Kuluttajien luottamus Yhdysvalloissa romahti huhtikuussa – moni odottaa silti talouden tilan paranevan puolen vuoden sisällä

Yhdysvalloista on kuulunut viime viikkoina jatkuvasti synkkiä talousuutisia, kun tuotanto on supistunut koronarajoitusten takia nopeasti ja työttömien määrä on kasvanut ennätystahtia. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvalloissa kuluttajien luottamus talouteen romahti huhtikuussa koronaviruspandemian seurauksena.

Tiistaina julkaistun luottamusindeksin pisteluku oli 86,9, kun se oli maaliskuussa 118,8. Jo maaliskuussa luottamus oli koronaviruksen takia laskussa. Huhtikuun pisteluku oli ennakko-odotuksiin nähden jopa yllättävän hyvä.

Kuluttajien näkemystä talouden nykytilasta kuvaava indeksi puolestaan koki kaikkien aikojen suurimman pudotuksensa kuukauden aikana. Pisteluku putosi maaliskuun 166,7:stä peräti yli 90 pistettä 76,4:ään.

Yhdysvalloista on kuulunut viime viikkoina jatkuvasti synkkiä talousuutisia, kun tuotanto on supistunut koronarajoitusten takia nopeasti ja työttömien määrä on kasvanut ennätystahtia.

Ristiriitaisia odotuksia

Kuluttajien odotukset seuraaville kuudelle kuukaudelle ovat kuitenkin hieman optimistisemmat: 40 prosenttia kuluttajista odottaa taloudellisen tilanteen paranevan, kun taas 25 prosenttia uskoo tilanteen huononevan. Optimismia on mahdollisesti luonut se, että jotkut osavaltiot ovat jo vähitellen alkaneet purkaa koronarajoituksia. Moni kuluttaja saattaa myös ajatella, ettei talouden tila voi enää kuin parantua tästä.

Indeksit heijastelivat sitä, kuinka erilaisia odotuksia yhdysvaltalaisten keskuudessa on. Entistä useampi odottaa tarjolla olevien työpaikkojen ja omien tulojensa kasvavan lyhyellä aikavälillä, mutta myös laskua otaksuvien osuus on kasvanut. Yhä harvempi pitää näkymiä neutraaleina.

Luottamusindeksin julkistus sai pörssit Yhdysvalloissa hienoiseen laskuun. Teknologiapainotteinen Nasdaq putosi tiistaina 1,4 prosenttia, kun taas S&P 500 laski vain 0,5 prosenttia ja Dow Jones 0,1 prosenttia.

Pörsseissä huhtikuu on ollut nousuvoittoinen kuukausi koronakriisistä huolimatta, kun kurssit ovat kivunneet vähitellen ylöspäin maaliskuun romahduksen jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 2. Pelastuslaitos pelasti skootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä
 3. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 4. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 5. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 6. Suomessa on todettu 22 uutta koronatartuntaa
 7. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 8. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 9. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 10. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 11. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 12. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan
 13. Pahin punkkiaika on nyt: Jaana, 57, joutui viikoksi sairaalaan puutiaisen purtua kesäpaikalla Savossa – "Tuntui kuin päähän olisi isketty isoa rautanaulaa"
 14. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin
 15. Koulujen alku ja syksyn kausiflunssat häämöttävät jo koronan näytteenottomäärissä Päijät-Hämeessä – koko Suomen testauskapasiteetti on jo käytössä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.