Yhdeksää ihmistä epäillään toimintakiellossa olevan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan jatkamisesta

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen marssin yhteydessä syntyi käsikähmää Helsingissä itsenäisyyspäivänä 2016. Kuvassa poliisi ottaa kiinni kahakkaan osallistuneen suomalaismiehen. MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA

STT

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoo saaneensa valmiiksi tutkinnan, joka koskee väliaikaiseen toimintakieltoon asetetun uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) toiminnan jatkamista.

Laittoman yhdistystoiminnan harjoittamisesta epäillään yhdeksää ihmistä.

Kyse on siitä, että korkein oikeus on asettanut PVL:n väliaikaiseen toimintakieltoon lain ja hyvien tapojen vastaisena. Toimintaa on kuitenkin poliisin mukaan lain vastaisesti jatkettu Kohti vapautta! -liikkeen nimissä.

Kyseisten yhdeksän ihmisen epäillään osallistuneen aktiivisesti viime vuoden maaliskuun ja tämän vuoden tammikuun välillä Kohti vapautta! -liikkeen toimintaan ja julkisiin tilaisuuksiin. Tilaisuuksia on KRP:n mukaan järjestetty eri puolilla Suomea.

Yhdeksän ihmisen epäillään edustaneen PVL:ää Kohti vapautta! -liikkeen nimen alla muun muassa jatkamalla PVL:n luomaa itsenäisyyspäivän Kohti vapautta! -nimistä mielenosoitusmarssia.

Poliisi kielsi itsenäisyyspäivän Kohti vapautta -liikkeen mielenosoituksen, jonka jälkeen sen jäsenet näyttivät siirtyneen marssimaan Soldiers of Odinin riveissä. Marssilla nähtiin samoja banderolleja ja kuultiin samantyyppisiä iskulauseita kuin PVL:n aikaisemmilla marsseilla.

Hovioikeus perusteli lakkauttamista liikkeen väkivaltaisuudella

Epäillyt ovat KRP:n mukaan myös hankkineet PVL:n toimintaan uusia jäseniä Kohti vapautta! -liikkeen nimen alla.

Turun hovioikeus on päättänyt, että PVL ja sen taustayhdistys Pohjoinen perinne on lakkautettava. Hovioikeuden mukaan yleinen etu vaatii PVL:n lakkauttamista muun muassa liikkeen väkivaltaisuuden takia.

PVL on kuitenkin valittanut lakkautuspäätöksestä korkeimpaan oikeuteen (KKO). Asia on yhä KKO:n käsittelyssä. KKO on kuitenkin määrännyt PVL:n väliaikaiseen toimintakieltoon siihen asti, että valitus on käsitelty.

Laittoman yhdistystoiminnan harjoittamisesta epäiltyjen juttu on puolestaan siirtynyt syyteharkintaan, ja syyttäjä päättää myöhemmin, nousevatko asiassa syytteet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sataman yrittäjät arvioivat tulevaa kesää vaihtelevan varovaisesti – "Ihmiset ovat olleet monta kuukautta kotona ja varmasti panta puristaa"
 2. Hammaslääkäri Ömer Acar, 31, sai jo lapsuudessa taloustiedon oppitunnin – "Isä otti setelit käteensä ja näytti konkreettisesti, mitä niille tapahtuu"
 3. Ohisalo tukisi myös Lahden joukkoliikennettä
 4. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 5. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junaliikenne poikki Lahdesta Riihimäelle
 6. Ravintolat avaavat ovensa tänään - lue yön uutiskooste
 7. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 8. Pääkirjoitus: Korona ja vasemmistoliitto haastavat hävittäjähankkeen
 9. Hanna Myyrän Esalainen: Virtuaalitoteutukset eivät korvaa elävää elämää
 10. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 11. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 12. FC Lahti palaa treeniviheriölle koko joukkueen voimin – harjoitusottelut käyntiin jo lauantaina Espoossa
 13. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 14. Historia: Opetustaulujen kuvat auttoivat oppimaan, kun oppikirjat sisälsivät vain tekstiä – Itä-Hämeen museo esittelee Hartolan ja Sysmän koulujen opetuskuvia
 15. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.