Wall Street avautui selvään nousuun – Euroopassa vankka nousupäivä pörsseissä

Helsingin pörssissä selkeä laskija oli yrityssaneerauksesta ilmoittanut Stockmann. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

STT–AFP

Pörssit ympäri maailman ovat olleet maanantaina nousussa. Helsingissä ja muualla Euroopassa nähtiin toiveikas nousupäivä, kun koronakuolemien määrä näytti kääntyvän laskuun pahiten kärsineissä Italiassa, Espanjassa, Saksassa ja Ranskassa

Nousuputki jatkui myös Wall Streetin avautuessa New Yorkissa. Yhdysvalloissa kurssit olivat kaupankäynnin alettua liki neljä prosenttia plussalla.

– Varhaiset merkit, että tauti on ehkä saavuttanut lakipisteensä New Yorkissa, herättävät toiveikkuutta Yhdysvalloissa, sanoivat investointipankki Charles Schwabin analyytikot katsauksessaan.

Nousutahtia johti Euroopan suurista pörsseistä Frankfurt, jossa DAX-indeksi nousi viitisen prosenttia. Pariisissa CAC40 -indeksi nousi neljän prosentin tahtia. Lontoossa FTSE 100-indeksi piristyi 2,5 prosentin verran.

Helsingin pörssi oli viikon ensimmäiseen pörssipäivän iltapäivällä noin 2,6 prosentin nousussa. Selkeä laskija oli yrityssaneerauksesta ilmoittanut Stockmann , jonka vaihdetumpi B-osake oli yli 30 prosentin laskussa. Äänivaltaisemman A-sarjan kurssi oli yli 18 prosenttia miinuksella.

Laajemmin pörssirintamalla nousua nähtiin aiemmin myös Aasiassa. Tokion Nikkei-indeksi kiri yli neljän prosentin päätöskohennukseen. Myös Hongkongissa on ollut päivän aikana selkeää nousuvirettä.

Neuvottelut öljysovusta siirtyivät

Pörssien optimismista huolimatta kuohunta öljymarkkinoilla jatkuu. Öljyn hinta lähti jälleen reippaaseen laskuun maanantaina, kun öljyntuottajamaiden Opec-ryhmän neuvottelut Venäjän ja muiden ei-jäsenten kanssa lykkääntyivät maanantailta torstaille.

Yhdysvaltain markkinahinta (West Texas Intermediate) oli iltapäivällä 4,4 prosentin laskussa ja kansainvälinen markkinahinta (Brent) 2,7 vajosi prosenttia.

Öljyn hinta on pudonnut pohjamutiin viime viikkoina, kun tuotantoa on lisätty suurten öljyntuottajamaiden Venäjän ja Saudi-Arabian hintasodan takia samaan aikaan, kun koronavirus on romahduttanut kysynnän.

Viime viikon alussa öljyn hinta kävi alimmillaan sitten vuoden 2002. Viikon lopulla hinta lähti nousuun, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti uskovansa, että Venäjä ja Saudi-Arabia leikkaavat öljyntuotantoaan. Maat kuitenkin antoivat ymmärtää, että suostuvat leikkaamaan tuotantoaan vain, jos myös Yhdysvaltojen öljy-yhtiöt leikkaavat omaansa.

Asiantuntijat ovat suhtautuneet skeptisesti nopean sovun löytymiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 2. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 3. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. "Viimeinen laadunvarmistus" jää yhä useammin tekemättä – Ruumiinavausten määrä on romahtanut ja asiantuntijat ovat osin eri linjoilla muutoksen syistä
 6. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 7. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 8. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 9. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 10. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 11. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 12. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 13. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 14. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 15. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.