Voitto isorokosta julistettiin 40 vuotta sitten

Isorokko oli ihmiskunnan pelätyimpiä tauteja. AFP / LEHTIKUVA

STT

Ihmiskunta selätti taistelun isorokkoa vastaan päivälleen 40 vuotta sitten. Tuolloin Maailman terveysjärjestö WHO:n päätäntäelin Maailman terveyskokous julisti, että variolaviruksen aiheuttama isorokko on onnistuttu hävittämään luonnosta.

Isorokko ehti olla WHO :n mukaan olemassa ainakin 3 000 vuotta ja oli yksi maailman pelätyimpiä tauteja. Se tappoi jopa 30 prosenttia kaikista taudin saaneista.

Taudin viimeinen tunnettu luonnossa esiintynyt tapaus oli Somaliassa vuonna 1977. Tämän lisäksi Englannin Birminghamissa laboratorio-onnettomuus johti yhden ihmisen kuolemaan ja rajoittuneisiin tartuntatapauksiin vuonna 1978.

Ennen taudin hävittämistä se ehti tappaa satoja miljoonia ihmisiä. Se aiheutti laajaa tuhoa esimerkiksi Amerikan alkuperäisväestön keskuudessa eurooppalaisten vietyä taudin uudelle mantereelle.

Rokote isorokkoon kehitettiin 1700-luvun lopulla.

Isorokko jättää jälkeensä syvät arvet

Isorokon alkuvaiheen oireisiin kuuluvat korkea kuume ja väsymys. Tämän jälkeen nousee virukselle tyypillinen ihottuma, jota ilmenee erityisesti kasvoissa, käsivarsissa ja jaloissa.

Ihottuman yhteydessä nousseet paukamat täyttyvät ajan myötä kirkkaalla nesteellä ja myöhemmin mädällä. Kuivuneet paukamat putoavat lopulta ajan myötä pois.

Isorokko levisi ihmisten välisessä kontaktissa ja hengityksen mukana kulkevien pisaroiden välityksellä.

Taudin leviämistahti oli tavallisesti hitaampi kuin esimerkiksi tuhkarokon tai vesirokon. Potilaat levittivät tautia lähinnä samassa taloudessa asuviin sekä ystäviin. Siihen mennessä, kun potilaasta ehti tulla tartuttava, oli hän yleensä jo niin sairas, että hän jäi sänkyyn lepäämään.

Yhdysvaltalaisen Mayo -klinikan mukaan isorokon ensimmäiset oireet ilmenevät yleensä 10–14 päivää tartunnan saamisesta.

Noin 7–17 päivää kestävän itämisjakson aikana potilas näyttää yleensä terveeltä ja kokee myös olevansa terve. Itämisaikana isorokkoa sairastava ei myöskään voi tartuttaa muita.

Mayo-klinikan mukaan isorokko jätti taudista toipuneille yleensä selkeitä arpia, erityisesti kasvoihin, käsivarsiin ja jalkoihin. Isorokko saattoi myös aiheuttaa sokeutta.

Virusnäytteitä säästettiin tutkimusta varten

Taudin aiheuttavasta viruksesta on säilytetty joitakin näytteitä tutkimustarkoituksia varten. Tämä on johtanut Mayo-klinikan vuoksi huoliin siitä, että isorokkoa voitaisiin joskus käyttää biologisessa sodankäynnissä.

WHO:n mukaan isorokon hävittämisen aikoihin tehdyn sopimuksen mukaan kaikki jäljellä olevat virusnäytteet joko tuhottiin tai toimitettiin jompaankumpaan kahdesta turvatusta laboratoriosta. Toinen näistä laboratorioista on Yhdysvalloissa ja toinen Venäjällä.

Edellä mainitut toimenpiteet saatiin valmiiksi vuoden 1980 alkupuoliskolla. Tämän jälkeen kahden edellä mainitun laboratorion lisäksi ei yksikään muu laboratorio ole voinut päästä virallisesti käsiksi isorokon aiheuttavaan virukseen.

Jotkin maat kuitenkin uskovat, että variolavirusta voisi olla myös muualla näiden laboratorioiden ulkopuolella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 2. Lahtelainen hienopuuseppä innostaa ihmisiä nikkaroimaan – "Itse tehtyjen tavaroiden esittelystä innostuu paljon enemmän kuin rahalla ostetuista"
 3. Ensimmäinen Salpausselkä geoparkin infopiste avattiin Vääksyyn – muihin alueen kuntiin infopisteitä tulee viimeistään ensi kesänä
 4. Lahden eteläinen kehätie etenee: Luhdantaustankatu avataan ajoneuvoliikenteelle torstaina
 5. Lukijalta: Yhteisyrityksen myötä hoitoon pääsy paranee
 6. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 7. Useita pyörävarkaita jäi kiinni Lahdessa – yksi yritti pyöräillä karkuun
 8. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 9. MV-oikeudenkäynnissä syytetyn Johan Bäckmanin tuomio lieveni selvästi – Janitskinin tuomioon hovi ei ottanut kantaa
 10. Iäkäs pyöräilijä kaatui jouduttuaan väistämään autoa Heinolassa – poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja
 11. Kutsumaton vieras räpiköi savupiipussa Hollolassa – nokkaisi vielä pelastajaa mennessään
 12. Taksimatkustajalta puuttuivat Lahdessa rahat, mutta monenlaista epäilyttävää oli mukana
 13. Poliisi pysäytti katsastamattoman auton Asikkalassa, kuskin kunnossa sanomista
 14. Tilauskirjat: Korona iski ilmailualan pintakäsittelylaitoksiin erikoistuneen lahtelaisen Galvatekin liiketoimintaan kovaa – miljoonien tilaukset lykkääntyivät, mutta katse on jo käännetty valoisaan tulevaisuuteen
 15. Kadonnut 22-vuotias nainen löytyi kunnossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.