Hallitus jatkaa neuvotteluja koronarajoitusten purkamisesta – Ohisalo pohti "kahden metrin yhteiskuntaa"

Marin ei arvioinut, kuinka kauan neuvottelut kestävät. JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

STT

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan koronarajoitusten purkamista käsittelevissä neuvotteluissa ei ole asetelmia puolueiden välillä. Hän kommentoi asiaa saapuessaan Helsingin Säätytalolle jatkamaan neuvotteluja rajoitusten jatkosta.

– Kyse on vain siitä, että asioita on paljon, asiat ovat varsin hankalia ja kokonaisuus on iso. Kun käsittelemme asioita huolellisesti, siihen menee aikaa, Marin sanoi toimittajille Säätytalon portailla.

Marin sanoi, että hallitus käsittelee käytännössä kaikkia asetettuja rajoitustoimia. Hallitus neuvotteli asiasta eilen koko päivän, ja neuvotteluja jouduttiin jatkamaan tänään.

Marin ei arvioinut, kuinka kauan neuvottelut vielä kestävät.

– En pysty ennakoimaan, moneltako pääsemme maaliin ja saamme valmista, hän sanoi.

Ohisalo: Fyysistä etäisyyttä tulisi edelleen pitää

Myös useat muut ministerit sanoivat paikalle saapuessaan, että kyse on isosta kokonaisuudesta eikä sen käsittelyyn liity erimielisyyksiä.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) muistutti, että rajoituksia voidaan joutua kiristämään uudelleen, vaikka niitä välillä päästäisiin höllentämään. Hän huomautti, että virus on olemassa Suomessa edelleen.

Ohisalo pohti esimerkiksi työntekoa varten "kahden metrin yhteiskuntaa", jotta normaaliin elämään voitaisiin palata.

– Ehkä perusviesti on edelleen ihan jokaiselle täällä asuvalle, että fyysistä etäisyyttä pitäisi edelleen pystyä pitämään, Ohisalo sanoi.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan mitään päätöksiä ei ole vielä tehty. Hän toivoi päätösten syntyvän tänään mutta antoi ymmärtää, että myös neuvotteluiden venymiseen on varauduttu. Päätöksenteossa tehdään hänen mukaansa pitkiä päiviä.

– Meillä on tietysti tällä viikolla varattu muitakin aikoja, Haavisto sanoi.

Hallitus on käsitellyt koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi asetettuja rajoitustoimia kansliapäällikkö Martti Hetemäen työryhmän raportin pohjalta. Hallitus asetti huhtikuun alussa Hetemäen johtaman valmisteluryhmän, jonka on määrä viitoittaa Suomen tie ulos koronakriisistä.

Pääministeri Marin luonnehti raporttia kattavaksi.

– Raportti on erittäin kattava, mutta se ei tietenkään poista sitä tosiasiaa, että hallitus on se taho, joka joutuu päätökset tekemään ja vastuun kantamaan, hän sanoi.

STT:n viikonloppuna haastattelema hallituslähde arvioi, että kirjastojen ja museoiden toimintarajoituksiin saattaa olla tulossa helpotuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Kuvataiteilija Matti Koskela piti omia yksityisnäyttelyitä ja opetti jopa laskettelua – hänet muistetaan Lahdessa muun muassa näistä julkisista teoksista
 3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 4. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 5. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 6. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 7. Lahden torilla kokeillaan valvottua pyöräparkkia – "Erittäin hyvä idea"
 8. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 9. Jalkapannasta ei ole säilöönoton korvikkeeksi, sanovat virkamiehet – "Jos henkilö leikkaa sen pois ja heittää järven pohjaan, siinähän se oli"
 10. Lahden Seurahuone otti ensimmäisenä suomalaishotellina käyttöön katalyysipinnoituksen – tavoitteena torjua koronavirusta ja muita mikrobeja
 11. Perhosia havaittu tänä kesänä tavallista vähemmän
 12. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 13. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia
 14. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 15. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.