Uudenmaan rajan aukaiseminen lisäsi liikennettä, mutta normaalitilasta ollaan kaukana

Aamun liikenne 16. huhtikuuta 2020 oli hiljaista Ykköstiellä Lohjalla paikalla, jossa poikkeustilan aikana sijaitsi poliisin tarkastuspiste. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

STT

Uudenmaan rajojen avautuminen on lisännyt liikennettä Uudenmaan poismenoväylillä, mutta normaaleista liikennemääristä ollaan vielä kaukana, kertoo Tieliikennekeskus. Raja aukaistiin keskiviikkona vajaan kolmen viikon liikkumisrajoitusten jälkeen.

Esimerkiksi Nelostiellä Mäntsälän kohdalla pohjoiseen meni perjantaina puoli viiden aikaan iltapäivällä tuhat autoa tunnissa, kun normaali automäärä on kolmetuhatta autoa, kertoo liikennekeskuspäällikkö Eero Sauramäki Tieliikennekeskuksesta STT:lle.

Sauramäen mukaan esimerkiksi Helsingin ja Heinolan ja Helsingin ja Hämeenlinnan välillä on ollut pientä nousua liikennemäärissä, mutta autojen määrä on ylipäätään niin paljon vähäisempi nyt kuin ennen koronavirusrajoituksia, että liikenteen lisääntymistä ei paljaalla silmällä välttämättä edes huomaa.

Tieliikennekeskus ei ollut vielä perjantaina koonnut saman päivän lukuja, mutta torstaina Uudenmaan ulosmenoväylillä liikenne oli Sauramäen mukaan 50 prosenttia normaalitilannetta vähäisempi. Silloin kuin Uudenmaan sulku oli päällä, ulosmenoväylien liikennemäärä on ollut 60–70 prosenttia normaalia vähäisempi.

– Pieni ero on tullut siihen, kun rajoitukset olivat voimassa. Mutta liikennemäärissä on aina muistettava se, että vaihtelua on viikonpäivienkin välillä. Sääolosuhteetkin vaikuttavat aika paljon.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) muistutti keskiviikkona, ettei edelleenkään ole oikea aika lähteä mökille, vaikka Uudenmaan raja onkin auki. Koronavirustilanne ei ole vielä riittävän hallinnassa.

Mökkiläisten suosimalla ABC:lla rajojen aukaisu näkyy vain hieman

Pääkaupunkiseudun mökkiläisten suosimalla pysähdyspaikalla, Kuortin ABC-huoltoasemalla Uudenmaan rajojen avautuminen ei ole juuri näkynyt, kertoo Osuuskauppa Suur-Savon ryhmäpäällikkö Petri Seppänen STT:lle.

– Ei ole semmoista ryntäystä tosiaankaan nähtävissä.

Autoja on ollut Seppäsen mukaan ehkä muutamia kymmeniä enemmän. Myynti taas on kasvanut rajojen aukeamisesta edeltävästä ajasta alle 10 prosenttia, mikä on niin vähäinen määrä, että se voi johtua mistä vaan, Seppänen kertoo.

Verrattuna normaaliin huhtikuuhun liikennettä on Seppäsen mukaan noin kolmannes.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 2. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 3. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 4. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 5. Suora lähetys: Lahden Reipas matkaa Kultsu FC:n vieraaksi - katso ottelu tästä kello 18.30 alkaen
 6. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 7. Sofia Belorf kirjoitti epäillyn pahoinpitelyn jälkeen Ranta-aholle, että pelkää tätä – "Liioittelee asiaa", Ranta-aho sanoi kuulustelijalle
 8. Taksiliitto haluaa maskisuositusten koskevan myös takseja – Yksiselitteiset ohjeet helpottaisivat alan yrittäjiä, kuljettajia ja asiakkaita
 9. Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää
 10. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 11. Kokoomus asetti 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 12. Keskusta nimesi kuntavaaliehdokkaita Lahdessa
 13. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 14. Oikeustiedettä opiskeleva Henna Marttila saa kuittauksia oudosta tiirikointiharrastuksestaan: ”Minulle on joskus siteerattu rikoslain murtovälineitä koskevaa pykälää”
 15. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika, korjauksen kestosta ei tietoa: "Risteilyjä saatetaan joutua perumaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.