Koronaviruksen kuolonuhrien määrä kasvoi Suomessa kolmella, uusia tartuntoja varmistettu 119

Suomessa on varmistunut jo liki 4700 koronavirustartuntaa. RONI LEHTI / LEHTIKUVA

STT

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut Suomessa yhteensä 193 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). THL:n tiedossa olevien kuolemantapausten määrä on noussut vuorokaudessa kolmella.

Sairaalahoidossa on koko maassa yhteensä 187 ihmistä, joista 56 on tehohoidossa.

Valtaosa kuolemantapauksista on tapahtunut Helsingin yliopistollisen keskussairaalan (Hyks) erityisvastuualueella, jossa koronakuolemia on ollut 157.

Kuopion yliopistollisen sairaalan (Kys) erityisvastuualueella kuolemantapauksia on ollut 21. Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) erityisvastuualueella ja Ahvenanmaalla koronakuolemia on ollut yhteensä seitsemän.

Oulun yliopistollisen sairaalan (Oys) erityisvastuualueella koronan vuoksi on kuollut viisi ihmistä ja Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueella kolme.

Väestöön suhteutettuna Suomessa on kuollut koronaan yhteensä 35 ihmistä miljoonaa asukasta kohden, selviää maailman tartuntatautitilannetta seuraavan Worldometer -sivuston seurannasta.

Esimerkiksi naapurimaa Ruotsissa vastaava luku oli maanantaina iltapäivällä viiden aikaan 225 ja Italiassa 441. Italiassa on Euroopan maista eniten ja koko maailmasta toiseksi eniten koronakuolemia.

Valtaosa sairaalahoitoa vaativista Hyksin alueella

Myös valtaosa sairaalahoitoa vaativista potilaista on Hyksin erityisvastuualueella. Hyksin alueella sairaalassa on yhteensä 146 koronapotilasta. Heistä tehohoitoa saa 41.

Sairaalahoitoa vaatii yli kymmenen ihmistä myös Oulun yliopistollisen sairaalan (Oys) erityisvastuualueella, jossa sairaalahoidossa on 13 ihmistä. Tämän lisäksi kymmenen sairaalapotilaan määrän ylittää Tyksin erityisvastuualueen ja Ahvenanmaan yhteenlaskettu potilasmäärä, joka on 15.

Kysin erityisvastuualueella sairaalahoidossa on yhteensä yhdeksän ihmistä, ja Taysin erityisvastuualueella sairaalahoitoa saa neljä koronapotilasta.

Tartuntojen määrä kasvoi 119 tapauksella

THL kertoi aiemmin tänään, että Suomessa on yhteensä 4 695 varmistettua koronavirustartuntaa. Uusia varmistettuja tartuntoja oli 119. Eilen uusia varmistettuja tartuntoja kerrottiin olleen 101 ja lauantaina 83.

THL muistuttaa, että tartuntojen todellinen määrä on todennäköisesti varmistettujen tapausten määrää suurempi, sillä kaikkia lieväoireisia ei ole tähän asti testattu eikä oireettomien tartuntojen määrästä ole tietoa.

Yhteensä Suomessa on testattu noin 82 400 näytettä, mikä on noin 2 100 enemmän kuin eilen.

Suurin osa varmistetuista tartunnoista on edelleen 50–59-vuotiailla. Valtaosa Suomen koronatartunnoista on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella.

Väestöön suhteutettuna Suomessa on THL:n mukaan 85 koronatartuntatapausta 100 000:ta asukasta kohden.

Essotessa koulukodin asukkaita pantiin karanteeniin

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote tiedotti maanantaina, että Mikkelissä sijaitsevassa koulukodissa todettiin viikonloppuna kaksi tartuntaa. Essoten mukaan koulukoti on THL:n alainen lastensuojeluyksikkö.

Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo tiedotteessa, että koulukodin oppilaiden läheisiin on oltu yhteydessä ja että todetut tartunnat ovat yhdessä asumisyksikössä. Yksikössä altistuneet on asetettu karanteeniin, ja Seppälä arvioi STT:lle, että heitä on kymmenkunta. Muilta osin tartuntaketjuja selvitetään.

Koronaviruksen aiheuttamasta taudista toipuneita on Suomessa THL:n alustavan arvion mukaan ainakin 2 500 ihmistä. Arvio pohjautuu raportoituihin tapauksiin, jotka on todettu vähintään kaksi viikkoa aiemmin ja joista ei ole muuta seurantatietoa.

Yle: Jopa puolet negatiivisista testituloksista voi olla vääriä

Yle kertoi maanantaina, että pahimmillaan jopa puolet koronatestien negatiivisista tuloksista voi olla vääriä.

Asiasta kertoi Ylelle Husin kliinisen mikrobiologian laboratorion ylilääkäri Maija Lappalainen. Hänen mukaansa oikea tulos saadaan parhaimmillaankin vain noin 80 prosentissa tapauksista, vaikka geenimonistus- eli PCR-testejä pidetään hyvin luotettavina.

Yle kertoo, että näytteenotto olisi hyvä tehdä muutaman vuorokauden sisällä oireiden alkamisesta. Virusta ei kuitenkaan välttämättä päädy näytteeseen, jos testi otetaan liian aikaisin ja virusmäärät ovat liian pieniä.

Jos sairaus taas on edennyt pidemmälle, on virus voinut siirtyä keuhkoihin, eikä virusta tällöinkään välttämättä löydy nenänielunäytteestä.

Näytteenotto ei myöskään välttämättä aina suju ongelmitta. Nenänielutikun pyörittely vaatii sen tekijältä osaamista ja toimenpide on epämiellyttävää potilaalle.

Oikeanlaisista nenänielutikuista on myös ollut pulaa. Osassa maata on jouduttu ottamaan näytteet vain nielusta, mikä voi Ylen mukaan laskea tulosten luotettavuuden jopa vain puoleen tapauksista. Positiivinen tulos on kuitenkin yleensä luotettava.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 2. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 3. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 4. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 5. Suora lähetys: Lahden Reipas matkaa Kultsu FC:n vieraaksi - katso ottelu tästä kello 18.30 alkaen
 6. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 7. Sofia Belorf kirjoitti epäillyn pahoinpitelyn jälkeen Ranta-aholle, että pelkää tätä – "Liioittelee asiaa", Ranta-aho sanoi kuulustelijalle
 8. Taksiliitto haluaa maskisuositusten koskevan myös takseja – Yksiselitteiset ohjeet helpottaisivat alan yrittäjiä, kuljettajia ja asiakkaita
 9. Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää
 10. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 11. Kokoomus asetti 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 12. Keskusta nimesi kuntavaaliehdokkaita Lahdessa
 13. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 14. Oikeustiedettä opiskeleva Henna Marttila saa kuittauksia oudosta tiirikointiharrastuksestaan: ”Minulle on joskus siteerattu rikoslain murtovälineitä koskevaa pykälää”
 15. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika, korjauksen kestosta ei tietoa: "Risteilyjä saatetaan joutua perumaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.