Hiljainen viikko huipentuu tavallista hiljaisempana, kun korona ajaa pitkänperjantain messut verkkoon

Koronavirustilanteen vuoksi pääsiäismessuihin kokoontuminen ei ole mahdollista. Kuvassa on Espoon tuomiokirkko. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Tänään vietetään pitkäperjantaita. Pitkäperjantai on yksi merkittävimmistä evankelisluterilaisen kirkon kirkkopyhistä, mutta koronatilanteen vuoksi pääsiäismessuihin kokoontuminen ei ole mahdollista.

Kirkon mukaan Yle on lisännyt hartausohjelmien määrää koronaepidemian aikana. Hartausohjelmia on lisätty katsojatoiveiden perusteella. Pitkäperjantaina esitetään Ylellä muun muassa Nojatuolikirkko, joka on tallennettu Helsingissä Oulunkylän vanhassa kirkossa. Perjantain nojatuolikirkossa esiintyvät pastori Kimmo Saares ja piispa emerita Irja Askola.

Monissa seurakunnissa osallistutaan hartaustilaisuuksiin ja jumalanpalveluksiin myös suoratoistona tai verkkopalveluiden avulla.

Korona on pakottanut myös katolisen kirkon ja Vatikaanin tukeutumaan suoratoistoon. Paavi Franciscus johtaa tänä vuonna pääsiäisajan juhlallisuudet ilman yleisöä. Tänään vuorossa ovat Suomen aikaa iltaseitsemältä järjestettävä pitkänperjantain iltamessu sekä iltakymmeneltä alkava Via Crucis eli Ristin tie -rukoustapahtuma.

Poikkeusaika näkyy myös kaupoissa

Koronavirustilanne vaikuttaa myös useisiin pääsiäisajan palveluihin. Suurin osa ruokakaupoista on normaalisti auki pääsiäisenä. S-ryhmän kaupoissa sekä useissa K-kaupoissa on myös pääsiäisenä aamuisin riskiryhmien asiointiin rauhoitettuja aukioloaikoja. Alkot ovat sen sijaan tänään kiinni.

Pankkikonttorit ovat seuraavan kerran auki tiistaina. S-Pankin , OP :n sekä Danske Bankin puhelinpalvelu on suljettuna pääsiäisperjantaista maanantaihin saakka. Nordean puhelinpalvelu palvelee pääsiäisen aikaan kello 9–17. Kaikkien pankkien sulkupalvelunumerot ovat avoinna ympäri vuorokauden.

VR :n junat ovat yleensä täyttyneet pääsiäisen tienoilla lomailijoista. Nyt tilanne on toinen. Koronavirusepidemian aikana matkamäärät ovat VR:n kaukoliikenteessä pudonneet 90 prosenttia kaikilla reiteillä.

Pääsiäisen VR liikennöi kuitenkin liki normaalisti. Pitkäperjantaina on pääosin sunnuntailiikenne ja toisena pääsiäispäivänä sunnuntailiikenne.

Myös maanteillä pääsiäinen on perinteisesti saanut matkalaiset liikkeelle. Tänä vuonna poliisi kehottaa kuitenkin ihmisiä pysymään kotona. Uudellamaalla poliisi tehostaa rajojen valvontaa pääsiäisenä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Kuvataiteilija Matti Koskela piti omia yksityisnäyttelyitä ja opetti jopa laskettelua – hänet muistetaan Lahdessa muun muassa näistä julkisista teoksista
 3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 4. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 5. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 6. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 7. Lahden torilla kokeillaan valvottua pyöräparkkia – "Erittäin hyvä idea"
 8. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 9. Jalkapannasta ei ole säilöönoton korvikkeeksi, sanovat virkamiehet – "Jos henkilö leikkaa sen pois ja heittää järven pohjaan, siinähän se oli"
 10. Lahden Seurahuone otti ensimmäisenä suomalaishotellina käyttöön katalyysipinnoituksen – tavoitteena torjua koronavirusta ja muita mikrobeja
 11. Perhosia havaittu tänä kesänä tavallista vähemmän
 12. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 13. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia
 14. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 15. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.