Ylen gallup: Koronakriisi paisutti SDP:n suosiota – pääministeripuolue nousi lähes perussuomalaisten rinnalle

Suomen johtaminen koronakriisin aikana on tehnyt hyvää SDP:n kannatukselle. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

STT

SDP:n kannatus on noussut lähes tasoihin perussuomalaisten kanssa, kertoo Ylen tuore gallup. Pääministeripuolueen kannatus on nyt 19,6 prosenttia, vain 0,4 prosenttiyksikköä vähemmän kuin perussuomalaisilla.

Pääministeri Sanna Marinin toiminta koronaviruskriisin aikana on selvästi kasvattanut SDP:n suosiota. Puolueen kannatus on pompannut koronakriisin aikana peräti kolme prosenttiyksikköä. Samaan aikaan perussuomalaisilta on sulanut 2,4 prosenttiyksikköä.

Gallupin tausta-aineistojen perusteella demarit ovat saaneet uusia kannattajia paljolti toisista hallituspuolueista, kun taas perussuomalaisten kannattajia on siirtynyt katsomoon.

Vihreät niukasti keskustan taakse

Perussuomalaiset nousi gallupien kärkeen heti viime huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen ja repäisi sen jälkeen tuntuvan etumatkan muihin puolueisiin. Joulu–tammikuussa perussuomalaisten kannatus oli korkeimmillaan 24,3 prosenttia. Nyt koronakriisi näyttää ainakin toistaiseksi hyydyttäneen oppositiopuolueen lennon.

Kokoomus on kolmanneksi suosituin 17,6 prosentin kannatuksella, siihen koronakriisi ei ole suuresti vaikuttanut. Keskustan kannatus on ennallaan 12,4 prosentissa, mutta se nousi neljänneksi kun vihreät putosi 12 prosenttiin.

Vasemmistoliittoa kannatti 7,9, RKP:tä 4,1, kristillisdemokraatteja 3,9 ja Nyt-liikettä 1,3 prosenttia vastaajista.

Kyselyn toteutti Taloustutkimus , joka haastatteli yli 3 900 suomalaista 4. maaliskuuta–7. huhtikuuta. Virhemarginaali on 1,4 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Koska haastattelujen tekeminen aloitettiin jo maaliskuun alussa, on osa niistä tehty ennen koronapandemian aiheuttamaa poikkeustilaa, millä on oma vaikutuksensa tuloksiin. Viikkokohtaiset tulokset näyttävät Taloustutkimuksen mukaan, että SDP oli maaliskuun lopussa jo perussuomalaisia suositumpi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vesivehmaan lentokentän käyttöönotosta tuli kuluneeksi 80 vuotta – pyöreitä aiotaan juhlia yleisötapahtumalla elokuussa tai ensi kesänä
 2. Lahtelainen Assi Jokivirta jätti kampaajan työnsä ja lähti tavoittelemaan unelmiaan: nyt hän auttaa ihmisiä rentoutumaan
 3. Lahti saa valtiolta lähes 30 miljoonan euron tukipotin, mutta saajan aplodit ovat vaimeat – "Tämä on laastari, ei lääke"
 4. Suomi siirtyi mäkihypyssä vihdoin nykyaikaan – ensimmäinen naisten maajoukkue koottiin
 5. Korona voi nakertaa nuorten palkkoja jopa vuosien ajan – tuleeko kolmikymppisistä 2020-luvun häviäjiä?
 6. "Lippujuhlan aterialle sopisi Mannerheim-teema" – Keittiömestari Jaakko Sauvola, 40, ehdottaa juhlapöydän herkuiksi tartaria, kuhaa ja punssikakkua
 7. Kolme valtuutettua ratkaisi Sysmän uuden koulun sijainnin – eri mieltä oleminen ei ole aina helppoa
 8. Kysely: Ammatillisen koulutuksen järjestäjät tyytyväisiä hallituksen koronatoimiin – "Rajoitukset on toteutettu hyvin ja määrätietoisesti"
 9. Pääkirjoitus: Lahden kasvutavoitteista realistisia
 10. Chiméne Bavardin Esalainen: Vuosien pohdiskelu päättyi koronakeväänä – topakka Tyyne teki meistä jälleen koirallisen perheen
 11. Puolustusvoimain lippujuhlan­ päivän ylennykset ja ansiomerkit – katso tästä ESS:n levikkialueen ylennetyt
 12. Lahden Aleksin ylikulkusillalle tuli kaksi uutta vaihtoehtoa: tunneli tai jaettu katutila
 13. Hollolan Kiikunlähteen parkkipaikka poistetaan – paikalliset kyllästyivät jatkuvaan liikenteeseen ja roskiin, luonnosta kerätään jopa ulostepapereita
 14. Koronakevään ketutuksesta syntyi sarja kirkkovenekoruja, jotka pelastivat hollolalaisen kultasepän konkurssilta
 15. Lahden Rautatienkadulla kokeillaan kaksisuuntaista pyöräilyä – nämä asiat kannattaa huomioida ensi viikosta alkaen

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.