Ulkoministeri Haavisto: Suomi lisää rahoitusta WHO:lle, USA:n päätös iso takaisku

Haaviston mukaan WHO:n toiminta etenkin koronakriisin kansainvälisessä koordinoinnissa on tärkeää. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

STT

Yhdysvaltain päätös keskeyttää Maailman terveysjärjestö WHO:n rahoitus on järjestön toiminnalle iso takaisku, sanoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) STT:lle.

Haaviston mukaan WHO:n työtä tarvitaan etenkin näinä aikoina koronaviruksen voittamiseksi.

Haaviston mukaan Suomi jatkaa tukea WHO:lle ja tulee lisäämään tukea järjestölle tänä vuonna. Tarkemmista summista tiedotetaan myöhemmin.

Haaviston mukaan Suomen tuki WHO:lle on vahva.

– Tuen nousussa puhutaan ainakin parista miljoonasta eurosta, hän sanoo.

WHO:n kritiikki on jäsenmaiden kritiikkiä

Haaviston mukaan WHO:n toiminta etenkin koronakriisin kansainvälisessä koordinoinnissa on tärkeää.

– Järjestö on antanut yhteisiä ohjeita ja ollut aktiivinen siinä, että kehitettäisiin rokotetoimia. Jos järjestöön kohdistuu kritiikkiä, niin se on välillisesti kritiikkiä myös eri jäsenmaita kohtaan, jotka eivät ole antaneet ajoissa tietoa, hän sanoo.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin yksi perustelu WHO:n tuen keskeytykselle oli, että järjestö olisi peitellyt koronaviruksen leviämisen vakavuutta ennen kun se levisi Kiinasta ympäri maailmaa. Aiemmin Trump on syytellyt järjestöä myös Kiinan mielistelystä.

Haavisto huomauttaa, että WHO:n työ on tärkeää myös koronakriisin jälkihoidossa ja siinä, miten koronakriisin niin sanotuissa exit-toimissa eli rajoitustoimien purkamisessa päästään eteenpäin.

– Jos Eurooppa saa pandemian hallintansa, niin sitten muut mantereet, joissa tauti ei ole vielä tullut täyteen mittaansa, kuten Afrikka ja Latinalainen Amerikka, ovat aivan avainasemassa, ja siinäkin WHO:n työtä tarvitaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronan aiheuttamat hoitojonot ovat pisimmät Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä – "Jonojen purkamisessa menee käsitykseni mukaan aikaa ensi kevääseen"
 2. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 3. Myyjä remontoi talonsa "uuteen kukoistukseen" ilman lupia ja purki muun muassa kantavan väliseinän – ostaja haastoi myöhemmin käräjille
 4. Lahtelainen hienopuuseppä innostaa ihmisiä nikkaroimaan – "Itse tehtyjen tavaroiden esittelystä innostuu paljon enemmän kuin rahalla ostetuista"
 5. Lahden eteläinen kehätie etenee: Luhdantaustankatu avataan ajoneuvoliikenteelle torstaina
 6. Ensimmäinen Salpausselkä geoparkin infopiste avattiin Vääksyyn – muihin alueen kuntiin infopisteitä tulee viimeistään ensi kesänä
 7. Lukijalta: Yhteisyrityksen myötä hoitoon pääsy paranee
 8. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 9. Useita pyörävarkaita jäi kiinni Lahdessa – yksi yritti pyöräillä karkuun
 10. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 11. Hovioikeus hylkäsi Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin syytteen Ylen toimittajan vainoamisesta – yllytys törkeään kunnianloukkaukseen pysyi
 12. Iäkäs pyöräilijä kaatui jouduttuaan väistämään autoa Heinolassa – poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja
 13. Kutsumaton vieras räpiköi savupiipussa Hollolassa – nokkaisi vielä pelastajaa mennessään
 14. Taksimatkustajalta puuttuivat Lahdessa rahat, mutta monenlaista epäilyttävää oli mukana
 15. Poliisi pysäytti katsastamattoman auton Asikkalassa, kuskin kunnossa sanomista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.