Miljoonien eurojen hengityssuojainkauppaan riitti kaksi allekirjoitusta

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) epäonnistuneeseen hengityssuojainhankintaan tarvittiin vain kahden ihmisen hyväksyntä. / Huoltovarmuuskeskus handout / Huoltovarmuuskeskus / LEHTIKUVA

STT

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) epäonnistuneeseen hengityssuojainhankintaan tarvittiin vain kahden ihmisen hyväksyntä. HVK:n hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundström vahvistaa hankintamenettelyn STT:lle.

Hallitus joutuu puimaan pääsiäisen yli vyyhtiä, jossa HVK tilasi miljoonilla euroilla hengityssuojaimia, jotka eivät täyttäneet vaatimuksia. Hankinta tehtiin kahdelta eri taholta, mutta on yhä epäselvää, tapahtuiko tämä tarkoituksella vai vahingossa.

Toista tahoa edustaa kauneusyrittäjä Tiina Jylhä, jolla on talousrikoshistoriaa, ja toista alamaailmaan yhdistetty pikavippiyrittäjä Onni Sarmaste. Sarmasteelta tilatut suojaimet saapuivat Suomeen alkuviikosta, mutta osoittautuivat sairaalakäyttöön sopimattomiksi. Jylhän lupaamat suojaimet eivät ilmeisesti ole toistaiseksi saapuneet.

HVK:n jo väistynyt toimitusjohtaja Tomi Lounema kertoi torstaina, että keskus teki erilliset sopimukset Sarmasteen ja Jylhän kanssa ja molemmat kaupat olivat viiden miljoonan euron luokkaa.

Louneman mukaan rahat Sarmasteelle on maksettu kokonaan. Jylhän kanssa tehty sopimus on puolestaan maksettu puoliksi, ja se on jäädytetty.

Sarmasteen ja Jylhän näkemykset kaupoista ovat eronneet toisistaan.

Ministeriö nimitti HVK:n kaupantekijäksi

Lundström ei kerro, ketkä päättivät hengityssuojainten tilaamisesta Jylhältä ja Sarmasteelta. Samantyyppisistäkään hankinnoista eivät hänen mukaansa aina vastaa samat ihmiset, vaan eri toimihenkilöt toimivat soveltuvilla valtuuksilla.

– Alempi toimihenkilö esittää hankintaa, jonka ylempi toimihenkilö hyväksyy. Esitteleviä henkilöitä on useampia, Lundström kertoo.

Hän huomauttaa, että normaalisti tavarantoimittajien taustat tarkistetaan. Samaa sanoi Lounema, joka kuitenkin myönsi, ettei tarkistamista tehty suojainkaupan yhteydessä riittävän huolellisesti.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoo, ettei ministeriöllä ollut suoraa roolia Jylhän ja Sarmasteen tai muidenkaan suojavarustekauppojen kanssa. Ministeriö kuitenkin valtuutti HVK:n tekemään hankinnat.

– STM on antanut toimeksiannot HVK:lle hankkia tavaraa eikä muuta roolia meillä ole asiassa ollut, Varhila sanoo STT:lle tekstiviestitse.

Varhila kertoo allekirjoittaneensa toimeksiannot.

"Keskitetty hankinta ei HVK:n normaalitoimintaa"

Lounema erosi suojainsotkun ilmettyä. Hänen tilalleen väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi nimettiin Janne Känkänen, joka oli siirretty keskukseen työ- ja elinkeinoministeriöstä (TEM) tiistaina.

Känkänen kertoo, että hänet tuotiin HVK:een kartoittamaan kansallista tarvetta suojavarusteille ja etsimään tarjoajia.

– En kuuna päivänä silloin olisi ajatellut, että eilen olisin löytänyt itseni Huoltovarmuuskeskuksen väliaikaisen toimitusjohtajan tehtävistä, Känkänen sanoi STT:lle lauantaina.

Hän kertoo, että oli vasta luomassa kokonaiskuvaa suojaintilanteesta, kun julkisuudessa nostettiin esiin tietoja suojavarustekauppoihin liittyvistä erikoisista yksityiskohdista. Känkänen ei kommentoi Jylhän ja Sarmasteen kautta solmittuja kauppoja, sillä niistä on käynnissä selvitys. Se luovutetaan TEMille tiistaina.

Yleisellä tasolla Känkänen sanoo, että myös HVK oli uuden tilanteen edessä suojainkysynnän räjähtäessä.

– Keskitetty hankintatoiminta ei kuulu HVK:n normaaleihin toimintoihin. Tämä on annettu poikkeusoloissa HVK:n hoidettavaksi, jolla on mahdollisuus valtion toimijana tehdä keskitettyä hankintatoimintaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolan Kiikunlähteen parkkipaikka poistetaan – paikalliset kyllästyivät jatkuvaan liikenteeseen ja roskiin, luonnosta kerätään jopa ulostepapereita
 2. Lahden Rautatienkadulla kokeillaan kaksisuuntaista pyöräilyä – nämä asiat kannattaa huomioida ensi viikosta alkaen
 3. Poliisi kehotti lopettamaan Helsingin Black Lives Matter -mielenosoituksen liiallisen väkimäärän takia
 4. Koronakevään ketutuksesta syntyi sarja kirkkovenekoruja, jotka pelastivat hollolalaisen kultasepän konkurssilta
 5. 3.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Epidemiatilanne edelleen rauhallinen, uusia tartuntoja ei ole todettu
 6. Virtaava vesi ja sulava jää - palkitun viinilasin suunnitellut lasitaiteilija inspiroituu luonnon helmassa
 7. Perussuomalaisten Turtiainen tviittasi huumorikuvan poliisin tappamasta miehestä – ryhmänjohtaja Tavion mukaan käytös ei ole hyväksyttävää
 8. Lahdelle jää joukkoliikennetuista vain murusia
 9. Korkea katto ja uusi sisäänkäynti, Lahden kaupungintalon sisäpiha halutaan avoimeksi kohtaamispaikaksi
 10. Hämeen kauppakamarin kyselyn mukaan koronakriisi iski yritysten liikevaihtoon: "Konkurssiriski on noussut"
 11. Huvivenekin tarvitsee nyt päällikön, määrittää uusi vesiliikennelaki – "Soutuveneessäkin pitää jonkun ottaa vastuu"
 12. Suomen MM-rallia ei ajeta tänä vuonna – "Terveys ja hyvinvointi ovat aina etusijalla"
 13. Nelostien pullonkaula katoaa: Hartolan-Oravakivensalmen osuus sai rahoituksen hallituksen lisätalousarvioesityksessä
 14. Vääksynjoen muinainen silta saa muistomerkin
 15. Kiistelty laki hidasautoista voi vielä kaatua – "Useita muutoksia tarvitaan, jos ratkaisu yleensä löydetään"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.