Jemenissä separatistit ovat julistaneet etelään itsehallintoalueen

Sotilaita tarkistamassa autoja Sanaan kansainvälisellä lentolentällä Jemenissä 2013. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Jemenissä separatistit ovat julistaneet itsehallintoalueen maan eteläosaan. Itsehallinto alkoi keskiyöllä paikallista aikaa.

Etelän siirtymäneuvosto (STC) syyttää maan hallitusta velvoitteiden laiminlyönneistä. Se kokee, että hallinto vehkeilee neuvoston tarkoitusperiä vastaan.

Aiemmin etelän separatistit ovat taistelleet maan pohjoisosia hallitsevia huthikapinallisia vastaan yhdessä Jemenin kansainvälisesti tunnustetun hallinnon kanssa, mutta entisten liittolaisten välit ovat rakoilleet rajusti. Etelän separatistit ovat pitkään kampanjoineet itsenäistymisen puolesta, ja he kääntyivät hallitusta vastaan viime elokuussa.

Marraskuussa osapuolet kuitenkin allekirjoittivat vallanjakosopimuksen, minkä myötä etelän "sisällissodaksi sisällissodan sisällä" kutsutut taistelut saatiin rauhoittumaan. Sopimuksen myötä oli määrä esimerkiksi muodostaa uusi hallitus, jossa on edustajia myös etelästä, sekä järjestää sotilasvoimat uudelleen. Sen toteutuminen kuitenkin sakkasi, eivätkä sovitut aikarajat pitäneet.

Saudien johtama liittouma tukee Jemenin hallintoa taistelussa huthikapinallisia vastaan. Koronavirusepidemian leviämisen hillitsemiseksi julistettiin aiemmin tulitauko, jonka liittouma on yksipuolisesti ilmoittanut jatkuvan. Huthikapinalliset kuitenkin hylkäsivät sovinnon eleen ja taistelut ovat jatkuneet sodan runtelemassa maassa.

Huolta myös koronasta ja luonnonkatastrofeista

Adenin eteläisen satamakaupungin asukkaat ovat kertoneet siirtymäneuvoston joukkojen olevan näkyvästi läsnä kaupungissa. Separatistilähde on sanonut uutistoimisto AFP:lle, että separatistit ovat perustaneet tarkastuspisteitä kaikkiin hallinnon tiloihin, kuten keskuspankkiin ja satamaan.

Sotilasajoneuvot ovat kulkeneet kaupungissa neuvoston liput liehuen.

Poliittinen tilanne on sekasortoinen niin Jemenin eteläosissa kuin muuallakin maassa. Siirtymäneuvoston julistuksesta huolimatta osa etelän kaupungeista on ilmoittanut pysyvänsä edelleen hallituksen alaisina. Taistelut etelän hallinnasta ovat osoittaneet jakolinjoja myös liittouman sisällä, sillä Saudi-Arabia tukee Jemenin hallitusta ja Arabiemiraatit puolestaan on tukenut ja rahoittanut STC:tä.

Jemen ilmoitti maan ensimmäisestä koronavirustapauksesta tässä kuussa. Tapaus tuli ilmi maan eteläosassa hallituksen kontrollissa olevalla alueella. Tapaus on herättänyt huolta taudin leviämisestä Jemenin sisällä.

Lisäksi ainakin yli 20 ihmistä kuoli viime kuussa tulvissa, jotka tuhosivat koteja ja valtasivat teitä Adenissa.

Vuonna 2015 alkanut sisällissota on YK:n mukaan aiheuttanut yhden maailman pahimmista humanitaarisista katastrofeista. Kymmeniätuhansia siviilejä on kuollut viiden viime vuoden aikana hallituksen ja huthikapinallisten välisissä taisteluissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Kuvataiteilija Matti Koskela piti omia yksityisnäyttelyitä ja opetti jopa laskettelua – hänet muistetaan Lahdessa muun muassa näistä julkisista teoksista
 3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 4. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 5. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 6. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 7. Lahden torilla kokeillaan valvottua pyöräparkkia – "Erittäin hyvä idea"
 8. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 9. Jalkapannasta ei ole säilöönoton korvikkeeksi, sanovat virkamiehet – "Jos henkilö leikkaa sen pois ja heittää järven pohjaan, siinähän se oli"
 10. Lahden Seurahuone otti ensimmäisenä suomalaishotellina käyttöön katalyysipinnoituksen – tavoitteena torjua koronavirusta ja muita mikrobeja
 11. Perhosia havaittu tänä kesänä tavallista vähemmän
 12. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 13. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia
 14. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 15. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.