Osakesäästötileistä neljännes avattu uusille sijoittajille – yhteensä noin 100 000 tiliä

-KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

STT

Pörssisijoittamiseen tarkoitetuista osakesäästötileistä noin neljännes on avattu uusille sijoittajille eli sellaisille, joilla ei aiemmin ole ollut arvo-osuustiliä, kertoo arvopaperikeskus Euroclear Finland .

Yhtiön ylläpitämään arvo-osuusjärjestelmään oli toukokuun alkuun mennessä avattu noin 100 000 osakesäästötiliä, joista uusille sijoittajille noin 25 000.

Osakesäästäjien puheenjohtaja, rahoituksen professori Timo Rothovius arvioi, että uusien pörssisijoittajien määrä on hyvällä tasolla.

– Itse odotin, että niitä ihmisiä tulee paljon. Tämä osoittaa, että niitä oikeasti tulee.

Osakesäästötilit näyttävät kiinnostavan etenkin nuoria ja nuoria aikuisia. 18–29-vuotiaille on avattu lähes 29 000 tiliä ja 30–39-vuotiaille noin 27 000. Kolmanneksi eniten tilejä on avattu nelikymppisille, joilla on vajaat 17 000 tiliä.

– Osakesäästötilit sopivat pitkäaikaiseen sijoittamiseen. Mitä nuorempi ihminen on, sitä järkevämpää on avata osakesäästötili, Rothovius sanoo.

Osakesäästötilit otettiin käyttöön tammikuun alussa. Niillä olevien säilytysten arvo oli viime maanantaina noin 335 miljoonaa euroa. Naisten tilien markkina-arvo oli noin 57 miljoonaa euroa, kun miesten tilien arvo oli vajaat 276 miljoonaa euroa.

Miehet myös näyttävät ottaneen uuden sijoitusmuodon hanakammin haltuun kuin naiset, sillä tileistä vain runsas 26 000 avattiin naisille.

– Miehet harrastavat osakesijoittamista paljon enemmän kuin naiset. Siinä mielessä tämä oli odotettua, mutta on tietenkin vähän ikävää, että näin on, Rothovius jatkaa.

Rothovius kuitenkin arvioi, että tässä suhteessa on jo tapahtumassa muutosta parempaan suuntaan. Hänen mukaansa sijoittaminen oli aiemmin vielä miesvoittoisempaa kuin nykyään.

Toivottiin lisäävän sijoittajien määrää

Osakesäästötilit ovat herättäneet keskustelua, ketkä uudesta sijoitusmuodosta hyötyvät. Esimerkiksi nykyinen liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) on julkisesti kritisoinut sitä, että ne tuovat verohelpotusta jo ennestään hyväosaisille suomalaisille.

Kun osakesäästötiliä suunniteltiin, toivottiin sen lisäävän suomalaisten sijoittamista. Esimerkiksi joulukuussa 2018 silloinen valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo uskoi, että osakesäästötili voi vuosien mittaan nostaa osakesäästäjien määrän Suomessa noin miljoonaan. Suomessa oli silloin osakkeita noin 800 000 yksityishenkilöllä.

– Ruotsissa osakesäästötili toi useita satojatuhansia osakesäästäjiä lisää, Orpo perusteli tuolloin arviotaan.

Puhuttu paljon

Huhtikuun lopussa pörssiosakkeita omisti Euroclear Finlandin mukaan noin 871 000 suomalaista. Määrä on kasvanut joulukuun lopusta melkein 64 000 osakkeenomistajalla.

Osakesäästäjien Rothovius pitää osakkeenomistajien määrän viime kuukausien kasvua yllättävän suurena. Hän arvelee, että taustalla saattaa olla se, että osakesäästötilistä ja -säästämisestä on viime aikoina puhuttu paljon.

– Meillä jäsenmäärä kasvaa toki koko ajan. Mutta se ei ole erityisesti tämän vuoden juttu, kyllä se on näkynyt jo pidemmän aikaa.

Euroclear Finlandin luvuista selviää myös, että viime vuoden lopulla Helsingin pörssin markkina-arvosta kotimaisessa omistuksessa oli 48,2 prosenttia. Huhtikuun lopussa oltiin kuitenkin jo tilanteessa, jossa suomalaiset kotitalous- ja institutionaaliset sijoittajat omistivat 50,2 prosenttia Helsingin pörssin arvosta. Helsingin pörssin markkina-arvo oli tuolloin 227,5 miljardia euroa, kun se joulukuun lopussa oli vielä 261,6 miljardia euroa. Selitys löytynee koronaviruksen aiheuttamasta talouskriisistä.

– Aina, kun tulee kriisi, jossa osakekurssit putoavat ja tulevaisuus näyttää hyvin epävarmalta, kotimaisten sijoittajien osuus pörssissä kasvaa ja ulkomaisten pienenee. Ulkomaiset instituutiot vähentävät osakeomistuksia, ja yleensä se aloitetaan tällaiselta reuna-alueelta kuin Suomi. Näin ulkomaisten sijoittajien osuus alenee, Rothovius sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 2. Lahtelainen hienopuuseppä innostaa ihmisiä nikkaroimaan – "Itse tehtyjen tavaroiden esittelystä innostuu paljon enemmän kuin rahalla ostetuista"
 3. Lahden eteläinen kehätie etenee: Luhdantaustankatu avataan ajoneuvoliikenteelle torstaina
 4. Ensimmäinen Salpausselkä geoparkin infopiste avattiin Vääksyyn – muihin alueen kuntiin infopisteitä tulee viimeistään ensi kesänä
 5. Myyjä remontoi talonsa "uuteen kukoistukseen" ilman lupia ja purki muun muassa kantavan väliseinän – ostaja haastoi myöhemmin käräjille
 6. Lukijalta: Yhteisyrityksen myötä hoitoon pääsy paranee
 7. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 8. Useita pyörävarkaita jäi kiinni Lahdessa – yksi yritti pyöräillä karkuun
 9. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 10. Hovioikeus hylkäsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin syytteen Ylen toimittajan vainoamisesta – yllytys törkeään kunnianloukkaukseen pysyi
 11. Iäkäs pyöräilijä kaatui jouduttuaan väistämään autoa Heinolassa – poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja
 12. Kutsumaton vieras räpiköi savupiipussa Hollolassa – nokkaisi vielä pelastajaa mennessään
 13. Taksimatkustajalta puuttuivat Lahdessa rahat, mutta monenlaista epäilyttävää oli mukana
 14. Poliisi pysäytti katsastamattoman auton Asikkalassa, kuskin kunnossa sanomista
 15. Tilauskirjat: Korona iski ilmailualan pintakäsittelylaitoksiin erikoistuneen lahtelaisen Galvatekin liiketoimintaan kovaa – miljoonien tilaukset lykkääntyivät, mutta katse on jo käännetty valoisaan tulevaisuuteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.