Koronatilanne muuttaa vapunajan palveluita – Alkot saattavat rajoittaa asiakasmäärää aattona

Alkot voivat rajoittaa väkimäärää vapun aikaan liikkeissään, jos se koronaviruksen edellyttämien turvavälien vuoksi on välttämätöntä. VILJA VEHKAOJA / LEHTIKUVA

STT

Koronavirustilanne vaikuttaa useisiin vapunajan palveluihin. Poikkeustilanne näkyy niin ikään vapuntienoon liikenteessä.

Ruokakauppojen aukioloaikoja ei nykyisin enää rajata lainsäädännöllä.

– Kauppiaat voivat itse päättää aukioloajat myös vappuna. Monet liikkeet ovat auki pitkään päivittäin, mikä on näin korona-aikaan hyvä asia ruuhkien välttämiseksi, sanoi Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto.

Saman kauppakeskuksenkin sisällä voi olla nyt koronaepidemian poikkeusoloissa erilaisia aukioloaikoja. Sekä Päivittäistavarakaupasta että Kaupan liitosta suositellaan, että asiakkaat tarkistavat kunkin kauppaliikkeen vapun aukioloajat internetistä.

Alkot ovat auki vappuaattona torstaina iltakuuteen. Vapunpäivänä perjantaina Alkot ovat suljettuina.

Vappuaattona Alkon asiakasmäärät ovat perinteisesti kolminkertaiset normaaliin torstaihin verrattuna. Koronasuojautumisen ja siihen liittyvän ruuhkariskin vuoksi Alko tarvittaessa rajoittaa aattona myymälöissä kerrallaan asioivien määrää. Vappuaaton kiireisimmät tunnit ovat yleensä kello 15–18.

Alko lisäksi suosittaa asioimaan mieluummin yksin kuin ryhmissä. Turvaväleistä on syytä pitää huolta myös silloin, jos joutuu odottamaan Alkon myymälän ulkopuolella.

Pankeissa ei rahansiirtoja vappupäivänä

Vappu aiheuttaa muutoksia myös postipalvelujen aukioloaikoihin. Postin omat myymälät ovat auki vapunaattona normaalisti kello kuuteen asti. Vapunpäivänä ne ovat kiinni.

Useat postit toimivat Postin kumppaniyrityksissä, kuten kaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla, ja ovat auki valtaosin kyseisten yritysten aukioloaikojen mukaisesti.

Joitakin yksittäisiä Postin automaatteja ja palvelupisteitä on toistaiseksi suljettu, koska niiden sijaintikiinteistöt ovat koronaviruksen takia kiinni.

Palvelupisteiden aukioloajat voivat nekin poiketa vappuna normaalista.

Pankkikonttorit ovat vappuaaton eli torstain jälkeen seuraavan kerran auki ensi maanantaina. Vapunpäivänä perjantaina eivät myöskään rahansiirrot liiku pankkien välillä.

Kaikkien pankkien sulkupalvelunumerot ovat vappunakin avoinna ympäri vuorokauden.

Vappupäivän aamulla ylimääräisiä kaukojunia

VR on supistanut junaliikennettään, sillä koronaepidemian aikana matkamäärät ovat VR:n kaukoliikenteessä pudonneet 90 prosenttia kaikilla reiteillä. Jo aiemmin keväällä VR:n yöjunaliikenne jäi tauolle, joka jatkuu tällä tietoa toukokuun loppupuolelle.

– Vapun kaukojunaliikenteessä ajetaan aattona torstaina perjantaivuorojen aikatauluilla. Vapunpäivänä puolestaan ovat käytössä kaukojunien sunnuntaiaikataulut. Perjantaina aamulla ja aamupäivällä ajetaan joitakin ylimääräisiä junavuoroja, kertoi STT:lle keskiviikkona Julia Stolp VR:n viestinnästä.

Hänen mukaansa vapun kaukojunaliikenteessä voi olla lisäksi joitakin yksittäisiä poikkeuksia. Siitäkin syystä vappuna junamatkalle aikovien on Stolpin mukaan hyvä tarkistaa junayhteytensä netistä sivulta vr.fi .

Vappu ei vaikuta viikonloppuna lauantaina ja sunnuntaina ajettaviin VR:n kaukojunavuoroihin.

Kaukobussivuoroihin on Matkahuollon mukaan tullut muutoksia koronatilanteen vuoksi jo aiemmin keväällä, mutta muilta osin vapunaattona liikennöidään torstain arkiaikataulujen mukaisesti. Vapunpäivänä kaukoliikenteen linja-autot ajavat pyhäpäivän aikatauluilla.

Matkahuolto suosittaa sekin asiakkaitaan varmistamaan vapun bussiyhteydet netistä osoitteesta matkahuolto.fi .

------------

Jutun alkua korjattu kello 12.49: ruokakauppojen aukioloaikoja vappuna ei enää rajoiteta lainsäädännöllä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Kuvataiteilija Matti Koskela piti omia yksityisnäyttelyitä ja opetti jopa laskettelua – hänet muistetaan Lahdessa muun muassa näistä julkisista teoksista
 3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 4. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 5. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 6. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 7. Lahden torilla kokeillaan valvottua pyöräparkkia – "Erittäin hyvä idea"
 8. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 9. Jalkapannasta ei ole säilöönoton korvikkeeksi, sanovat virkamiehet – "Jos henkilö leikkaa sen pois ja heittää järven pohjaan, siinähän se oli"
 10. Lahden Seurahuone otti ensimmäisenä suomalaishotellina käyttöön katalyysipinnoituksen – tavoitteena torjua koronavirusta ja muita mikrobeja
 11. Perhosia havaittu tänä kesänä tavallista vähemmän
 12. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 13. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia
 14. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 15. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.