Poliisi lopetti Levin mökkipalon rikostutkinnan, koska mahdolliset rikokset olisivat jo vanhentuneet – palossa kuoli kolme lasta

Palokunta jälkisammutustöissä Levitunturin kupeessa Kittilässä huhtikuussa 2019. Otto Ponto / LEHTIKUVA

STT

Poliisi on lopettanut Levin viime vuoden huhtikuisen mökkipalon tutkinnan mahdollisten rikosten vanhenemisen takia, poliisi tiedottaa. Mökkipalossa kuoli kolme lasta.

Tutkinnassa selvisi, että tulipalo aiheutui lautalattian alla olleesta sähkötoimisesta lattialämmityksestä, jonka lämmityskaapelin asennuksessa oli tehty virheitä.

Poliisi epäili, että rakennuttajan edustaja ja mökissä sähkötöitä tehnyt sähköasentaja olisivat syyllistyneet rikoksiin. Heitä epäiltiin sähköturvallisuutta koskevien säännösten rikkomisesta ja petoksesta.

Poliisi epäili petosta, sillä Kittilän kunnan rakennusvalvonnalle oli esitetty asiakirja, jonka mukaan mökkiin olisi tehty sähköturvallisuuslain velvoittama etukäteinen sähkölaitteiston käyttöönottotarkastus, vaikka sellaista ei todellisuudessa tehty.

Rikosten syyteoikeus on kuitenkin jo vanhentunut. Sähköturvallisuutta koskevien säännösten rikkominen vanhentuu kahdessa vuodessa ja petos viidessä vuodessa.

Mökki oli valmistunut vuonna 2005

Vapaa-ajan käyttöä varten rakennettu mökki valmistui vuonna 2005, jolloin lattialämmitys oli asennettu ja otettu käyttöön. Mökki siirtyi nykyisille omistajalle vuonna 2012.

Tutkinnassa selvitettiin myös, oliko mökin nykyinen omistaja syyllistynyt laiminlyönteihin jättämällä omistajuutensa aikana tekemättä sähkötöihin liittyviä korjauksia, mikä olisi voinut vaikuttaa tulipalon syttymiseen. Myös sitä tutkittiin, oliko mökin omistaja huolehtinut siitä, että huoneistossa oli riittävä määrä palovaroittimia huoneiston kokoon nähden.

Tutkinnanjohtaja Kirsi Huhtamäki kertoo tiedotteessa, että mökin nykyinen omistaja oli huolehtinut velvoitteistaan sähkölaitteiston huollon ja kunnossapidon osalta. Mökissä oli myös ollut toimivia palovaroittimia.

Poliisin mukaan nykyistä omistajaa ei siis ollut syytä epäillä rikoksista.

Kuolemantuottamuskaan ei tullut kyseeseen

Mahdollisen rikoksen tekopäivä olisi rakennuttajan edustajan ja sähköasentajan osalta ollut viimeistään mökin käyttöönottopäivä vuonna 2005, josta vanhenemista aletaan laskemaan.

–  Poliisi pohti yhdessä syyttäjän kanssa sitäkin, olisiko esimerkiksi asentaja vastuussa asennuksesta siihen päivään, kun tulipalo syttyi, Huhtamäki sanoo STT:lle.

Rakennuttajan edustajaa tai sähköasentajaa ei lopulta edes epäilty kuolemantuottamuksesta, sillä poliisi katsoi yhdessä syyttäjän kanssa, että rakennuttajan edustajan tai sähköasentajan vastuu ei ylety näin pitkän ajan päähän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 2. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 3. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 4. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 5. Suora lähetys: Lahden Reipas matkaa Kultsu FC:n vieraaksi - katso ottelu tästä kello 18.30 alkaen
 6. Sofia Belorf kirjoitti epäillyn pahoinpitelyn jälkeen Ranta-aholle, että pelkää tätä – "Liioittelee asiaa", Ranta-aho sanoi kuulustelijalle
 7. Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää
 8. Taksiliitto haluaa maskisuositusten koskevan myös takseja – Yksiselitteiset ohjeet helpottaisivat alan yrittäjiä, kuljettajia ja asiakkaita
 9. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 10. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 11. Kokoomus asetti 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 12. Keskusta nimesi kuntavaaliehdokkaita Lahdessa
 13. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 14. Oikeustiedettä opiskeleva Henna Marttila saa kuittauksia oudosta tiirikointiharrastuksestaan: ”Minulle on joskus siteerattu rikoslain murtovälineitä koskevaa pykälää”
 15. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika, korjauksen kestosta ei tietoa: "Risteilyjä saatetaan joutua perumaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.