Wall Streetin pörssiviikko alkoi nousupäivällä, vaikka tiedossa on luultavasti ankeita talouslukuja

Wall Streetin vire on ollut viime viikkoina nousuvoittoinen. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Pörssiviikko alkoi Wall Streetillä selvässä nousussa. Keskeisistä indekseistä Dow Jones ja S&P 500 nousivat maanantaina 1,5 prosenttia, ja teknologiapainotteinen Nasdaq kohosi 1,1 prosenttia.

Sijoittajien optimismia on lisännyt se, että jotkut Yhdysvaltain osavaltiot ovat jo alkaneet avata taloutta uudelleen koronavirusrajoituksia hölläämällä, ja moni osavaltio on julkistanut aikataulun talouden avaamiselle. Esimerkiksi viruksen pahimmin koetteleman New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo ilmoitti osavaltion alkavan näillä näkymin purkaa rajoituksia 15. toukokuuta alkaen.

Rohkaisevia uutisia on kuultu myös koronaviruksen pahimmin runtelemista Euroopan maista, joiden koronavirusluvut viittaavat tartuntahuipun olevan takanapäin. Esimerkiksi Italiassa ja Espanjassa on tehty suunnitelmia rajoitusten asteittaiseksi purkamiseksi.

Nousu hataralla pohjalla

Viikko voi tuoda kuitenkin tullessaan myös huonoja uutisia markkinoille, sillä Yhdysvalloissa julkaistaan paljon talouslukuja, joiden odotetaan olevan synkkiä. Kuluttajien luottamuksen ja työttömyyslukujen lisäksi tiedossa on monien keskeisten yritysten tulosjulkistukset ensimmäiseltä vuosineljännekseltä.

Osa analyytikoista onkin varoittanut, että pörsseissä tällä hetkellä vallitseva nousuvire ei ole kestävällä pohjalla, sillä reaalitalouden tilanne on ankea. Vaikka rajoituksia vähitellen purettaisiin, on koronakriisi vielä pahasti kesken.

Pörssit ovat olleet nousussa läpi huhtikuun romahdettuaan rajusti koronaviruskriisin räjähdettyä käsiin maaliskuussa.

Markkinoilla on pidetty silmällä myös Yhdysvaltain öljyn hintaa, joka romahti viime viikolla ensimmäistä kertaa negatiiviseksi. WTI-raakaöljylaadun hinta elpyi hieman loppuviikosta, mutta sukelsi taas maanantaina 25 prosenttia.

Öljyn hintaa on painanut etenkin koronaviruksen aiheuttama kysynnän romahdus, jota edes öljyntuottajamaiden leikkaukset tuotantoon eivät ole vielä tasapainottaneet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Kuvataiteilija Matti Koskela piti omia yksityisnäyttelyitä ja opetti jopa laskettelua – hänet muistetaan Lahdessa muun muassa näistä julkisista teoksista
 3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 4. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 5. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 6. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 7. Lahden torilla kokeillaan valvottua pyöräparkkia – "Erittäin hyvä idea"
 8. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 9. Jalkapannasta ei ole säilöönoton korvikkeeksi, sanovat virkamiehet – "Jos henkilö leikkaa sen pois ja heittää järven pohjaan, siinähän se oli"
 10. Lahden Seurahuone otti ensimmäisenä suomalaishotellina käyttöön katalyysipinnoituksen – tavoitteena torjua koronavirusta ja muita mikrobeja
 11. Perhosia havaittu tänä kesänä tavallista vähemmän
 12. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 13. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia
 14. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 15. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.