Miljoonien eurojen hengityssuojainkauppaan riitti kaksi allekirjoitusta

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) epäonnistuneeseen hengityssuojainhankintaan tarvittiin vain kahden ihmisen hyväksyntä. / Huoltovarmuuskeskus handout / Huoltovarmuuskeskus / LEHTIKUVA

STT

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) epäonnistuneeseen hengityssuojainhankintaan tarvittiin vain kahden ihmisen hyväksyntä. HVK:n hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundström vahvistaa hankintamenettelyn STT:lle.

Hallitus joutuu puimaan pääsiäisen yli vyyhtiä, jossa HVK tilasi miljoonilla euroilla hengityssuojaimia, jotka eivät täyttäneet vaatimuksia. Hankinta tehtiin kahdelta eri taholta, mutta on yhä epäselvää, tapahtuiko tämä tarkoituksella vai vahingossa.

Toista tahoa edustaa kauneusyrittäjä Tiina Jylhä, jolla on talousrikoshistoriaa, ja toista alamaailmaan yhdistetty pikavippiyrittäjä Onni Sarmaste. Sarmasteelta tilatut suojaimet saapuivat Suomeen alkuviikosta, mutta osoittautuivat sairaalakäyttöön sopimattomiksi. Jylhän lupaamat suojaimet eivät ilmeisesti ole toistaiseksi saapuneet.

HVK:n jo väistynyt toimitusjohtaja Tomi Lounema kertoi torstaina, että keskus teki erilliset sopimukset Sarmasteen ja Jylhän kanssa ja molemmat kaupat olivat viiden miljoonan euron luokkaa.

Louneman mukaan rahat Sarmasteelle on maksettu kokonaan. Jylhän kanssa tehty sopimus on puolestaan maksettu puoliksi, ja se on jäädytetty.

Sarmasteen ja Jylhän näkemykset kaupoista ovat eronneet toisistaan.

Ministeriö nimitti HVK:n kaupantekijäksi

Lundström ei kerro, ketkä päättivät hengityssuojainten tilaamisesta Jylhältä ja Sarmasteelta. Samantyyppisistäkään hankinnoista eivät hänen mukaansa aina vastaa samat ihmiset, vaan eri toimihenkilöt toimivat soveltuvilla valtuuksilla.

– Alempi toimihenkilö esittää hankintaa, jonka ylempi toimihenkilö hyväksyy. Esitteleviä henkilöitä on useampia, Lundström kertoo.

Hän huomauttaa, että normaalisti tavarantoimittajien taustat tarkistetaan. Samaa sanoi Lounema, joka kuitenkin myönsi, ettei tarkistamista tehty suojainkaupan yhteydessä riittävän huolellisesti.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoo, ettei ministeriöllä ollut suoraa roolia Jylhän ja Sarmasteen tai muidenkaan suojavarustekauppojen kanssa. Ministeriö kuitenkin valtuutti HVK:n tekemään hankinnat.

– STM on antanut toimeksiannot HVK:lle hankkia tavaraa eikä muuta roolia meillä ole asiassa ollut, Varhila sanoo STT:lle tekstiviestitse.

Varhila kertoo allekirjoittaneensa toimeksiannot.

"Keskitetty hankinta ei HVK:n normaalitoimintaa"

Lounema erosi suojainsotkun ilmettyä. Hänen tilalleen väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi nimettiin Janne Känkänen, joka oli siirretty keskukseen työ- ja elinkeinoministeriöstä (TEM) tiistaina.

Känkänen kertoo, että hänet tuotiin HVK:een kartoittamaan kansallista tarvetta suojavarusteille ja etsimään tarjoajia.

– En kuuna päivänä silloin olisi ajatellut, että eilen olisin löytänyt itseni Huoltovarmuuskeskuksen väliaikaisen toimitusjohtajan tehtävistä, Känkänen sanoi STT:lle lauantaina.

Hän kertoo, että oli vasta luomassa kokonaiskuvaa suojaintilanteesta, kun julkisuudessa nostettiin esiin tietoja suojavarustekauppoihin liittyvistä erikoisista yksityiskohdista. Känkänen ei kommentoi Jylhän ja Sarmasteen kautta solmittuja kauppoja, sillä niistä on käynnissä selvitys. Se luovutetaan TEMille tiistaina.

Yleisellä tasolla Känkänen sanoo, että myös HVK oli uuden tilanteen edessä suojainkysynnän räjähtäessä.

– Keskitetty hankintatoiminta ei kuulu HVK:n normaaleihin toimintoihin. Tämä on annettu poikkeusoloissa HVK:n hoidettavaksi, jolla on mahdollisuus valtion toimijana tehdä keskitettyä hankintatoimintaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Olympiamelojan perheessä kajakki kulkee vauhdikkaasti jo kolmannessa polvessa – "Kun isä ja poika ovat samassa ryhmässä, välillä loimuaa"
 2. Neljä autoa mukana liikenneonnettomuudessa Hollolassa - kolme henkilöä kuljetettiin sairaalaan
 3. Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti ajettuaan ulos moottoritieltä Orimattilassa
 4. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 5. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 6. Kolme ruorijuoppoa jäi kiinni Ruotsalaisella
 7. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 8. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 9. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 10. Tuukka Raskilta jättiyllätys – lähtee takaisin perheensä luo kesken NHL-pudotuspelien
 11. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"
 12. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 13. "Yksi elämäni parhaista kesistä" – koronapandemia toi ohjaaja Renny Harlinin 35 vuoden tauon jälkeen koko kesäksi Suomeen
 14. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 15. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.