Pörssiviikko käynnistyi selvässä alamäessä

Helsingin pörssi horjahti avautuessaan selvästi, ja puoli kahdentoista aikaan indeksi oli noin 3,4 prosentin verran laskussa. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

STT–AFP

Pörssiviikko on alkanut tuulisissa tunnelmissa. Helsingin pörssi horjahti avautuessaan selvästi, ja puoli kahdentoista aikaan indeksi oli noin 3,4 prosentin verran laskussa.

Trendi on ollut samansuuntainen muualla maailmassa. Frankfurtin ja Pariisin keskeiset indeksit avautuivat laskuun kolmen prosentin molemmin puolin. Aiemmin Hongkongin pörssi sulkeutui lähes 4,2 prosentin laskussa. Tokiossa pörssi on ollut suljettuna vapaapäivän vuoksi.

Markkinoita hermostuttaa pelko Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kauppasodan uudesta kiihtymisestä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja ulkoministeri Mike Pompeo syyttivät viime viikolla Kiinaa siitä, että maailmaa koetellut koronavirus olisi lähtöisin kiinalaisesta laboratoriosta. Trump sanoi, että hän on tämän vuoksi valmis asettamaan uusia tulleja Kiinalle koronaviruksen leviämisen takia. Lisäksi Trump on syyttänyt Kiinaa siitä, ettei maa toiminut riittävän nopeasti viruksen leviämisen estämiseksi.

– Presidentti Trump hakkaa jälleen kauppasotarumpuja ja nostaa samalla epävarmuutta merkittävästi, kun kaikki kytkeytyy kauppaan ja tulleihin, AxiCorp -yhtiön analyytikko Stephen Innes sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Todisteita ei ole esitetty

Kiinan viranomaiset ovat kiistäneet Wuhanissa toimivan viruslaboratorion osuuden asiaan. Kiinalaisten tutkijoiden mukaan virus todennäköisesti siirtyi eläimestä ihmiseen villieläimiä myyvällä torilla.

Yhdysvaltojen tiedusteluyhteisö sanoi torstaina, että uusi koronavirus sai alkunsa Kiinassa. Tietojen mukaan virus ei kuitenkaan olisi ihmisvalmisteinen. Myös useat virukseen perehtyneet tutkijat ovat arvioineet, että virus olisi peräisin luonnosta.

Trump ei ole perustellut syytöstään. Toimittajien esittämään tarkennuspyyntöön Trump on vastannut sanomalla, ettei hän voi paljastaa, mikä saa hänet epäilemään viruksen yhteyttä wuhanilaiseen laboratorioon.

Trump on itse joutunut kovien syytösten kohteeksi maansa koronatoimista. Yhdysvalloissa järjestetään presidentinvaalit marraskuussa. Trump on sanonut, että Kiina ei halua, että hänet valitaan uudelleen presidentiksi.

Kiina ja Yhdysvallat allekirjoittivat tammikuun alussa kauppasovun ensimmäisen vaiheen sopimuksen. Se ei kuitenkaan sisältänyt kiinalaistuotteille määrättyjen tuontitullien vähentämistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronan aiheuttamat hoitojonot ovat pisimmät Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä – "Jonojen purkamisessa menee käsitykseni mukaan aikaa ensi kevääseen"
 2. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 3. Myyjä remontoi talonsa "uuteen kukoistukseen" ilman lupia ja purki muun muassa kantavan väliseinän – ostaja haastoi myöhemmin käräjille
 4. Lahtelainen hienopuuseppä innostaa ihmisiä nikkaroimaan – "Itse tehtyjen tavaroiden esittelystä innostuu paljon enemmän kuin rahalla ostetuista"
 5. Lahden eteläinen kehätie etenee: Luhdantaustankatu avataan ajoneuvoliikenteelle torstaina
 6. Ensimmäinen Salpausselkä geoparkin infopiste avattiin Vääksyyn – muihin alueen kuntiin infopisteitä tulee viimeistään ensi kesänä
 7. Lukijalta: Yhteisyrityksen myötä hoitoon pääsy paranee
 8. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 9. Useita pyörävarkaita jäi kiinni Lahdessa – yksi yritti pyöräillä karkuun
 10. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 11. Hovioikeus hylkäsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin syytteen Ylen toimittajan vainoamisesta – yllytys törkeään kunnianloukkaukseen pysyi
 12. Iäkäs pyöräilijä kaatui jouduttuaan väistämään autoa Heinolassa – poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja
 13. Kutsumaton vieras räpiköi savupiipussa Hollolassa – nokkaisi vielä pelastajaa mennessään
 14. Taksimatkustajalta puuttuivat Lahdessa rahat, mutta monenlaista epäilyttävää oli mukana
 15. Poliisi pysäytti katsastamattoman auton Asikkalassa, kuskin kunnossa sanomista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.