Poliisi pidätti Berliinissä kymmeniä koronarajoituksia vastustaneita mielenosoittajia

Noin tuhat ihmistä otti osaa mielenosoitukseen, josta on tullut Berliinissä viikoittainen. AFP / LEHTIKUVA

STT

Saksan pääkaupungissa Berliinissä poliisi pidätti lauantaina kymmeniä mielenosoittajia, jotka vastustivat koronaviruksen vuoksi määrättyjä eristämistoimia.

Noin tuhat ihmistä otti osaa mielenosoitukseen, josta on tullut Berliinissä viikoittainen. Protesti houkutti paikalle lähinnä laitavasemmistoa, mutta mukana oli myös oikeistosiiven tukijoita ja muita ääripään ryhmiä.

Poliisi eristi aidoin Rosa Luxemburgin aukion, jolle mielenosoittajat olivat suuntaamassa. Osa protestoijista oli pukeutunut T-paitoihin, joissa syytettiin liittokansleri Angela Merkeliä elämisen kieltämisestä.

– Haluan elämäni takaisin, mielenosoittajat huusivat Deutsche Welle -kanavan mukaan. Osallistujien kantamissa kylteissä kehotettiin muun muassa suojaamaan perustuslaillisia oikeuksia.

Protesti oli luvaton, sillä Berliinissä on parhaillaan kielletty yli 20 hengen kokoontumiset.

Järjestäjät vaativat nettisivuilla loppua hätätilalle ja vähättelivät viruksen aiheuttamaa uhkaa.

Deutsche Wellen mukaan myös Stuttgartissa oli vastaava väenkokous, johon osallistui 350–500 ihmistä.

AfD-puolueen mielestä hallitus paisuttelee uhkaa

Tyytymättömyys koronaviruksen aiheuttamiin rajoitustoimiin on kasvanut Saksassa muiden maiden tapaan hiljalleen. Kuitenkin liittokansleri Merkelin suosio on säilynyt vahvana. Merkel on kerännyt ylistystä tavasta, jolla viruksen aiheuttamaa kriisiä on hoidettu.

Saksassa on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin huomattavasti vähemmän väkeä kuin viruksen runtelemissa Italiassa, Espanjassa, Ranskassa ja Britanniassa.

83 miljoonan asukkaan Saksassa on todettu yli 156 000 koronavirustartuntaa, kertoo Worldometers -sivusto. Väkilukuun suhteutettuna virukseen on kuollut miljoonaa asukasta kohti 70 ihmistä, kun taas esimerkiksi Espanjassa suhdeluku on 490 kuollutta miljoonaa ihmistä kohti.

Rajoitustoimia vastustavia mielenosoituksia on johtanut laitaoikeisto. Saksan parlamentin eli liittopäivien suurin oppositioryhmä, äärioikeistolainen AfD-puolue syyttää hallitusta viruksen aiheuttaman uhan paisuttelusta. Se on vaatinut talouden ja liike-elämän käynnistämistä uudelleen täysmittaisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 2. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 3. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 4. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 5. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 6. Suomessa on todettu 22 uutta koronatartuntaa
 7. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 8. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 9. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 10. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 11. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 12. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan
 13. Pahin punkkiaika on nyt: Jaana, 57, joutui viikoksi sairaalaan puutiaisen purtua kesäpaikalla Savossa – "Tuntui kuin päähän olisi isketty isoa rautanaulaa"
 14. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin
 15. Koulujen alku ja syksyn kausiflunssat häämöttävät jo koronan näytteenottomäärissä Päijät-Hämeessä – koko Suomen testauskapasiteetti on jo käytössä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.