Vapaa-ajan matkustuksen vapautumista saadaan odottaa pisimpään, kun koronarajoitusten purku alkaa

Rajaliikenteen rajoituksista ja niiden mahdollisesta lieventämisestä keskusteltiin tänään EU:n sisäministerien videokokouksesssa. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

STT

Vapaa-ajan matkustus vapautunee viimeisenä, kun koronavirustilanteen vuoksi asetettuja tiukennuksia EU:n sisä- ja ulkorajojen valvontaan puretaan, arvioi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.).

Rajaliikenteestä keskusteltiin EU-maiden sisäministerien tämänpäiväisessä videokokouksessa. Ohisalon mukaan Suomi kannattaa rajoitusten purkamista pienin askelin.

– Ei voida tehdä kerralla tätä ja tämä on hyvin vahvasti myös EU-tasolta tuleva näkemys, Ohisalo sanoo.

Ensimmäiseksi liikkumista helpotettaisiin todennäköisesti kriittisten alojen työntekijöille ja esimerkiksi maatalouden kausityöntekijöille. Todennäköistä on, että liikenne avautuisi myös ensin EU:n sisärajoilla ja myöhemmässä vaiheessa ulkorajoilla.

– Viime vaiheessa tällainen vapaa-ajan matkustus olisi sitten mahdollista, Ohisalo ennakoi.

Rajojen valvontaan liittyvät päätökset tehdään kansallisella tasolla. Ohisalon mukaan Suomen hallitus keskustelee jatkotoimista lähipäivinä. Nykyiset suomalaiset rajoitukset ovat tällä hetkellä voimassa 13.5. asti.

– Päätöksiä pitää tehdä melko pian.

Yhtenäistä aikataulua vaikea linjata

Tarkkaa aikataulua tiukennusten purkamiselle sisäministeri ei kuitenkaan vielä pysty antamaan. Ohisalo korostaa, että pitkälti kyse on siitä, miten koronavirustilanne kehittyy eri maissa.

– Jos tiedetään, että naapurivaltiossa tilanne on helpottamaan päin ja samoin omassa maassa, niin totta kai silloin tulee helpommaksi, että vaikka näiden valtioiden välillä niitä rajoituksia voitaisiin lähteä purkaa nopeammin.

Ohisalon mukaan Suomen osalta keskeistä on pohtia muun muassa sitä, miten esimerkiksi Viron ja Suomen välillä liikkuvat työntekijät pääsisivät kulkemaan jouhevammin.

Yhtenäisen aikataulun linjaaminen EU-tasolla olisi Ohisalon mukaan vaikeaa, koska maiden tilanteet ja valitut strategiat koronaviruskriisistä selviämiseen ovat hyvin erilaisia.

Kausityöntekijöiden liikkuvuus laaja pulma

Kausityöntekijöiden liikkuvuus on ajankohtainen pulma eri puolilla Eurooppaa. Suomessa on viime päivinä keskusteltu ukrainalaisista kausityöntekijöistä, sillä Ukrainan hallitus päätti, ettei maan kansalaisia päästetä kausitöihin ulkomaille. Suomeen ehti tätä ennen tulla viime viikolla parisataa ukrainalaista.

Hallitus linjasi tämän kuun alkupuolella, että koronatilanteessa Suomeen voisi tulla 1 500 ulkomaalaista kausityöläistä. Heistä kahden kolmasosan piti tulla Ukrainasta.

Maanantaihin mennessä Suomeen oli saapunut ulkomaalaisia maatalouden kausityöläisiä yhteensä 457.

Ohisalo muistuttaa hallituksen myös sopineen, että kaikki mahdollinen Suomessa jo oleva työvoima käydään läpi, jotta maatalouden kevätyöt tulisivat tehtyä.

– Yhtäältä työttömät suomalaiset, työttömiksi jäävät suomalaiset, mutta toisaalta vaikkapa myös turvapaikanhakijat, jotka potentiaalisesti voisivat tehdä töitä, Ohisalo luettelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Kuvataiteilija Matti Koskela piti omia yksityisnäyttelyitä ja opetti jopa laskettelua – hänet muistetaan Lahdessa muun muassa näistä julkisista teoksista
 3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 4. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 5. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 6. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 7. Lahden torilla kokeillaan valvottua pyöräparkkia – "Erittäin hyvä idea"
 8. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 9. Jalkapannasta ei ole säilöönoton korvikkeeksi, sanovat virkamiehet – "Jos henkilö leikkaa sen pois ja heittää järven pohjaan, siinähän se oli"
 10. Lahden Seurahuone otti ensimmäisenä suomalaishotellina käyttöön katalyysipinnoituksen – tavoitteena torjua koronavirusta ja muita mikrobeja
 11. Perhosia havaittu tänä kesänä tavallista vähemmän
 12. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 13. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia
 14. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 15. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.