Presidentti Steinmeier: Natsi-Saksan kukistuminen antaa syyn kiitollisuuteen

Puna-armeijan sotilas nosti Neuvostoliiton lipun Berliinin ylle toukokuun alussa 1945. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Saksan liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin mukaan saksalaiset tuntevat kiitollisuutta natsi-Saksan kukistumisesta. Tänään tuli kuluneeksi 75 vuotta toisen maailmansodan päättymisestä Euroopassa.

Steinmeier muisteli puheessaan edeltäjäänsä Richard von Weizsäckeriä, joka vuonna 1985 kehotti saksalaisia muistamaan 8:tta toukokuuta tappion sijaan vapautumisena natsien hirmuvallasta.

Steinmeier totesi, että tänään saksalaiset voivat sanoa, että vapautuksen päivä on myös kiitollisuuden päivä.

Hän kehotti Euroopan maita vaalimaan sodan päättymisen muistoa lisäämällä yhteistyötään koronapandemian vastaisessa taistelussa.

Natsi-Saksa antautui 75 vuotta sitten

Saksa antautui liittoutuneille 8. toukokuuta 1945. Sen johtaja Adolf Hitler oli tehnyt itsemurhan bunkkerissaan Berliinissä noin viikkoa aiemmin.

Saksan antautuminen päätti Euroopassa lähes kuusi vuotta riehuneen sodan. Toisen maailmansodan katsotaan alkaneen, kun Saksa hyökkäsi Puolaan 1. syyskuuta 1939.

Sota jatkui Tyynellämerellä vielä muutaman kuukauden Saksan antautumisen jälkeen, sillä sen liittolainen Japani ei lopettanut sotimista. Japani ilmoitti lopulta antautumisestaan elokuussa 1945 Yhdysvaltain pudottamien atomipommien jälkeen ja allekirjoitti antautumisensa 2. syyskuuta, mikä päätti virallisesti toisen maailmansodan.

Toinen maailmansota on ihmiskunnan historian tuhoisin konflikti. Sodassa kuoli yli 70 miljoonaa ihmistä, joista jopa yli kaksi kolmasosaa oli siviilejä.

Koronavirus on pilannut juhlallisuuksia

Sodan päättymistä Euroopassa edelsi liittoutuneiden hyökkääminen Saksaan samanaikaisesti idästä ja lännestä. Neuvostoliiton puna-armeija ehti pääkaupunki Berliiniin ensimmäisenä, ja Berliini antautui 2. toukokuuta. Neuvostoliitto miehitti Saksan itäosan ja Yhdysvallat liittolaisineen Saksan länsiosat.

Saksan antauduttua maa jaettiin neljään miehitysvyöhykkeeseen Neuvostoliiton, Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan kesken. Länsiliittoutuneiden vyöhykkeistä muodostettiin vuonna 1949 Saksan liittotasavalta eli Länsi-Saksa ja Neuvostoliiton vyöhykkeestä kommunistinen Saksan demokraattinen tasavalta eli Itä-Saksa. Saksat yhdistyivät lopulta kylmän sodan päätyttyä vuonna 1990.

Sodan päättymisen 75-vuotispäivää oli tarkoitus juhlistaa näyttävästi, mutta koronaepidemian vuoksi suuret juhlallisuudet on peruttu. Britanniassa kuningatar Elisabet pitää puheen ja Saksassa liittokansleri Angela Merkel laskee seppeleen natsien uhrien muistomerkille.

Venäjällä toisen maailmansodan päättymistä juhlistava voitonpäivä on perinteisesti suuri tapahtuma, mutta tällä kertaa suunniteltu paraati jouduttiin kuitenkin siirtämään tuonnemmaksi maan koronatilanteen pahentuessa jatkuvasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 2. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 3. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 4. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 5. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 6. Suomessa on todettu 22 uutta koronatartuntaa
 7. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 8. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 9. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 10. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 11. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 12. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan
 13. Pahin punkkiaika on nyt: Jaana, 57, joutui viikoksi sairaalaan puutiaisen purtua kesäpaikalla Savossa – "Tuntui kuin päähän olisi isketty isoa rautanaulaa"
 14. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin
 15. Koulujen alku ja syksyn kausiflunssat häämöttävät jo koronan näytteenottomäärissä Päijät-Hämeessä – koko Suomen testauskapasiteetti on jo käytössä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.