Talousministeri: Brasiliassa taloudellinen romahdus ja yhteiskunnallinen sekasorto vain viikkojen päässä

Brasiliassa on järjestetty paljon koronarajoitusten vastaisia mielenosoituksia. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Brasilialla voi olla koronarajoitusten vuoksi pian vastassa taloudellinen romahdus ja yhteiskunnallinen sekasorto, varoitti maan talousministeri Paulo Guedes torstaina paikallista aikaa.

Hänen mukaansa 30 päivän sisällä voidaan alkaa havaita muun muassa puutteita ruokakauppojen hyllyillä. Guedes arvioi, että nykytilanne johtaa lopulta taloudelliseen romahdukseen ja yhteiskunnalliseen sekasortoon.

Hän esitti varoituksiaan maan presidentin Jair Bolsonaron rinnalla. Bolsonaro vastustaa eristystoimia, joilla määrätään kansalaiset pysymään kodeissaan. Hän on kutsunut koronaa pikkuflunssaksi.

Presidentti Bolsonaron mielestä koronarajoitustoimet vahingoittavat maan taloutta tarpeettomasti.

Bolsonaro kertoo ymmärtävänsä "virusongelman" ja uskoi, että heidän täytyy pelastaa henkiä. Hän lisäsi kuitenkin työpaikkojen ja seisahtuneen talouden ongelmien huolestuttavan heitä yhä enemmän ja enemmän.

– Virustaiston ei pitäisi tehdä enemmän vahinkoa kuin itse virus, Bolsonaro sanoi.

Presidentti uhmaa säännöllisesti rajoitustoimia, joilla ylläpidetään muun muassa sosiaalista etäisyyttä. Hän on useaan otteeseen lähtenyt muun muassa maan pääkaupungin Brasilian kaduille ja ollut poliittisissa tapahtumissa läheisissä tekemisissä kannattajiensa kanssa.

Oikeusistuin linjasi rajoitustoimien olevan paikallinen päätös

Bolsonaro ja hänen talousgurunsa Guedes kommentoivat koronatilannetta torstaina. Tätä ennen he olivat tehneet suunnittelemattoman vierailun korkeimman oikeuden puheenjohtajan Dias Toffolin luokse.

Maan korkein oikeus päätti vastikään, että osavaltioilla ja paikallisilla viranomaisilla on oikeus päättää siitä, millaisia rajoitustoimia ne toteuttavat viruksen leviämisen hidastamiseksi. Oikeusistuimen ratkaisu ei ollut Bolsonaron hallinnolle mieluinen, sillä hallinto haluaisi poistaa ison osan sääntelystä.

Brasilia on paitsi Etelä-Amerikan suurin talous, myös alueen pahin koronakeskittymä. Maassa on varmistettu yli 135 000 tapausta ja yli 9 000 ihmistä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Maailman koronatartuntoja seuraavan Worldometer -tarkkailusivuston mukaan Brasiliassa on väkilukuun suhteutettuna 636 tartuntaa miljoonaa asukasta kohden. Suomessa tartuntoja on miljoonaa asukasta kohden 1 024. Asiantuntijoiden mukaan koronatestauksen vähäisyyden vuoksi Brasilian todelliset luvut ovat luultavasti paljon korkeammat.

Koronaan on kuollut Brasiliassa 43 ihmistä miljoonaa asukasta kohden. Suomessa vastaava luku on 46.

Tehohoitopaikat vähissä - ruumiit kasaantuvat Manausissa

Luvut ovat kasvaneet Brasiliassa hälyttävää vauhtia.

Pahiten koronan runtelemilla alueilla tehohoitopaikat ovat lähestulkoon täynnä. Pahiten virus on iskenyt Sao Pauloon, Rio de Janeiroon sekä Amazonin alueen suurimpaan kaupunkiin Manausiin. Manausissa on jouduttu kuolonuhrien korkean määrän vuoksi turvautumaan kylmärekkoihin ja joukkohautoihin.

Bolsonaro voitti vuoden 2018 presidentinvaalit lupaamalla pistää talouden pyörät pyörimään säästötoimilla, yksityistämisillä ja julkisen talouden uudistuksilla. Pandemia uhkaa nyt suistaa äärioikeistopresidentin suunnitelmat. Virus runtelee maan taloutta ja pakottaa hallinnon tekemään valtavia elvytystoimia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. FC Lahdelle ensimmäinen maali kotipelissä Ilvestä vastaan
 3. Rulla-ampumahiihdon SM-kultaa napanneella Mari Ederillä riittää yhä työsarkaa ampumapaikalla – "Ainoa mysteeri on enää se, miten saan virheet mahdollisimman nopeasti korjattua" 
 4. Villähteellä kahden auton kylkikolari
 5. Perhoset ovat melkoisia linssiluteita – katso lukijoiden kuvat auringossa paistattelevista päiväperhosista
 6. Lastenlauluja lauletaan suositussa yhteislaulutilaisuudessa Lahdessa torstaina
 7. HU-46 uudisti rullahiihtoradan – Hälvälän olosuhteet keräsivät kiitosta SM-kisojen ampumahiihtäjiltä
 8. Reipas taipui MiPKille maalein 4 –1 - katso ottelu jälkilähetyksenä tästä
 9. Lahden Ahkeralle kiekkomitaleja 14- ja 15-vuotiaiden SM-kisoista
 10. Lahden Ratsastajien Iina Kauhanen voittoon Ypäjällä
 11. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 12. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 13. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 14. Seppälä ja Eder voittivat rulla-ampumahiihdon yhteislähtömestaruudet – ohilaukauksia kertyi Hollolan helteessä kosolti
 15. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.