä on jatkanut laskuaan.

Ranska aikookin höllentää viruksen vuoksi asettamiaan rajoituksia ensi viikon alusta lähtien.

Maassa on kaikkiaan kuollut viruksen vuoksi runsaat 26 000 ihmistä. Määrä vastaa runsasta 400:aa kuollutta miljoonaa ranskalaista kohden.

Italiassa yli 30 000 kuollut koronaan

Italiassa uuden koronaviruksen aiheuttamien kuolemien määrä on noussut yli 30 000:n, viranomaiset kertovat. Heidän mukaansa kuolemia on kirjattu eilisen jälkeen runsaat 240.

Italia on Britannian jälkeen toinen Euroopan maa, jossa on todettu yli 30 000 koronaviruksesta johtuvaa kuolemaa.

Britanniassa koronakuolemia on rekisteröity runsaat 31 000. Eilisen jälkeen niitä on kirjattu lisää runsaat 600, maan terveysministeriö kertoo.

Britanniassa viruksen vuoksi on kuollut 460 ihmistä miljoonaa asukasta kohden ja Italiassa 500. Määrät ovat kymmenkertaisia Suomen lukuihin verrattuna.

Ruotsissa rekisteröity yhteensä lähes 3 200 koronakuolemaa

Ruotsissa koronaviruksen aiheuttaminen kuolemantapausten määrä on noussut vuorokaudessa 135:llä. Lisäys on selvästi suurempi kuin aiempina päivinä tällä viikolla.

Yhteensä kuolleita on Ruotsissa rekisteröity epidemian alusta saakka 3 175. Väkilukuun suhteutettuna kuolemantapauksia on nyt 314 miljoonaa asukasta kohden. Suomessa vastaava suhdeluku on 47.

Ruotsissa myönteisenä merkkinä kerrottiin siitä, että tehohoidossa olevien covid-19-potilaiden määrä laski ensi kertaa noin kuukauteen alle 500:n. Suomessa tehohoidettavia koronapotilaita on tällä hetkellä alle 50.

Tanskassa lievennetään koronarajoituksia

Tanskassa ostoskeskukset saavat avata ovensa maanantaina. Ravintolat, kirkot ja 11–15-vuotiaiden koulut avautuvat viikkoa myöhemmin sekä museot, elokuvateatterit, ulkohuvipuistot ja eläintarhat 8. kesäkuuta, kertoivat viranomaiset perjantaina.

Myös julkisia kokoontumisia koskevia rajoituksia aiotaan lieventää. Nykyisellään vain alle kymmenen ihmisen kokoontumiset ovat sallittuja, mutta sääntö lievenee 30–50 ihmiseen tapahtumasta riippuen.

Baareja, yökerhoja ja pieniä konserttisaleja ollaan avaamassa tämänhetkisten suunnitelmien mukaan vasta elokuussa.

Etätöissä ahkeroineet tanskalaiset voivat niin ikään palata työpaikoilleen heti, kun sosiaalista etäisyyttä ja hygieniaa koskevat määräykset täyttyvät.

Tanskan pääministerin Mette Frederiksenin mukaan parlamentti on tietoinen siitä, että rajoitusten lieventäminen voi johtaa tartuntojen määrän kasvuun.

Tanskassa on Worldometer -tilastosivuston mukaan todettu yli 10 000 koronavirustartuntaa. Covid-19-tautiin on kuollut 514 ihmistä. Väkilukuun suhteutettuna Tanskassa on kuollut 89 ihmistä miljoonaa asukasta kohti. Suomessa vastaava luku oli perjantaina 47.

Myös Walesin aluehallitus kertoi perjantaina höllentävänsä uuden koronaviruksen vuoksi julistettuja rajoituksia. Esimerkiksi kirjastot avataan ja ihmisten annetaan urheilla aiempaa vapaammin. Eristystoimia on kuitenkin tarkoitus jatkaa vielä ainakin kolmen viikon ajan.

Walesin linjanmuutoksen perusteella arvioidaan, että Britannian pääministeri Boris Johnson aikoo julistaa samansuuntaisia päätöksiä koko valtion tasolla, kun hän ilmoittaa niistä sunnuntaina. Johnson on kuitenkin painottanut äärimmäistä varovaisuutta poikkeustoimista luopumisessa.

Virus leviää vinhasti Venäjällä

Venäjällä ei vieläkään näy merkkejä koronaviruksen leviämisen hiipumisesta. Maassa raportoitiin perjantaina lähes 10 700 uutta koronavirustartuntaa vuorokauden sisällä, kertoi Moscow Times . Yhteensä Venäjällä on todettu liki 188 000 tartuntaa.

Viruksen seurauksena kerrottiin kuolleen vuorokauden aikana 98 ihmistä, mikä oli kymmenen ihmistä enemmän kuin edellisenä päivänä. Väkilukuun suhteutettuna Venäjällä on kuollut 12 ihmistä miljoonaa asukasta kohti, kertoi tilastosivusto Worldometer .

Venäjän virallisiin lukuihin ei kuitenkaan ole luottaminen, sillä esimerkiksi testattavaksi pääseminen on vaikeaa. Silti virallistenkin lukujen mukaan uusien tartuntojen määrä kasvaa Venäjällä nyt toiseksi nopeimmin Yhdysvaltojen jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Villähteellä kahden auton kylkikolari
 3. Suora lähetys: Reipas hakee revanssia MiPKin vieraana - ottelu käynnissä, ESS:n tilaajana voit katsoa peliä tästä
 4. Perhoset ovat melkoisia linssiluteita – katso lukijoiden kuvat auringossa paistattelevista päiväperhosista
 5. Lastenlauluja lauletaan suositussa yhteislaulutilaisuudessa Lahdessa torstaina
 6. Rulla-ampumahiihdon SM-kultaa napanneella Mari Ederillä riittää yhä työsarkaa ampumapaikalla – "Ainoa mysteeri on enää se, miten saan virheet mahdollisimman nopeasti korjattua" 
 7. HU-46 uudisti rullahiihtoradan – Hälvälän olosuhteet keräsivät kiitosta SM-kisojen ampumahiihtäjiltä
 8. Lahden Ahkeralle kiekkomitaleja 14- ja 15-vuotiaiden SM-kisoista
 9. Lahden Ratsastajien Iina Kauhanen voittoon Ypäjällä
 10. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 11. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 12. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 13. Seppälä ja Eder voittivat rulla-ampumahiihdon yhteislähtömestaruudet – ohilaukauksia kertyi Hollolan helteessä kosolti
 14. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 15. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Pohjois-Makedoniasta saapuneita matkustajia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.