Haaviston mukaan Ankaran-lähetystön epäilty viisumikauppa on tutkittava perinpohjaisesti

Haavisto korostaa, että edustustojen työntekijöiden on toimittava vain tehtävissä, joihin heidät on palkattu. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) pitää ensisijaisen tärkeänä, että rikosepäilyt Suomen Ankaran-suurlähetystön viisumikaupasta on saatettu poliisin tutkintaan.

– Se mikä on hirveän tärkeää on, että tällaisesta prosessista opitaan ja katsotaan, missä ovat ne heikkoudet meidän järjestelmässä ja ihmisten työnkuvien seurannassa, jos tällaista toimintaa on tapahtunut. Nämä asiat pitää katsoa kaikkien edustustojen kanssa, hän sanoo STT:lle.

STT kertoi lauantaina, että yksi laittomasta viisumikaupasta epäilty olisi suurlähetystön entinen autonkuljettaja, joka ehti työskennellä lähetystössä lähes kymmenen vuotta. Runsas vuosi sitten julki tullut epäilty viisumikauppa jatkui vuosia, ja sitä tutkitaan ainakin vuodesta 2014 alkaen.

Haavisto ei itse ollut ulkoministerinä tutkinnan kohteena olevien epäilyjen aikaan, mutta kertoo saaneensa kuulla tapahtumista viime vuoden lopulla. Kirjallinen esittely hänelle annettiin helmikuun alussa.

– Tämähän on edellisen hallituksen aikana tapahtunut, joten en sillä tavalla tunne yksityiskohtia aikaisemmista yhteydenotoista, mutta on kerrottu, että tällainen epäily ja tällainen esitutkintavaihe on menossa, ja KRP ja Raja (Rajavartiolaitos) tätä selvittävät.

– Erittäin raskailta tuntuvat tällaiset syytökset, ja ne täytyy perinpohjaisesti selvittää.

Pelissä myös eurooppalainen luottamus

Haaviston käsityksen mukaan ulkoministeriö ei ole aloittamassa asiasta omaa muodollista selvitystä.

– Täytyy vielä meidän ihmisten kanssa katsoa, että miten nämä vaiheet menevät, mutta kun on kysymys epäillystä rikoksesta, ensinnäkään ulkoministeriö ei voi kommentoida poliisin esitutkintaa eikä tehdä päällekkäistä tutkintaa.

Haavisto muistuttaa, että pelissä on paitsi lähetystötyön uskottavuus ja laatu, myös eurooppalainen luottamus

– Viisumiprosesseihinhan liittyy vielä laajempi eurooppalainen intressi. Kun kysymys on Schengen-alueen viisumeista, kaikkien maiden viisumienannot toimivat yhteisten käytäntöjen mukaisesti. Tämä on sillä tavalla aika vakava kysymys.

"Roolien sekoittuminen ei ole hyväksyttävää"

Yli vuosi sitten poliisi kertoi käyvänsä läpi satoja Turkin kansalaisille myönnettyjä viisumeita. Epäilyt viisumikaupasta alkoivat Suomen ulkorajalla rajavartioiden havainnoista. Ankaran lähetystössä työskennellyt autonkuljettaja otettiin kiinni ja vangittiin Suomessa vuodenvaihteessa 2018–2019 epäiltynä törkeän laittoman maahantulon järjestämisestä.

STT:n tietojen mukaan viisumikaupasta epäillyllä ex-autonkuljettajalla olisi ollut työssään erilaisia erivapauksia, kuten osallistuminen kutsuvieraiden vastaanottoon Suomen satavuotisjuhlallisuuksissa lähetystössä sekä oma nimi kuljettamansa diplomaattiauton rekisterikilven yläpuolella.

Haavisto ei ota kantaa yksityiskohtiin, mutta korostaa, että edustustojen työntekijöiden on toimittava vain tehtävissä, joihin heidät on palkattu.

– Tehtävien tai roolien sekoittuminen ei ole missään edustuston toiminnassa hyväksyttävää. Jos tällaista on tapahtunut, siihen pitäisi puuttua heti. Itselläni on ainakin herännyt ajatus, että nyt on hyvä katsoa kaikkien edustustojen kanssa vastaavat asiat, ettei vastaavia tilaisuuksia väärinkäytölle tule.

Haaviston mukaan viisumienannon laadunseuranta käynnistyi kaikissa Suomen edustustoissa vuonna 2016. Tällä laadunseurannalla on tarkoitus seurata poikkeamien havaitsemista ja estää ja korjata näitä.

– Itse olen kiinnittänyt huomiota siihen, että kun joskus käytämme viisumiprosesseissa alihankintayrityksiä, joiden työntekijät saattavat päästä käsiksi yksityishenkilöitä koskevaan informaatioon, niin meillä täytyy olla järjestelmät, jotka ovat myös niiden osalta kunnossa, ja tästä on käyty keskusteluita ulkoministeriössä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Puihin kiinnitetyt runotaulut olivat pitkään ehdolla Heinolan runoviikon ainoaksi ohjelmanumeroksi – luvassa perinteistä ohjelmaa ja vierailevia esiintyjiä
 2. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 3. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 4. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 5. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 6. Pääkirjoitus: Konserttitalon ruma ongelma ei ole ratkeamassa hetkeen
 7. Satu Äijälän Esalainen: Hauskojen tanssivideoiden TikTokista on kehkeytynyt poliittinen vaikuttaja, joka nolasi Trumpinkin
 8. "Viimeinen laadunvarmistus" jää yhä useammin tekemättä – Ruumiinavausten määrä on romahtanut ja asiantuntijat ovat osin eri linjoilla muutoksen syistä
 9. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 10. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 11. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 12. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 13. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 14. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 15. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.