Luonnonsuojelija Pentti Linkola on kuollut – Pekka Haavisto: Suuri luonnonsuojelija on poissa

Pentti Linkola mittasi puun halkaisijaa marraskuussa 2012 Valkeakoskella. Markku Ulander / LEHTIKUVA
STT

STT

Luonnonsuojelija ja ympäristöfilosofi Pentti Linkola on kuollut 87-vuotiaana, kertoo hänen perustamansa Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Anneli Jussila STT:lle. Jussila tunsi Linkolan 1980-luvun lopulta asti, ja hän sai tiedon tämän kuolemasta sunnuntaiaamuna.

– Pentti oli todella ainutlaatuinen ja suuri luonnonsuojelija. Ja tosiaan pitkältä ajalta. Hän näki jo 50–60-luvuilla, mitä on tulossa: lajien katoaminen ja ilmastonmuutos, joihin ihminen on vaikuttanut... Nyt on monella tavalla nähty, että hän oli oikeassa, Jussila sanoo.

Linkola tuli tunnetuksi jyrkistä näkemyksistään kulutusyhteiskunnasta ja ihmisen ja luonnon suhteesta. Hän eli viime vuosikymmenet yksinkertaista ja korutonta elämää kalastajana, lintujen tutkijana ja kirjoittajana Sääksmäellä Pirkanmaalla.

– Maineensa vastaisesti hän oli myös hyvin lämmin ja sydämellinen ihminen, joka on auttanut monia. Pentillä on ollut sellainen suuri, laaja sydän. Miten sanoisin, tällainen kyky ymmärtää hyvin monenlaisia asioita kulttuurista lähtien, Jussila kertoo.

Linkolan kuolemasta kertoi ensimmäisenä Yle .

Etsi hengenheimolaisia vihreistä

Linkola oli mukana luonnostelemassa vihreän liikkeen aatemaailmaa 1980-luvulla, ja hän julkaisi luonnoksen liikkeen tavoiteohjelmaksi vuosikymmenen lopulla. Hänen ajatuksensa muun muassa ankarasta syntyvyyden säännöstelystä, kaiken tavaranvalmistuksen saattamisesta luvanvaraiseksi, väestönsiirroista maaseudulle ja suuryritysten purkamisesta olivat kuitenkin liian radikaaleja vihreille, kirjoittaa Suomen Kuvalehti .

Linkolan vaikutuksen tunnistaa kuitenkin esimerkiksi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

– Uutinen Pentti Linkolan poislähdöstä pysäytti. Omaan ajatteluuni vaikutti kouluaikana vahvasti Linkolan pamfletti ”Unelmat paremmasta maailmasta”. Linkola oli synnyttämässä vihreää liikettä, ja eli kuten opetti. Suuri luonnonsuojelija on poissa, Haavisto kertoi Twitterissä .

Linkolalle tulossa muistometsä

Linkola syntyi Helsingissä 7. joulukuuta 1932. Lukion jälkeen hän opiskeli hetken aikaa biologiaa mutta jätti opinnot kesken ja ryhtyi vapaaksi luonnontutkijaksi. Ammattikalastajaksi hän ryhtyi vuonna 1959.

Hänen ornitologien keskuudessa nauttimastaan arvostuksesta kertovat muun muassa Suomen lintutieteellisten yhdistysten liiton kultainen ansiomerkki ja Suomen lintutieteellisen yhdistyksen kunniajäsenyys.

Kirjoittajana ja puhujana toimimisen lisäksi Linkola edisti luonnon asiaa perustamalla vuonna 1995 Luonnonperintösäätiön , joka ostaa lahjoitusvaroin luonnonalueita Suomessa ja rauhoittaa ne pysyvästi. Säätiön alkutaival oli Anneli Jussilan mukaan vaatimaton, mutta menestystä alkoi hiljalleen tulla, sillä Linkolan vakuuttavuus ja uskottavuus olivat suuria.

– On nähty, että hän on ollut oikeassa, ja kaikki tiedot ovat vahvistaneet tätä, että luontoa on suojeltava. Voisi sanoa, että tämä oli se Pentin myönteinen panos ja anti, jos ajattelee näitä joitakin hänen jyrkkiä lausuntojaan. Tämän säätiön perustamalla hän toi sellaisen myönteisen ratkaisun, Jussila sanoo.

Säätiö on Jussilan mukaan käynnistämässä keräyksen Linkolalle omistettua muistometsää varten.

Ei erityisasemaa ihmislajille

Linkola katsoi, että Suomen ja maailman luonnon tila oli jatkuvasti huonontunut ja matkalla kohti kattavaa ekokatastrofia. Hänen mukaansa olennaista oli pyrkiä monimuotoisen elämän jatkumiseen maapallolla, eikä tätä tavoiteltaessa ihmisellä ollut erityisasemaa muihin lajeihin nähden.

Vain viikkoa ennen kuolemaansa Linkola antoi Kulttuuritoimitus-sivustolle haastattelun, jossa hän kommentoi maailmalla riehuvaa koronaviruspandemiaa.

– Koronavirus voi hieman jarruttaa maapallon tuhoa, mutta kun se on saatu lannistettua, jatkuu sama elämäntapa. Niin kauan kuin taloudellinen edistys ja kehitys ovat ihmisen keskeisiä tavoitteita, on maapallon pelastaminen menetetty, Linkola sanoi.

– Nyt ihminen kiihtyy, kun sen taloutta uhataan, ei maapallon takia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Miksi Lahden uimahallit pysyvät suljettuina?
 2. Poliisi taltutti päihtyneen kuskin kaasusumuttimella Päijät-Hämeen keskussairaalalla
 3. 4.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, yksi potilas tehohoidossa
 4. Lahti saa valtiolta lähes 30 miljoonan euron tukipotin, mutta saajan aplodit ovat vaimeat – "Tämä on laastari, ei lääke"
 5. Päihtyneet kuskit jäivät kiinni kahdesti samana päivänä Päijät-Hämeessä – autossa ei ollut tuulilasia
 6. Lahtelainen Assi Jokivirta jätti kampaajan työnsä ja lähti tavoittelemaan unelmiaan: nyt hän auttaa ihmisiä rentoutumaan
 7. Vierumäki perustaa kaksi uutta yhtiötä – osakeanti suunnataan lajiliitoille
 8. Kielen värjäävästä hittikarkista ei ole löytynyt vääryyksiä – "Tullilaboratoriossa on tehty toistaiseksi tutkimuksia vain sinisestä Dipper-makeisesta"
 9. Vesivehmaan lentokentän käyttöönotosta tuli kuluneeksi 80 vuotta – pyöreitä aiotaan juhlia yleisötapahtumalla elokuussa tai ensi kesänä
 10. Suomi siirtyi mäkihypyssä vihdoin nykyaikaan – ensimmäinen naisten maajoukkue koottiin
 11. Korona voi nakertaa nuorten palkkoja jopa vuosien ajan – tuleeko kolmikymppisistä 2020-luvun häviäjiä?
 12. Kolme valtuutettua ratkaisi Sysmän uuden koulun sijainnin – eri mieltä oleminen ei ole aina helppoa
 13. Puolustusvoimain lippujuhlan­ päivän ylennykset ja ansiomerkit – katso tästä ESS:n levikkialueen ylennetyt
 14. Pääkirjoitus: Lahden kasvutavoitteista realistisia
 15. Lahden Aleksin ylikulkusillalle tuli kaksi uutta vaihtoehtoa: tunneli tai jaettu katutila

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.